breaking news Νέο

«Θουκυδίδη Ιστορία», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Θουκυδίδη Ιστορία», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Στο αξεπέραστο έργο του Θουκυδίδη «Ιστορία» (Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Μτφρ. Επιμ. Τάσος Γεωργοπαπαδάκος, Θεσσαλονίκη 1985, 2003 και Γ’ Έκδοση 2020), όπου περιγράφονται τα γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου, κατανοούμε γιατί είναι «βίαιος διδάσκαλος ο πόλεμος», σύμφωνα με τον συγγραφέα και θεμελιωτή της επιστημονικής Ιστοριογραφίας.

Ο Τάσος Γεωργοπαπαδάκος (1911-1987), φημισμένος Φιλόλογος και μελετητής του Θουκυδίδη, με συνέπεια και προσήλωση μεταφράζει ολόκληρο το σώμα της «Ιστορίας» (και τα 8 βιβλία της), χωρίς καμμιά περικοπή. Ως βάση της μεταφραστικής δουλειάς του χρησιμοποίησε το Κείμενο της ‘Έκδοσης της Οξφόρδης του H. S. Jones, όπως αναθεωρήθηκε το 1942 από τον J. E. Powell.

Ο Θουκυδίδης (π. 460-π. 400), παρακολουθεί την φονική σύγκρουση Αθήνας και Σπάρτης, και καταγράφει με αντικειμενικότητα και αξιοπιστία την πορεία του πολέμου. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (431-404 π.Χ.), παρότι είναι ένας ασήμαντος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, χάρη στην διεισδυτική ματιά και την φωτεινή διάνοια του Θουκυδίδη, κατέληξε να θεωρείται από ελληνική εμφύλια διαμάχη σε Παγκόσμια Τραγωδία του Πολέμου.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής