breaking news Νέο

Π.Τσαπαρόπουλος : «Εκ του αποτελέσματος η κυβερνητική διαχείριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται προβληματική μέχρι τραγική»

Π.Τσαπαρόπουλος : «Εκ του αποτελέσματος η κυβερνητική διαχείριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται προβληματική μέχρι τραγική»

Συνέντευξη με τον ιατρό, μέλος τους Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Ε Ημαθίας, καθώς και για πολλά χρόνια Δημοτικό Σύμβουλο (και Πρόεδρο του Δ.Σ) Βέροιας, Πέτρο Τσαπαρόπουλο, είχε ο Αλέκος Χατζηκώστας στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα», την Τετάρτη 2/12.

Αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε ότι : «Ζούμε μια πρωτόγνωρη Υγειονομική κρίση. Αυτή δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας και των Συστημάτων Υγείας. Χιλιάδες οικογένειες βιώνουν την απώλεια, την αγωνία και την οικονομική ανασφάλεια. Ταυτόχρονα  από την πανδημία αυτή, αναδεικνύεται περίτρανα η σημασία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας».
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση υπογράμμισε : «Στο πρώτο κύμα υπήρχε επιτυχής αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση, ακούγοντας τους ειδικούς, προχώρησε σε έγκαιρο λοκντάουν, ενώ υπήρχε υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευση, αλλά και υπεύθυνη στάση των πολιτών. Στα αρνητικά να σημειώσουμε τη στάση μέρους της Εκκλησίας, που θα έπρεπε έγκαιρα και ανεπιφύλακτα να έπαιρνε τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, αλλά και τα διάφορα σενάρια συνωμοσίας, που φυσικά αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε ποιοι συμμετείχαν και τα στήριζαν».

Στη συνέχεια, απαντώντας στο τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο κύμα, καθώς και τις ευθύνες που υπάρχουν, τόνισε: «Εκ του αποτελέσματος, η κυβερνητική διαχείριση αποδεικνύεται προβληματική, μέχρι τραγική. Έγιναν λάθη, υπήρχαν καθυστερήσεις, ανεπαρκείς παρεμβάσεις, αδιαφανείς χειρισμοί, ιδεολογικές εμμονές  στις κρίσιμες αποφάσεις». Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε αυτήν την πολιτική, απάντησε με νόημα : «Στην προσπάθεια αποφυγής πολιτικού κόστους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εργαλειοποιήσει την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και τις εισηγήσεις των ειδικών» και ζήτησε να υπάρχει «πλήρης ενημέρωση του επιστημονικού κόσμου και των πολιτών με στοιχεία», ασκώντας κριτική σε πλευρές όπως μη ενημέρωση του κοινοβουλίου για τα πρακτικά της επιτροπής αλλά και οι καταγγελίες για διπλή καταγραφή των περιστατικών.

Απαντώντας στις αιτίες έξαρσης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόνισε : «Η κυβέρνηση θέλησε επικοινωνιακά  ν΄ αποδείξει ότι είμαστε ως χώρα καθαρή και άρα να αποκομίσει πολιτικά κέρδη» και ανέφερε συγκεκριμένες κινήσεις της, όπως το κάλεσμα των τουριστών χωρίς μέτρα ελέγχου, την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να πάρει υπόψη τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, την απόκρυψη κρουσμάτων σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολιτική παρέμβαση, τη μη πραγματοποίηση μαζικών, επαναλαμβανόμενων και δωρεάν τεστ, την ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών μας, διευκρινίζοντας  όμως «ότι δεν επιτρέπεται στο α’ κύμα η κυβέρνηση να μιλά για την υπακοή τους και στο β’ να τους δείχνει με το δάκτυλο». Ενώ ανέφερε και πολιτικές παρεμβάσεις σε ζητήματα τοπικών λοκντάουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τι δεν έγινε μέσα σε 8 μήνες σε επίπεδο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Θύμισε τη στάση της Ν.Δ, που έκανε  λόγο «για πεταμένα λεφτά για ΜΕΘ», καθώς και τα όσα συνολικά πρεσβεύει για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ασκώντας κριτική στα όσα προπαγανδίζει, σημείωσε τη μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τη μη αύξηση ουσιαστικά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη μη επίταξη των ιδιωτικών κλινών, καθώς και το ζήτημα των μειωμένων δαπανών για την Υγεία, που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Απαντώντας σε ιδιαίτερα ζητήματα της κατάστασης στο νομό, θεώρησε ότι το «κοκκίνισμα» του νομού οφείλεται, πέρα από τις αιτίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην κατάσταση στα εργοστάσια και την εισαγωγή ξένων εργατών χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους.

Σε ερωτήσεις για το Νοσοκομείο, αφενός έδωσε απαντήσεις σχετικά με τη νέα πτέρυγα, αναφερόμενος και στα όσα ο πρώην διοικητής είχε τονίσει : «Το έργο της επέκτασης είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2013-2020, με Φορέα Εκτέλεσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιβλέποντα τις Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου Υποδομών. 2. Το έργο έπρεπε να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2016, κάτι που, φυσικά, δεν έγινε, καθώς ο ανάδοχος εργολάβος του έργου, λόγω χρεών και δικαστικών αποφάσεων εις βάρος του από την Attica Bank, αδυνατούσε να το φέρει εις πέρας.  H δουλειά αυτή του ανάδοχου στερούσε τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση του έργου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γ. Μαυρογιώργου, από το Σεπτέμβρη του 2016 ως το Σεπτέμβρη του 2019, η Περιφέρεια επέδειξε πλήρη αδιαφορία για το έργο. Η μία και μοναδική επίσκεψη του Περιφερειάρχη, κου. Τζιτζικώστα, έγινε αρχές του 2017, με αφορμή την παρουσία του στην τοπική εορτή του πολιούχου της Βέροιας, Αγ. Αντωνίου. Κατά την επίσκεψή του αυτή εισπράξαμε την κάθετη άρνησή του να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου. Το  έργο ήταν  σε προχωρημένο στάδιο και απαιτούνταν 6 ως 8 μήνες εργασιών (εκτίμηση του εργολάβου και των Κτιριακών Υποδομών αντίστοιχα) για την περάτωσή του. Οι λύσεις που προτάθηκαν μετά την αυτοψία ήταν: 1. Έκπτωση του υφισταμένου Εργολάβου 2. Υποκατάσταση της εργολαβίας. Η έκπτωση του Εργολάβου θα σήμαινε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, με κίνδυνο τη μη ολοκλήρωση του έργου.  Αντ' αυτής, και δεδομένης της προχωρημένης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το έργο, προκρίθηκε η υποκατάσταση της εργολαβίας, η οποία και υπογράφηκε το Μάιο του 2019. Σημείωση : ο νέος ανάδοχος είναι απαλλαγμένος από τις δουλειές του αρχικού. Έτσι, η υποκατάσταση της εργολαβίας εξασφάλιζε της προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Σήμερα, 18 μήνες μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι 8 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας, θα ήταν διάστημα αρκετό, για να είχε γίνει η παράδοση. Δυστυχώς, η ολιγωρία από την πλευρά της Περιφέρειας που είναι και ο Φορέας Εκτέλεσης συνεχίζεται». Ασκώντας μάλιστα κριτική στην «επικοινωνιακή αντιμετώπιση» των ζητημάτων από την πλευρά του νέου Διοικητή, τόνισε ότι ουσιαστικά το Νοσοκομείο «έχει μετατραπεί σε μίας νόσου», με την αναβολή των εξωτερικών ιατρείων και τη μη πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων. Και συνέχισε : «Η προηγούμενη «επικοινωνιακή» αντιμετώπιση των προβλημάτων των Νοσοκομείων μας από τη Διοίκηση σήμερα αποδεικνύεται τραγική.

Πόσο αλήθεια έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά σε ανθρώπινο δυναμικό (γιατροί, νοσηλευτές) πέρα από τις μετακινήσεις προσωπικού από τα κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά Ιατρεία; Γιατί έγκαιρα δεν αυξήθηκαν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, όταν σε κανονικές συνθήκες λειτουργούσαν τέσσερα στο Νοσοκομείο Βεροίας;

Τα δύο επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ απέναντι από το τμήμα αποστείρωσης και τα άλλα δύο που δημιουργήθηκαν μέσα στο χειρουργείο, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού, σε ασθενείς που θα χειρουργηθούν;» Μάλιστα είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν 6 γιατροί αντί για 4 και 27 νοσηλευτές αντί για 18. Αναφέρθηκε ακόμη στη μη πραγματοποίηση εκεί προληπτικών τεστ, «έγιναν μόνο όσοι εκτέθηκαν ή παρουσίασαν συμπτώματα».

Τέλος, αναφέρθηκε στις  συνολικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας : «Στην κρίσιμη αυτή φάση της Υγειονομικής μάχης, στη λογική της πολιτικής και κοινωνικής συναίσθησης εντάσσεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση του συμβουλίου των αρχηγών, η εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, πάγωμα των παρεμβάσεων που πλήττουν την κοινωνική συνοχή, Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής», ενώ ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρξει παρουσίαση «της ολοκληρωμένης πρότασής μας για το καινούριο ΕΣΥ, που θα στηρίζεται σε αύξηση των δαπανών στο 7% του ΑΕΠ».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής