breaking news Νέο

Ν. Καρανικόλας : «Διυλίζουμε τον ανανεώσιμο κώνωπα και καταπίνουμε τη ρυπογόνο κάμηλο των ορυκτών καυσίμων»

  • Ν. Καρανικόλας : «Διυλίζουμε τον ανανεώσιμο κώνωπα και καταπίνουμε τη ρυπογόνο κάμηλο των ορυκτών καυσίμων»
  • Ν. Καρανικόλας : «Διυλίζουμε τον ανανεώσιμο κώνωπα και καταπίνουμε τη ρυπογόνο κάμηλο των ορυκτών καυσίμων»

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας, 28ης Δεκεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του τη γνωμοδότηση επί της τροποποιητικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 70 ανεμογεννητριών (18 από αυτές στην περιοχή της Νάουσας) στο Βέρμιο. Πριν την τοποθέτηση του δημάρχου, των συμβούλων και των εκπροσώπων της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ ΑΕ, που είναι η εταιρεία που θα κατασκευάσει το αιολικό πάρκο, αναγνώστηκαν έξι επιστολές φορέων και φυσικών προσώπων για το πάρκο. Αρνητικά στάθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου, ο ΕΟΣ Νάουσας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, ενώ θετική άποψη εξέφρασε το νομαρχιακό τμήμα του ΤΕΕ Ημαθίας, το Επιμελητήριο Ημαθίας και η Greenpeace, που στην επιστολή της αναφέρει ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να εκμηδενίσουν τη χρήση άνθρακα και αερίου και στη χώρα μας.

Ακολούθησε ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας που ανέφερε ότι στο δήμο Βέροιας πέρασε με ευρεία πλειοψηφία. «Δεν έρχεται πρώτη φορά το ζήτημα, το 2012 πέρασε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας με ορισμένες ενστάσεις, όπως τα υδρογεωλογικά κ.α  Τι θα γίνει με τις πλεονάζουσες εκσκαφές;  Φαραωνικό πάρκο δεν υφίσταται πια, όπως φαίνεται και στα σχέδια της επικαιροποιημένης μελέτης. Μπορεί οι κάτοικοι να αντιδρούν για την αλλοίωση τοπίου. Ισχύει όμως η λογική του “μακριά από τα δικά μας μάτια”. Ποια θα είναι η αλλοίωση; Το αιολικό δυναμικό δεν είναι το βέλτιστο; Διυλίζουμε τον ανανεώσιμο κώνωπα και καταπίνουμε το ρυπογόνο κάμηλο των ορυκτών καυσίμων. Είναι μέγιστη αφέλεια να λέγεται, ας πάνε να τις βάλουν αλλού. Αν έπρεπε να επιλέξω ένα αιολικό στο Βέρμιο ή μια μονάδα λιγνίτη στους πρόποδές του, είναι αυτονόητη η θέση μου», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Δήμαρχος, ζητώντας ενημέρωση από τους εκπροσώπους της εταιρείας, για να λάβει οριστική θέση.

Αναφορά για εισήγηση του δημάρχου έκανε ο Θόδωρος Δουλδούρης του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ, ζητώντας του να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Λαδακάκος. «Μιλάμε για την τροποποίηση ενός ήδη εγκεκριμένου έργου, με τη μείωση των μεγεθών του. Από τις 155 πάμε στις 70, η ισχύς του μειώνεται, δεν είναι φαραωνικό, αλλά σημαντικού μεγέθους. Τα οφέλη του θα είναι πολύ μεγάλα. Έχει εγκριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που πανηγυρικά δικαίωσε τον τότε σχεδιασμό. Ήδη από το 2012 είχε συζητηθεί το θέμα του χιονοδρομικού, με τις εγκαταστάσεις τότε να  πολύ πιο κοντά. Κρατήσαμε μεγαλύτερες αποστάσεις, ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση, αν οι ανεμογεννήτριες μπορούν να επηρεάσουν το χιονοδρομικό. Δεν υπάρχει ούτε καν οπτική επαφή. 

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου από το στέλεχος της εταιρείας, Ανδρέα Βλαμάκη. «Τα πλεονεκτήματα του Βερμίου είναι το ικανό αιολικό δυναμικό, ο μεγάλος ορεινός όγκος σε μεγάλες αποστάσεις από οικιστικές περιοχές και από άλλες δραστηριότητες, Θα ωφεληθεί η κτηνοτροφία. Πλεονέκτημα ότι είναι κοντά στα υφιστάμενα  δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Ο πρώτος σχεδιασμός αφορούσε 155 ανεμογεννήτριες ισχύος 465 MW. Το ανασχεδιάσαμε. Η ισχύς από τα 138 MW μειώθηκε στα 81 και οι ανεμογεννήτριες από 46 σε 18. Κανένας δρόμος πρόσβασης στους πυλώνες δεν θα υπάρξει από την περιοχή της Νάουσας και κανένα περίσσευμα εκσκαφής. Με το σχεδιασμό θα χρησιμοποιηθούν στη διάστρωση των οδών και τις αποκαταστάσεις των πρανών. Ανεμογεννήτριες θα  μεταφέρονται από προσβάσεις από την πλευρά της Κοζάνης. Δεν υπάρχει κανένα έργο στην περιοχή της Νάουσας μέχρι τα 3-5 Πηγάδια. Από την πόλη της Νάουσας θα φαίνονται λίγες μόνο ανεμογεννήτριες, ενώ από Άγιο Νικόλαο μέχρι τα 3-5 Πηγάδια δεν θα υπάρχει  καμία οπτική επαφή. Το  3% του τζίρου θα πάει στην τοπική κοινωνία, με κόστος  280.000 ευρώ κατ΄ έτος. Οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα είναι από την τοπική κοινωνία, όπως τοπικά θα είναι συνεργεία σε όλη τη διάρκεια του έργου, με τις αποκαταστάσεις και αναδασώσεις. Το έργο θα ηλεκτροδοτήσει 158.000 νοικοκυριά. Υπάρχει συμβατότητα σχετικά με τα κριτήρια του χωροταξικού σχεδιασμού. 7 ανεμογεννήτριες θα είναι από 8 από τις 23 ανήκει στο δασόκτημα της περιοχής Σελίου, στο νοτιότερο άκρο. Η κτηνοτροφία μοναδική χρήση γης στην περιοχή. Εκπονήθηκε ειδική μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις. Θα γίνει1% από τα 220.000 στρεμμάτων λιβαδιών του Βερμίου. Θα διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι. Έχει γίνει ειδική υδρολογική μελέτη. Δεν εκπέμπει υγρά ή στερεά απόβλητα, ασφαλής απόσταση από τον υπόγειο υδροφορέα. Θα αποκαταστήσουμε όλα τα πρανή, αλλά και σε ίση έκταση που θα υποδείξει το δασαρχείο θα γίνει αναδάσωση ή άλλα δασοτεχνικά έργα ίσου κόστους, προϋπολογισμού τουλάχιστον 600.000 ευρώ». 

Ακολούθησαν ερωτήσεις των συμβούλων και εξηγήσεις των στελεχών της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ. 

 

 


στελέχη Αιολικής Βερμίου ΑΕ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής