breaking news Νέο

Το ποδόσφαιρο στην Κατάψυξη

Το ποδόσφαιρο στην Κατάψυξη

Zούμε την εποχή της μάσκας, της καραντίνας, της αναμονής του εμβολίου, που θα μας απαλλάξει από τον κίνδυνο της μόλυνσης από το ιό του covid-19.

Zούμε την εποχή της ατομικής ευθύνης, για την ευθύνη της Πολιτείας βέβαια δεν γίνεται λόγος, του άγχους και της ζοφερής πραγματικότητας.

Με απλά λόγια ζούμε την εποχή του κορωνοϊού και η μοναδική παρηγοριά και συντροφιά για ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και θρησκείας, είναι ο αθλητισμός και κυρίως το ποδόσφαιρο.

Η μοναδική διέξοδος από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο θανατηφόρος και ύπουλος ιός, που επισκέφθηκε την ανθρωπότητα πριν ένα περίπου χρόνο και δεν λέει να την αφήσει είναι ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο ειδικότερα.

Δεν υπάρχει πιο δημοφιλή θέμα συζήτησης, που θα μπορούσε να χαλαρώσει τον πολίτη αυτής της χώρας που πριν προλάβει να πει «δόξα τω θεώ» απαλλαχθήκαμε από τα μνημόνια, πήγε στο προστάτεψε παναγιά μου την οικογένεια, του φίλους, τους γνωστούς, τους συγγενείς, εμένα και όλο τον κόσμο, από τον θανατηφόρο ιό του κορωνοϊού και κάνε να βρεθεί, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, το εμβόλιο που θα μας απαλλάξει από την παρουσία του και θα οδηγήσει και πάλι την ανθρωπότητα στην κανονικότητα, όπως την ξέραμε πριν μας επισκεφθεί ο ύπουλος εχθρός.

Αυτή τη μοναδική παρηγοριά, τη διέξοδο από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει τα πολλά προβλήματα, που δεν λένε να εγκαταλείψουν αυτή την όμορφη, κατά τα άλλα χώρα που ζούμε, προσπαθούν να μας στερήσουν κάποιοι που μπορεί να είναι εξπέρ στον τομέα τους, όμως οι περισσότεροι από αυτούς ουδέποτε ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει για ένα μεγάλο – ίσως το μεγαλύτερο – κομμάτι των πολιτών αυτής της χώρας, η αθλητική δράση του Σαββατοκύριακου και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του, αν του την στερήσεις.

Και το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ο πολίτης αυτής της χώρας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που του δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, είναι η θετική ενέργεια, η καλή ψυχολογία.

Σε όλο τον υπόλοιπο σχεδόν κόσμο το έχουν αντιληφθεί και συνεχίζουν κανονικά την αθλητική δράση σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Στην Ελλάδα όμως, επειδή προφανώς είμαστε πιο σοφοί, από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, βάλαμε φραγμούς και κατεβάσαμε ρολά, στην αθλητική δράση των ομάδων και των αθλητών γενικότερα.

Τοποθετήσαμε λουκέτο στα πρωταθλήματα της Super League 2 και της Football League, ενώ το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στην Super League 1 και την Μπάσκετ Λιγκ, που συνεχίζουν την δράση τους, στη χώρα μας, είναι διαφορετικό και σαφώς πιο αυστηρό από αυτό που αποφάσισε η UEFA και ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Μόλις πριν λίγες ημέρες και ύστερα από απαίτηση των ομάδων χαλάρωσε κάπως το υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται και στην χώρα μας, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων για να επιτραπεί η διεξαγωγή ενός αγώνα της Super και της Μπάσκετ Λιγκ. Για να αναβληθεί ένας αγώνας πλέον δεν αρκούν τρία κρούσματα κορωνοϊού, άλλα πέντε.

Εξυπακούεται βέβαια ότι τα εβδομαδιαία τεστ κορωνοϊού σε όλο το δυναμικό της ομάδας (ποδοσφαιριστές, προπονητές και όποιον έχει σχέση και επαφή με το ποδοσφαιρικό τμήμα) συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και η απομόνωση, η καραντίνα και σωστά, όσων βρεθούν θετικοί στον ιό.

Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι η ζωή μας άλλαξε με την παρουσία του κορωνοϊού και θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τα νέα δεδομένα και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και τις συμβουλές των επιστημόνων.

Ναι στην ατομική ευθύνη, που επικαλούνται συχνά- πυκνά αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Όμως βάλτε στην εξίσωση και την ευθύνη της πολιτείας, της οποιασδήποτε πολιτείας, για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της χώρας και όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό.

Με τα στοχεία που υπάρχουν, από την μέχρι σήμερα αγωνιστική δράση των ομάδων έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι αγώνες πρωταθλήματος και οι προπονήσεις των αθλητών δεν αποτελούν αιτία μετάδοσης του ιού, αφού τα όποια κρούσματα παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα και τα οποία δεν είναι πολλά, εντοπίστηκαν έγκαιρα στα εβδομαδιαία τεστ που πραγματοποιούνται και απομονώθηκαν.

Προς τι λοιπόν αυτή η εμμονή στο συνεχιζόμενο λουκέτο στα πρωταθλήματα της S.L.2 και της F.L., εφόσον εφαρμόσουν το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο με αυτό της Super League και της Μπάσκετ Λιγκ;

Εδώ μιλάμε για ένα μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη!!

Μόνο στην Ελλάδα παίζει μπάλα η ελίτ και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν κλειστές.

Αν συνεχιστεί για λίγο ακόμη αυτή η κατάσταση, τότε οι περισσότερες ομάδες θα αφανιστούν, θα διαλυθούν. Και μαζί τους θα παρασύρουν στην ανεργία, στην φτώχεια και στην ανέχεια, εκατοντάδες οικογένειες που εξαρτώνται από αυτές.

 

• Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής