breaking news Νέο

ΠΕΔΚΜ : Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών της εστίασης, εξαιτίας της πανδημίας

ΠΕΔΚΜ : Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών της εστίασης, εξαιτίας της πανδημίας

Τη στήριξή του στους ανθρώπους της αγοράς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε ομόφωνα το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να μην ανοίξουν καν επιχειρήσεις που καταστρέφονται στη δίνη της πανδημίας.

Κατά  τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ που έγινε με τηλεδιάσκεψη, εκπρόσωποι των Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών, παρουσίασαν τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, λόγω και του νέου lockdown, ενώ  κατέθεσαν τα αιτήματα τους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη Κεντρική Μακεδονία.

Το Δ.Σ. του οργάνου δήλωσε αλληλέγγυο στα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της εστίασης, των εμπόρων και των εργαζομένων, που αγωνίζονται για την επιβίωση τους και συμφώνησε ομόφωνα να στηρίξει τα αιτήματα τους και να τα προωθήσει στην κυβέρνηση, προκειμένου να πάρουν οικονομική ανάσα.

«Είναι κλάδοι που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό με τεράστια προβλήματα και περιορισμένη στήριξη. Η Αυτοδιοίκηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της με βάση και τη θεσμική της δυνατότητα, θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί για να τους ανακουφίσει, όπως  η μη είσπραξη δημοτικών τελών, η διευκόλυνση στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων κ.α.» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε, «είναι σύμμαχος των ανθρώπων της αγοράς και των εργαζομένων και οι Δήμοι ασφαλώς δεν μπορούν να λύσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα τους, σίγουρα όμως μπορούν να τα στηρίξουν και να τα προωθήσουν».

Η παρέμβαση των εκπροσώπων του κλάδου στο σημερινό Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ, έγινε μετά από πρόσκληση του προέδρου της, κ. Καϊτεζίδη, ο οποίος συμμετείχε στην ειδική τηλε-συνεδρίαση που συγκάλεσε προ ημερών ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων

εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατέθεσαν τις προτάσεις τους σε ένα ψήφισμα, το οποίο κάλεσαν να συνυπογράψουν οι 38 Δήμοι της ΠΚΜ.

 

Για τη στήριξη της εστίασης, μεταξύ άλλων, προτείνουν:

1.Την επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου του 2021.

2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και των αναστολών, την επιδότηση 100% του ενοικίου, για όσο διάστημα το κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή ή και κατά το άνοιγμα της εστίασης, επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 30 Απριλίου 2021.

3. Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους κατ’ ελάχιστον 2000 ευρώ το μήνα για πληρωμές όλων των υποχρεώσεων παγίων δαπανών (κάλυψη δαπανών για ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, τηλεπικοινωνίες, πνευματικά δικαιώματα, κ.α.).

4. «Πάγωμα» αναστολής ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων  ενέργειας σε καταστήματα εστίασης έως τις 30 Απριλίου 2021.

5.Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος κατάργησης κοινοχρήστων χώρων και του τέλους 0,5% και 5% με κυβερνητική απόφαση για το α’ εξάμηνο του 2021 και 50% έκπτωση για το β΄ με ισότιμη οικονομική ανταποδοτική ενίσχυση προς τους δήμους.

 

100 εκατ. ευρώ για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Επίσης, το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ συζήτησε και το θέμα των κοινωνικοπρονοιακών δομών των Δήμων, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", αποφασίζοντας ομόφωνα να ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, η εγγραφή ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε ξεχωριστό ειδικό κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό, πριν ψηφιστεί από τη Βουλή, για την κάλυψη του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους του προγράμματος, που διαφορετικά κινδυνεύει να “τιναχθεί ” στον αέρα. 

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των περίπου 3.000 εργαζομένων, που επελέγησαν μέσω ΑΣΕΠ, για το Βοήθεια στο Σπίτι», από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις αυτό δεν προχώρησε. Οι Δήμαρχοι εκτιμούν μάλιστα πως αν δεν γίνει η απαιτούμενη εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ορατός ο κίνδυνος να μετακυλιστεί το οικονομικό κόστος στους Δήμους, που πολύ δύσκολα θα το αντέξουν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης το Δ.Σ της ΠΕΔΚ έκανε ομόφωνα δεκτή και την εισήγηση του Δημάρχου Νέπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη αναφορικά με τη σημαντικότητα της Αυτοδιοίκησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείαςκαι τις δράσεις της στην Κοινωνική Πολιτική, όπως και την προσφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής