breaking news Νέο

Στ. Θεοδουλίδης : Με τη συμβολαιακή γεωργία, παραγωγοί και βιομηχανία καλύπτουν το κόστος παραγωγής

Στ. Θεοδουλίδης : Με τη συμβολαιακή γεωργία, παραγωγοί και βιομηχανία καλύπτουν το κόστος παραγωγής

Αγρότες και μεταποιητική βιομηχανία αποφάσισαν να συνεργαστούν και σκοπεύουν από τη νέα παραγωγική σεζόν του 2021 κιόλας, να πάνε σε συμβολαιακή γεωργία, με προκαθορισμένα πρωτόκολλα καλλιέργειας. Η ανάγκη να παραχθούν προϊόντα με χαμηλότερα κόστη, καλύτερες αποδόσεις και υψηλότερη ποιότητα, αποδεικνύεται κινητήριος δύναμη για να ξεπεραστούν αντιπαλότητες του παρελθόντος.

Μία από τις καινοτομίες που έχουν εισάγει οι αγρότες είναι η μέθοδος της σεξουαλικής σύγχυσης ή το κομφούζιο, μέσω της οποίας μειώνονται δραστικά οι χημικοί ψεκασμοί που αφήνουν υπολείμματα στα φρούτα, ενώ δεν επιβαρύνεται και το περιβάλλον. Ένας ακόμη τρόπος για να εξελίξουν τις δενδρώδεις καλλιέργειες και να τις καταστήσουν βιώσιμες είναι η ανανέωση των φυτεύσεων.

Το εγχείρημα υλοποιείται με όχημα τη νεοσύστατη ΙΚΕ Πυρηνοκάρπων, ένα δίκτυο συνεργατικό, που χρηματοδοτείται από ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη στήριξη της Καινοτομίας και στον πρωτογενή τομέα, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και να προστατευτεί το περιβάλλον. Μια από τις σημαντικότερες στοχεύσεις του δικτύου είναι να φέρει και πάλι τον γεωπόνο στο χωράφι, προκειμένου να καθοδηγεί τον αγρότη. Το κόστος μάλιστα αυτής της υπηρεσίας θα το αναλάβει η βιομηχανία, ενώ τα περιθώρια, όπως τονίζεται, είναι μεγάλα εφόσον ακολουθηθούν οι σωστές τεχνικές.

Για το 2021 που θα είναι η πιλοτική πρώτη χρονιά της προσπάθειας, θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί στο περίπου 20% με 30% των καλλιεργειών βιομηχανικού ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού σε Ημαθία και Πέλλα

Η συμμετοχή στο δίκτυο είναι προαιρετική αλλά όποιος αποφασίσει να ενταχθεί θα συνεπάγεται υποχρεώσεις. Ο παραγωγός να ακολουθεί τα πρωτόκολλα, που θα ετοιμαστούν σε συνεργασία με τη Γεωπονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο γεωπόνος να επιτηρεί την ορθή εφαρμογή τους και η βιομηχανία να απορροφά το προϊόν.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο γενικός διευθυντής της συνεταιριστικής οργάνωσης Venus Growers Στέλιος Θεοδουλίδης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμβάλλει ώστε και οι δυο πλευρές, παραγωγοί και βιομηχανία, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Μέχρι σήμερα γινόταν διαπραγμάτευση για την τιμή, ενώ πλέον ο παραγωγός θα έχει στα χέρια του μια σύμβαση, θα υποχρεώνεται να ακολουθεί ένα πρωτόκολλο καλλιέργειας για να αυξήσει τις αποδόσεις και να μειώσει τις απαιτούμενες εισροές (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.α.) ώστε αφενός μεν να μειώνεται το κόστος, αφετέρου να αυξάνεται η ποιότητα και η στρεμματική απόδοση. Αυτό θα κάνει πιο ανταγωνιστική την παραγωγή και την εμπορία των πηρυνόκαρπών, κυρίως του ροδάκινου, κλάδος στον οποίον η Ελλάδα υπερέχει, καλύπτοντας το 43% των παγκόσμιων εξαγωγών.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής