breaking news Νέο

Ανοιχτή Επιστολή στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας – Ναούσης – Καμπανίας κ. Παντελεήμονα

Ανοιχτή Επιστολή στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας – Ναούσης – Καμπανίας κ. Παντελεήμονα

Σεβασμιότατε, με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη και την έντονη διαμαρτυρία μας διότι κλείσατε για δεύτερη φορά εφέτος την Εκκλησία της Βέροιας. Απευθυνόμαστε σε εσάς καθώς συμφωνούμε, μεταξύ των άλλων, με ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Η Εκκλησία εν διωγμώ», από τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Μπακογιάννη στην ιστοσελίδα «Romfea.gr», όπου διαβάζουμε: «Η Εκκλησία δεν διοικείται, ούτε από τους λαϊκούς, ούτε από τους Ιερείς, αλλά από την Ιερά Σύνοδο, που αποτελείται από Αρχιερείς, γιατί ο Κύριος σ' αυτούς έδωσε την εξουσία του «δεσμείν και λύειν». Δεν διοικείται λοιπόν η Εκκλησία από τους λαϊκούς, συνεπώς και τους κυβερνώντες, οι οποίοι εμφανίζονται ως σαν να είναι εκείνοι που έκλεισαν την Εκκλησία. Σε κάθε περίπτωση εμείς, αποκλεισμένοι από την Εκκλησία, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε «εν διωγμώ».

 

Το ίδιο σενάριο

Το έτος 2009 ήρθε ξαφνικά στην επιφάνεια ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ικανό να οδηγήσει τη Χώρα στην πτώχευση. Φωνές που κατήγγειλαν πλαστά στατιστικά στοιχεία σταδιακά έσβησαν. Όμοια δεσμεύσεις για τη διερεύνησή τους λησμονήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, τη σωτηρία της Ελλάδας ανέλαβε η οικονομική επιστήμη. Δέκα χρόνια περίπου μετά κάνουμε τον απολογισμό: η οικονομία της Χώρας είναι σε χειρότερη κατάσταση από το μακρινό 2009, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα έχουν ξενιτευτεί αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ιωάννη Ιωαννίδη περίπου 3.000 Έλληνες πέθαιναν κάθε χρόνο στην εποχή των μνημονίων από διάφορες ασθένειες (στεφανιαία νόσος, αυτοκτονίες, κλπ.), οι οποίες σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

 

Ο παντοδύναμος κορωνοϊός

Πρόσφατα εμφανίστηκε ο διάδοχος των μνημονίων, ο κορωνοϊός. Στη νέα απειλή και πάλι η επιστήμη προσφέρθηκε να μας σώσει. Αυτή τη φορά, ο κλάδος της ιατρικής. Μέσα από συνεχείς αντιφάσεις στο πλαίσιο της ίδιας της ιατρικής κοινότητας (οι μάσκες είναι άκρως επικίνδυνες, οι μάσκες είναι άκρως απαραίτητες, ο ιός είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, ο ιός είναι μία ήπια έως μέτρια ασθένεια δίχως ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης – ΠΟΥ 26/10/2020 – οι θάνατοι με κορωνοϊό προσμετρούνται στους θανάτους από κορωνοϊό – κ. Τσιόδρας, κλπ.), τελικά βρέθηκε το φάρμακα που θα μας λυτρώσει. Είναι η απάνθρωπη καραντίνα, η οποία καταστρέφει περαιτέρω την Οικονομία της Χώρας, φυλακίζει τους Έλληνες, πολλαπλασιάζει τις ψυχικές διαταραχές, κλπ. Οι συνέπειες της επιστημονικής προσπάθειας των «ειδικών» για τη σωτηρία μας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι Ιεροί Ναοί πρέπει να σφραγιστούν (άμεσα είτε έμμεσα με την παρουσία 9 ατόμων), όταν μάλιστα το άγχος, η ανασφάλεια, η φτώχεια, και τελικά η απόγνωση κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας.

 

Μόνο κατ' ευφημισμό οι Ιεροί Ναοί είναι κλειστοί

«Η Εκκλησία είναι Χριστός, διότι μετά την ανάστασή του είναι παρών μαζί μας και μας συναντά εδώ στη γη... τα μυστήρια συνιστούν την Εκκλησία. Μόνο δια των μυστηρίων η χριστιανική κοινότητα υπερβαίνει τα ανθρώπινα μέτρα και καθίσταται Εκκλησία. Επομένως η «ορθή μετάδοση των μυστηρίων» ανήκει στην ουσία της Εκκλησίας» 1. Με άλλα λόγια, στη σημερινή πραγματικότητα δεν έκλεισαν απλά οι Ιεροί Ναοί αλλά απαγορεύτηκε – καταργήθηκε η λατρεία του Χριστού στη Βέροια, επ' αόριστο! Ο Χριστός, ο πραγματικός Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας, δεν χρειάζεται πλέον. Ο Θεάνθρωπος νίκησε τον κόσμο. Η νίκη του αυτή, σύμφωνα με τον Φλωρόφσκυ συνίσταται στο ότι δημιούργησε την Εκκλησία. Εμείς νικημένοι από τον κόσμο κλείσαμε την πόρτα της. Δεν τελούμε πλέον τα Ιερά μυστήρια που για τόσα χρόνια αποτελούσαν τα όπλα μας. Από τα μυστήρια (εκτός της Εξόδιου Ακολουθίας), τελείται μόνο η Θεία Ευχαριστία με τη συμμετοχή των Ιερέων. Με ποιό τρόπο μόνο οι Ιερείς αποτελούν Εκκλησία και Ενορία; «Η λατρεία και μάλιστα η Θεία Ευχαριστία είναι πάνω από όλα σύναξις του εκκλησιαστικού σώματος... Η συμμετοχή του λαού στη Θεία Ευχαριστία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση κάθε πιστού, αλλά πραγμάτωση της εν Χριστώ κοινωνίας τους» 2.

 

Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Σεβασμιότατε, κάθε απόγευμα Τρίτης, κατά τη διάρκεια της Ιεράς Παράκλησης προς τον Άγιο Λουκά, Επίσκοπο Συμφερουπόλεως, ανακοινώνετε επιστολές πιστών που έχουν ευεργετηθεί από θαύματά του. Η σειρά των γεγονότων πάντα η ίδια: εμφάνιση σοβαρού προβλήματος υγείας – καταφυγή στην ιατρική επιστήμη – αδυναμία αποτελεσματικής θεραπείας – προσευχή στον Άγιο – θαυμαστή ίαση. Περιστατικά επώνυμα, που μπορεί ο καθένας να ερευνήσει και όχι συγκεχυμένα και αόριστα νούμερα τηλεόρασης. Αυτός είναι ο πλούτος της πίστης μας και αυτή η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Η επιστήμη είναι χρήσιμη και ωφέλιμη, όταν όμως αναγνωρίζει με υπευθυνότητα και συνέπεια τα όριά της. Πέρα από αυτά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιλύει, όπως αποδεικνύεται στην πράξη (μνημόνια, κορωνοϊός).

 

Η λύση

Σεβασμιότατε, στην προφανή αποτυχία της επιστήμης, η Εκκλησία οφείλει να δει την πρόκληση. Η Ορθοδοξία διαθέτει τα πνευματικά όπλα να πολεμήσει και να νικήσει τον ιό, πετυχαίνοντας αφενός να ενισχύσει την πίστη του ποιμνίου, αφετέρου να επιτελέσει ιεραποστολή προς όλους εκείνους που δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο τους, αρκεί να της δώσετε την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσει. Εσείς αντίθετα προτιμήσατε την αποχώρηση από το μέτωπο του πολέμου. Ακούμε συνεχώς ωραία λόγια περί αγάπης, υπομονής, αλληλεγγύης, αποφυγής διχασμού, κλπ. Κανένα όμως από αυτά δεν έχει οποιοδήποτε νόημα δίχως τον Χριστό. Και τον Χριστό Τον συναντούμε Τον βιώνουμε και τον κοινωνούμε όχι φυλακισμένοι στα σπίται μας, σαν τρομοκράτες, ανεπιθύμητοι και μολυσμένοι, αλλά στους Ιερούς Ναούς ως Εκκλησία, ως κλήρος και λαός ενωμένοι πνευματικά στην κοινή προσευχή των Ιερών Μυστηρίων της.

 

Το πρόβλημα!

Κλείνοντας την επιστολή μας, όπως ξεκινήσαμε θα παραθέσουμε ένα ακόμη άρθρο. Είναι του Μητροπολίτη Μόρφου στην εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», της 6 Νοε 2020, στο οποίο δίνει τον τίτλο «Το πρόβλημα της Εκκλησίας είναι οι Επίσκοποι». Στο υπόψη άρθρο ο Επίσκοπος συμφωνεί με τον μακαριστό π. Ιωάννη Ρωμανίδη, ο οποίος πριν χρόνια είχε επισημάνει «από δω και πέρα το πρόβλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα είναι οι Επίσκοποί της, τι πίστη έχουν». Μη γένοιτο. Όλα τα μέλη του Σώματος του Χριστού οφείλουμε να βοηθήσουμε, ο καθένας από το διακόνημά του, στην επαναλειτουργία της Εκκλησίας της Βέροιας προκειμένου να συνεχίσει το αγιαστικό της έργο.

 

Καραγιώργος Παναγιώτης

Φύκατας Δημήτριος

 

 

1 π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ, «ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ», μτφρ. Δημήτριος Τσάμης, εκδ. Π. ΠΟΥΡΝΑΡΑ, Θεσσαλονίκη 2003, σελ. 78-99.

2 π. Γεώργιος Μεταλληνός. «ΕΝΟΡΙΑ: Ο Χριστός εν τω μέσω ημών», εκδ. Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδας 1990, σελ. 52-124.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής