breaking news Νέο

Η 17 Νοέμβρη, μέρα τιμής, μνήμης και ανάτασης για το λαό -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η 17 Νοέμβρη, μέρα τιμής, μνήμης και ανάτασης για το λαό  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ο γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημαδεύτηκε φέτος από δύο γεγονότα. Αφενός τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας- με εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης και αφετέρου από μία πρωτοφανή έξαρση του αυταρχισμού που κορυφώθηκαν με την αντισυνταγματική απόφαση για απαγόρευση πραγματοποίησης πορειών σε ολόκληρη τη χώρα!

Η κυβέρνηση, αφού τις προηγούμενες μέρες έσπειρε μπόλικη κινδυνολογία ότι δήθεν η πορεία (ιδιαίτερα στην Αθήνα, στη Αμερικανική Πρεσβεία) θ’ αποτελέσει «εστία υπερμετάδοσης της πανδημίας» προχώρησε σε μία απόφαση- μνημείο αντιδημοκρατικής αντίληψη, η οποία ανάγκασε ακόμη και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με απόφαση της να σημειώσει ότι αυτή « βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί», ενώ με κοινό τους διάβημα τα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΡΑ 25 (Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε) στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα, όπως το ίδιο έπραξαν εκατοντάδες φορείς σε ολόκληρη τη χώρα καταθέτοντας το ακόλουθο κείμενο:

 «…Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον  περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος…» 

Η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι δεν μιλάμε απλά για μια «επέτειο», αλλά για αγωνιστική διεκδίκηση. Ειδικά φέτος, στους χιλιάδες λόγους που έχουν η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο του Πολυτεχνείου προστίθενται ακόμα περισσότεροι.

Πρώτον και κυριότερο, υπάρχει πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία απαιτεί τη μέγιστη δυνατή λαϊκή ετοιμότητα και δράση. Στα αντιλαϊκά παζάρια που είναι σε εξέλιξη με την τουρκική αστική τάξη, με τις πλάτες των Ευρωατλαντικών εταίρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε ως τελευταίο «επεισόδιο» η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Η έκθεση αυτή, που τάχα θα κατέγραφε τις τουρκικές παραβιάσεις, κάνει θρύψαλα κάθε ισχυρισμό των αστικών κομμάτων, που παρουσιάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και επιβεβαιώνει ότι η τουρκική επιθετικότητα ξεδιπλώνεται στο έδαφος της στρατηγικής τους. Στο έδαφος δηλαδή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, που έχουν «ένα το κρατούμενο» το να μείνει η Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο».

Δεύτερον, όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ακριβώς στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τη στιγμή που ανεβαίνει η συζήτηση για επ' αόριστον ανανέωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια, ναυπηγεία, περνάνε σε μονοπώλια με συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων. Την ώρα που ανοίγει η συζήτηση για νέες στρατιωτικές βάσεις σε νησιά της χώρας! Ο λαός έχει κάθε λόγο να φωνάξει ξανά «Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ», αφού μιλάμε για μια χρονιά που βάθυνε ακόμα περισσότερο η δολοφονική στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, που προστέθηκαν ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι για το λαό από τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα στη Μεσόγειο. Γιατί φέτος έγιναν πια «κανονικότητα» οι «υπερωρίες» στη Σούδα, η στάθμευση των πολεμικών μηχανών των ΗΠΑ σε ένα σωρό στρατόπεδα στην Ελλάδα.

Τρίτον, γιατί η 17 Νοέμβρη κάθε χρόνο, αλλά ειδικά φέτος, αποτελεί σταθμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Γιατί φέτος γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός ζει σε έκτακτες συνθήκες, οι οποίες βάζουν πρόσθετα καθήκοντα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Γιατί η εξέλιξη της πανδημίας, η οριακή κατάσταση του συστήματος Υγείας δίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου το χαρακτήρα του βήματος διεκδίκησης και αγώνα, την κάνει σταθμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Πλέον καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και την κυβέρνηση, ότι ο ίδιος πρέπει μέσα από την πάλη του να επιβάλει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και να βάλει στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα για ένα άλλο σύστημα Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Είναι εκδήλωση αλληλεγγύης σε όσους δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία στην πρώτη γραμμή, σε όσους αγωνίζονται και διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Τέταρτον, γιατί πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση, που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει.

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι η κυβέρνηση συναισθάνεται όλα τα παραπάνω.

Γιατί μπορεί να πουλάει τσαμπουκάδες απέναντι στο λαό, στους μαθητές, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με πρόσχημα την «προστασία της υγείας», όχι όμως στους tour operators, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους, στους μεγαλοϊδιοκτήτες γηροκομείων, στις μεγαλοεπιχειρήσεις που ξεσαλώνουν σε βάρος των εργαζομένων τους αξιοποιώντας την πανδημία.

Δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη να ενεργοποιήσει κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια σε όσους αγωνίζονται και διεκδικούν, την ίδια στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει γυμνό και αθωράκιστο. Η επιλεκτικότητα της κυβέρνησης έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι τυχαία ή ένδειξη ανικανότητας.

Η αντιλαϊκή επίθεση και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί δεν αναστέλλονται, επομένως και οι αγώνες δεν μπορούν να αναβληθούν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής