breaking news Νέο

Θανάσης Κοκονάς : «Έχουμε αγωνία και προβληματισμό, γιατί τα σχολεία ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν»

Θανάσης Κοκονάς : «Έχουμε αγωνία και προβληματισμό, γιατί τα σχολεία ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Τρίτη 12/1 ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη της σχολικής χρονιάς στην Α/θμια εκπαίδευση τόνισε : «Έχουμε αγωνία και προβληματισμό, γιατί τα σχολεία ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν.  Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, δεν διασφαλίζουν ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά. Ανοίγουμε τα σχολεία, ανακοινώνοντας μόνο τις ημερομηνίες, χωρίς να υπάρχει προγραμματισμός. Την ώρα που περιμέναμε, έστω και τώρα, το Υπουργείο να ανοίξει τα σχολεία με μια σειρά από μέτρα (που δεν πήρε στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και ήταν η αιτία να κλείσουν τα σχολεία), το Υπουργείο ανοίγει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κανένα ουσιαστικό μετρό και πάλι. Βάζει στη ζυγαριά του κόστους- οφέλους την υγεία των παιδιών μας και τη δικιά μας και ανοίγει τα σχολεία με τους ίδιους όρους που τα έκλεισε. Προτάσσει την ατομική ευθύνη γονιών και παιδιών, σαν το μοναδικό εμπόδιο απέναντι στην πανδημία και μας καλεί να είμαστε εμείς αυτοί που θα διαχειριστούμε και πάλι την επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία. Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή οι σύλλογοι γονέων, τα μαθητικά συμβούλια και τα σωματεία των εκπαιδευτικών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις».

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός για την επανέναρξη ήταν ανύπαρκτος και από αυτή την άποψη «γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί οργανωμένα θα πρέπει να διεκδικήσουν ανοικτά με μέτρα ασφαλείας σχολεία, να μη χαμηλώσουν τον πήχη των διεκδικήσεων τους». Στάθηκε ιδιαίτερα στα επεξεργασμένα αιτήματα του κινήματος των γονέων, που εκφράστηκαν από την έναρξη της πανδημίας και είναι :

 «Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα. 

Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες.

Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες. 

Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19  στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. 

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικός εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).

Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.

 Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της λεγόμενης «τηλεκπαίδευσης», αφού υπογράμμισε ότι «το 30% των μαθητών δεν είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης», απαίτησε : «Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία, αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία.

 – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.  Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας».

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για την «αξιοποίηση» από μέρους της κυβέρνησης της περιόδου της πανδημίας στο να περάσει μία σειρά νομοσχέδια στο χώρο της Παιδείας, τόνισε ότι είναι «σταθερή τακτική των κυβερνήσεων να προχωρούν σε ανάλογες μεθοδεύσεις, όταν τα σχολεία είναι κλειστά» και εξέφρασε την αντίθεση της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας : «Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους».

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής