breaking news Νέο

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο ισολογισμός 2019 του Δήμου Βέροιας

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο ισολογισμός 2019 του Δήμου Βέροιας

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, στις 14:00, συνεδρίασε το Δ.Σ. Βέροιας με τηλεδιάσκεψη με θέμα την «Έγκριση ή μη ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης Δήμου Βέροιας, διαχειριστικής περιόδου 2019». Φέτος ο ισολογισμός εγκρίθηκε χωρίς τον απολογισμό των πεπραγμένων, μετά την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, που ψήφισε η κυβέρνηση, να εγκρίνεται από την οικονομική επιτροπή.

«Τα έσοδα του δήμου για το 2019 ήταν 33 εκ. ευρώ και τα έξοδα ήταν 25,5 εκ. ευρώ», είπε στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης.

Η ορκωτός λογιστής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας, Ευθυμία Αλεξανδροπούλου, παρουσίασε τα στοιχεία και ανέλυσε τα βασικά σημεία του ισολογισμού, τα οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν λάβει.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στο λάθος χρόνο που επιλέχθηκε η ημέρα έγκρισης του ισολογισμού, γιατί δεν υπήρχε ο χρόνος, για να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών, καθώς ο ισολογισμός είναι αποτύπωση λογιστική, δηλώνοντας ότι θα τον καταψηφίσει γι' αυτό το λόγο η παράταξή του. Μίλησε ακόμη για ανάγκη ελέγχου επί των έργων, ζητώντας πολιτική αποτύπωση και στον ισολογισμό. «Να μην είμαστε περαστικοί, να αφήσουμε κάτι στην επόμενη γενιά», τόνισε, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι ο ισολογισμός δεν έχει κανένα νέο έργο πνοής. «Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα και βάσει αυτών που λένε οι ορκωτοί λογιστές, για να γίνουμε καλύτεροι», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, που προηγουμένως είχε προσωπική αντιπαράθεση με την κ. Μπατσαρά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ: Ο κ. Αντώνης Μαρκούλης από την πλευρά του είπε ότι ξεκινούμε με τον κοινό παρανομαστή ότι κορυφαίες συνεδριάσεις, που αφορούν τον ισολογισμό και τον απολογισμό ενός δήμου, τιτλοφορούνται ως ειδικές συνεδριάσεις, λόγω της σπουδαιότητας, και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μέσα στο 2020 εισήγαγε, όπως είπε, αποψιλωτικές δράσεις, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να μην ασχολείται με τα οικονομικά, αλλά μόνο οι οικονομικές επιτροπές. «Είναι ανήθικο», τόνισε, «να πρέπει να επικυρώσεις έναν ισολογισμό χωρίς το σώμα να γνωρίζει τον απολογισμό και να μην υπάρχει μία εξήγηση αναφορικά με το πως και για ποιό λόγο είχαμε αυτή τη μείωση στα έσοδα, ενώ η πρόβλεψη ήταν 42.000.000 ευρώ, και σήμερα φθάνουμε να έχουμε 33 εκ. ευρώ έσοδα και 25,5 εκ. ευρώ έξοδα, μία απόκλιση που πρέπει να αιτιολογηθεί. Για να βάλεις «πλάτη, πρέπει να γνωρίζεις τα πραγματικά στοιχεία», τόνισε μεταξύ άλλων, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει τεχνικό πρόγραμμα πνοής που να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μελιόπουλος είπε ότι η παράταξή του καταψηφίζει, καθώς ο ισολογισμός αυτός, την ώρα που ο λαός δοκιμάζεται «βαριά» από την πανδημία, αντικατοπτρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., στην οποία συνδράμει και η τοπική διοίκηση, δήμοι και περιφέρειες. «Ο ισολογισμός όπως εκτιμάται από το τεχνικό πρόγραμμα, δείχνει μία αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης του Δήμου Βέροιας, η θέση μας είναι πολιτική, δεν κρίνουμε το έργο των εργαζομένων, που καταβάλουν προσπάθειες. Τα έργα που προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των δημοτών έχουν πατώσει, το κονδύλι για τα σχολεία ανέρχεται στις 70.000 ευρώ, ενώ στον αντίποδα τα έξοδα των δημοσίων σχέσεων φθάνουν τις 160.000 ευρώ, και μόνο η γέφυρα Κούσιου ολοκληρώθηκε ως έργο, με ιδιωτική χρηματοδότηση. Βλέπουμε τα έσοδα του δήμου από 60% που ήταν το 2015, να φθάνει το 2019 στο 30% από το κράτος, αυξάνοντας δραματικά αυτά που πρέπει να πληρώνουν οι δημότες, τα οποία ανέρχονται στα 2/3 των εσόδων του δήμου και το 1/3 μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό », τόνισε ο κ. Μελιόπουλος, στηλιτεύοντας παράλληλα την υποκριτική στάση, όπως τη χαρακτήρισε, των άλλων παρατάξεων, που στέκονται σε δευτερεύοντα θέματα και όχι στα ουσιαστικά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΝΑΞΙΔΗΣ: Ο κ. Τσαναξίδης ευχήθηκε πιο γόνιμες συνεδριάσεις και τόνισε πως «πρέπει να καταψηφίσουμε τον ισολογισμό με τον τρόπο που έρχεται στη σημερινή συνεδρίαση, δεν υπήρξε χρόνος μελέτης της έκθεσης των ορκωτών λογιστών. Ο ισολογισμός καταγράφει μια εικόνα του δήμου σε συγκεκριμένο χρόνο», τον χαρακτήρισε «γερασμένο», λέγοντας «δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα, αλλά από και που πηγαίνουν τα χρήματα. Ο ισολογισμός δεν είναι μόνο νούμερα, πίσω είναι άνθρωποι που είναι γονατισμένοι εν καιρώ πανδημίας», τονίζοντας ότι οι δήμοι πρέπει να μπούνε μπροστά και να διεκδικήσουν τα χρήματα που δίνουν οι πολίτες με τα τέλη «φόρους» όπως τα χαρακτήρισε και να γυρίσουν πάλι σε εμάς, στην παιδεία, την υγεία, την εργασία, και γενικότερα στην ποιότητα ζωής του πολίτη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΛΑΣ: Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Δέλλας χρησιμοποίησε αριθμοδείκτες και αναφέρθηκε σε βασικές γνώσης στατιστικής, για να αποτυπώσει τον ισολογισμό του 2019 του δήμου Βέροιας, λέγοντας : «Πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος να κρίνουμε είναι η σύγκριση, εμείς λογιστικές καταστάσεις καλούμαστε να ψηφίσουμε. Ο δήμος της Βέροιας είναι γενική παραδοχή, που βγαίνει μέσα από τη μελέτη, ότι είναι ένας νοικοκυρεμένος δήμος, με χαμηλή εξάρτηση από ταμειακή επιβάρυνση, έχει χαμηλό αντίτιμο από τους δημότες. Κομβικά ο δήμος είναι σε πολύ θετική κατάσταση, το νούμερο που προκύπτει, το 36,93%, για να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών του, έχει αποδοτικότητα στα κεφάλαια του και 0,01 δείκτη δανειακής επιβάρυνσης, ώστε να παρουσιάζει μια καλή εικόνα. Όσον αφορά το κονδύλι για τα σχολεία, απαντώντας παράλληλα και στον κ. Μελιόπουλο, είπε πως για τα σχολεία κατά περιόδους εγκρίνονται κονδύλια και στις σχολικές επιτροπές και τόνισε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, ούτε ελλειμματικός, ούτε πλεονασματικός.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, αφού ευχήθηκε για μία καλύτερη νέα χρονιά, με πολλές προσδοκίες σε οικονομικό, αλλά και υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αναφέρθηκε στην ανανέωση του στόλου και των μηχανημάτων καθαριότητας. «Ο στόλος είναι παλιός, όπως είπε, «ήδη ξεκινήσαμε, δεν φαίνεται σ' αυτόν τον ισολογισμό, ήταν στο σχεδιασμό της διοίκησης μια ανανέωση στόλου, όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πληρώνουμε έξοδα, γιατί ο στόλος είναι παλιός, δεν κάνανε κάτι, γιατί συμμαζέψαμε τα δάνεια και τώρα ήρθε η ώρα για αναπτυξιακές ενέργειες. Τα τέλη δεν είναι φόροι, απαντώντας παράλληλα, στο Γιάννη Τσαναξίδη, που το έθεσε, «άμα είναι να μην πετάμε σκουπίδια, χρειάζονται πολιτικές συζητήσεις, σήμερα όμως μιλάμε για νούμερα. Ας αλλάξουμε ρώτα αυτή τη χρονιά και ας αφήσουμε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις».

Γ. ΜΠΑΤΣΑΡΑ: «Ο ισολογισμός είναι τεχνοκρατικό πόνημα, οικονομικό, αποτυπώνει όσα συνέβησαν μέσα στο 2019, είναι ένα αποτύπωμα των έργων που αποπερατώθηκαν και των συνεχιζόμενων, τις οφειλές τρίτων, εμείς ως διοίκηση θα τον υπερψηφίσουμε», προτρέποντας τις άλλες παρατάξεις να «βάλουν πλάτη» για το δήμο και όχι να δημιουργούν εντυπώσεις στην κοινωνία, με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αναφερόμενη στις αντιρρήσεις όσον αφορά την ημερομηνία που επιλέχθηκε να συζητηθεί ο ισολογισμός τόνισε χαρακτηριστικά : «Δεν φταίει ο χρόνος, η διάθεση μας φταίει, οι πολίτες είναι προβληματισμένοι και από οικονομικής, υγειονομικής άποψης, καλώ τους συναδέλφους να πάμε μπροστά το δήμο».

Κ. ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη, ο οποίος στάθηκε σε τρία σημεία :

«Πρώτον», όπως είπε, «άκουσα και είδα μια προσπάθεια υποτίμησης των έργων που προτίθεται να κάνει ο δήμος, όπως για παράδειγμα οι αποχετεύσεις. Ε' ναι αποχετεύσεις, που δεν έγιναν στο παρελθόν και σε λίγο φθάνουμε στο 2021 και κάποιοι φταίνε γι' αυτό». Όσον αφορά τα έργα πνοής, που κατηγορήθηκε από τους αρχηγούς των παρατάξεων Παύλο Παυλίδη και Αντώνη Μαρκούλη, είπε πως : «Οι σημερινές εκκρεμότητες είναι 7/10, όσον αφορά τα έργα πνοής θα πορευτούμε με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα υπάρχει ο κατάλογος την επόμενη εβδομάδα για έργα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, που είτε εκτελούνται ή είναι υπό εκτέλεση.

Δεύτερον ο απολογισμός του 2019 παρότι είχαμε 7.200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα λόγω των προνοιακών επιδομάτων, που δεν πληρώνει πλέον ο δήμος, σε σχέση με τον ισολογισμό του 2018 ήταν καλύτερος, είχε 3.000.000 ευρώ παραπάνω έξοδα και έσοδα, αυτή είναι η πραγματικότητα, απαντώντας στον κ. Παυλίδη, ότι δεν γίνεται απολογισμός του δήμου, όπως από τους προηγούμενους δημάρχους, είπε πως από το 2011 που είμαι δημοτικός σύμβουλος ο απολογισμός γινόταν όπως και πέρυσι».

Και τρίτον και πιο σημαντικό σημείο, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα, ως «αχίλλειο πτέρνα» όλων των δήμων, είναι οι εισπράξεις οφειλών προηγούμενων ετών, που ταλανίζουν όλους τους δήμους, (το ποσό που οφείλεται στο δήμο Βέροιας, αγγίζει περίπου τα 9 εκατ. ευρώ). «Ενοχλούμε», τόνισε, «τους μεγαλύτερους οφειλέτες, αλλά αυτό τώρα έχει σταματήσει από τα τεκταινόμενα λόγω πανδημίας, βέβαια είναι μία προσπάθεια που θα επαναληφθεί, δεν γίνεται κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι όχι, τεχνικά θα ξαναρχίσει, αυτό είναι η επιδίωξή μας, να πληρώνουν όλοι», ευχόμενος να είμαστε όλοι υγιείς, να αδειάσουν τα νοσοκομεία και το 2021 να είναι μία καλύτερη χρονιά.

Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης, διαχειριστικής περιόδου 2019, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. «Λευκό» ψήφισαν η Ράλλη Δήμητρα και ο Δεμερτζίδης Γιώργος, «κατά» ψήφισαν οι παρατάξεις «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» του Παύλου Παυλίδη, «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» του Αντώνη Μαρκούλη, και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» του Γιώργου  Μελιόπουλου και «υπέρ» ψήφισαν οι υπόλοιποι 23 δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Βέροιας.

 

 

 

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής