breaking news Νέο

MARMELIZA: Όταν η παράδοση της Νάουσας παίρνει τη μορφή…μαρμελάδας

  • MARMELIZA: Όταν η παράδοση της Νάουσας παίρνει τη μορφή…μαρμελάδας
  • MARMELIZA: Όταν η παράδοση της Νάουσας παίρνει τη μορφή…μαρμελάδας
  • MARMELIZA: Όταν η παράδοση της Νάουσας παίρνει τη μορφή…μαρμελάδας

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Νάουσας, τα τοπικά υφαντά και οι μάσκες της Μπούλας και του Γενίτσαρου κοσμούν τα προϊόντα της Ελίζας Ντούλη.

Οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα αποξηραμένα φρούτα της αντανακλούν την τοπική παράδοση της Νάουσας και της αποδίδουν φόρο τιμής με κάθε τρόπο, τόσο στη γεύση όσο και στη συσκευασία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως απεικονίζουν από τις παραδοσιακές γυναικείες και ανδρικές φορεσιές της Νάουσας μέχρι τα τοπικά υφαντά και τις μάσκες της Μπούλας και του Γενίτσαρου. Άλλωστε, η Ελίζα Ντούλη, δημιουργός της Marmeliza Handmade Delicacies, είναι γέννημα θρέμμα Ναουσαία και στόχος της από την πρώτη στιγμή ήταν να δώσει τη δική της γευστική εκδοχή στη στενή σχέση της περιοχής με τις παραδόσεις και τις ρίζες της.

Ξεκινώντας πριν από κάποια χρόνια με ένα μικρό εργαστήρι στην καρδιά της Νάουσας, έκανε το καλοκαίρι το μεγάλο βήμα, με τη βοήθεια και του τελευταίου Leader, δημιουργώντας μια μικρή παραγωγική μονάδα έξω από την πόλη, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξημένες παραγωγικές της ανάγκες, αλλά και την εξαγωγική της δράση. Από την πρώτη στιγμή τα προϊόντα της Marmeliza βρέθηκαν σε μικρά παντοπωλεία της Αγγλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας, πρόσφατα η εταιρεία έκανε μια εξαγωγή στη Γερμανία και τη Σουηδία, αλλά και τα πρώτα της εξαγωγικά βήματα στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ ενδιαφέρεται και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε, οι νέες της εγκαταστάσεις θα της επιτρέψουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα.

Η γκάμα με τις χειροποίητες μαρμελάδες της, που έχουν στη συσκευασία τους τις παραδοσιακές Ναουσαίες, περιλαμβάνει εννέα κωδικούς -δαμάσκηνο, κεράσι, φράουλα, βερίκοκο, ροδάκινο, σύκο, μήλο με κανέλα, πορτοκάλι και ακτινίδιο- ενώ η Marmeliza ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά και μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη (πορτοκάλι και μανταρίνι, κάστανο, φράουλα, μήλο με κανέλα και ροδάκινο με λουίζα), οι οποίες απεικονίζουν στα βαζάκια τους παραδοσιακά υφαντά της περιοχής. Επίσης, η προϊόντική της γκάμα εμπλουτίζεται και με αποξηραμένα φρούτα (λωτό, μήλο, κεράσι, ροδάκινο και ακτινίδιο) σε λευκά κουτιά με τις τοπικές ανδρικές φορεσιές των Ναουσαίων, αλλά και με πεστίλη, έναν αποξηραμένο πολτό φρούτων (δαμάσκηνο και μήλο), η συσκευασία της οποίας είναι εμπνευσμένη από τις μάσκες της Μπούλας και του Γενίτσαρου. Τα προϊόντα συμπληρώνονται και με γλυκά κουταλιού, τα βαζάκια των οποίων θα απεικονίζουν τις τοπικές φορεσιές των χωριών της περιοχής.

 

Από τα οικονομικά και τις κατασκευές στις μαρμελάδες

Σε ηλικία 28 χρονών η Ελίζα Ντούλη, με σπουδές οικονομικών, εργαζόταν σε μια κατασκευαστική εταιρεία. Με την κρίση όμως να έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και με δεδομένη την απόφασή της να δημιουργήσει κάτι δικό της μέχρι τα 30, θέλησε να ανοίξει μια νέα πόρτα στη ζωή της.

Μια μαρμελάδα μανταρίνι που δοκίμασε σε ξενοδοχείο στη Χίο ένα Πάσχα έγινε η αφορμή, αν και οι μνήμες της από τη γιαγιά και τη μητέρα της να φτιάχνουν μαρμελάδες στο σπίτι προϋπήρχαν και περίμεναν απλώς τη σωστή στιγμή για να αναδυθούν. Επιστρέφοντας στη Νάουσα και αφού απέκτησε μια μικρή… εμμονή με την μαρμελάδα μανταρίνι, πήρε την απόφασή της, να φτιάξει τις δικές της χειροποίητες μαρμελάδες, αξιοποιώντας την πλούσια παραγωγή της περιοχής σε φρούτα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής