breaking news Νέο

«Κρίσεις της Δημοκρατίας», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Κρίσεις της Δημοκρατίας», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Η Γερμανοεβραία Φιλόσοφος Χάνα Άρεντ (1906-1975), στον συγκεντρωτικό τόμο «Κρίσεις της Δημοκρατίας» (Εκδ. «Επίκεντρο», Μτφρ. Άννα Δαμιανίδη – Δημήτρης Ψυχογιός, Εισ. Δ. Ψυχογιός, Θεσσαλονίκη 2020), πραγματεύεται ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη Δημοκρατία.

Η Χάνα Άρεντ υπήρξε από τους Στοχαστές που με το βαρυσήμαντο έργο της σημάδεψε την φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του 20ου αι. Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται τέσσερα κορυφαία Δοκίμια Φιλοσοφίας και Πολιτικής Θεωρίας, που γράφτηκαν ανάμεσα στα έτη 1969 και 1971.

Πρόκειται για τα Δοκίμια : α) «Τα ψέματα στην Πολιτική», που θίγει το θέμα των «Ντοκουμέντων του Πενταγώνου» αναφορικά με τον Πόλεμο στο Βιετνάμ, και διερευνά ζητήματα σχετικά με τις αυταπάτες, την εξαπάτηση και την χειραγώγηση, β) «Πολιτική Ανυπακοή», όπου πραγματεύεται το ζήτημα της ομαδικής ειρηνικής αντίστασης στην αυθαιρεσία της εξουσίας, γ) «Περί Βίας», όπου επιτίθεται στον Ζ.Π. Σαρτρ και την εργαλειακή βία, και δ) «Σκέψεις για την Πολιτική και την Επανάσταση», όπου υπό μορφή συνέντευξης μιλά για το Φοιτητικό Κίνημα την περίοδο της «Μεγάλης Αναταραχής».

Η όλη Σκέψη της Χάνα Άρεντ συγκλίνει σε συγκεκριμένα ζητήματα που δρουν υπονομευτικά για την Ελευθερία και την Δημοκρατία, και ζητά την πολιτική ωριμότητα και βούληση του ατόμου ώστε να δράσει αποτρεπτικά σε ό,τι απειλεί τους Θεσμούς.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής