breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης δημοτών για τους εμβολιασμούς ενηλίκων

  • Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης δημοτών για τους εμβολιασμούς ενηλίκων
  • Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης δημοτών για τους εμβολιασμούς ενηλίκων
  • Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης δημοτών για τους εμβολιασμούς ενηλίκων
  • Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης δημοτών για τους εμβολιασμούς ενηλίκων

Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το ΝΠ ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βέροιας, αυτή τη φορά το θέμα της (4ης) εκδήλωσης είχε να κάνει με τους «εμβολιασμούς των ενηλίκων».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη το απόγευμα (στις 6), στο Κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας (Αριστοτέλους 3), στην οποία το παρόν έδωσαν δημότες που την παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και κατάφεραν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σ' ένα σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό των εμβολιασμών ενηλίκων.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, η κ. Φωτεινή Τερζή, Κοινωνική Λειτουργός και υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας, αναφέρθηκε στην οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς και φυσικά πρόσωπα, κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα, από πλευράς ΚΕΠ Υγείας για τα 8 νοσήματα :

Καρκίνος του παχέου εντέρου, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του μαστού, καρδιαγγειακός κίνδυνος, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, καρκίνος του προστάτη, μελάνωμα και κατάθλιψη. Τόνισε δε ότι «η πρόληψη είναι στάση ζωής, έτσι προστατεύουμε την ψυχική και σωματική υγεία μας».

 

Χαιρετισμοί

Στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόφιλος Κορωνάς – εκ μέρους του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, που βρέθηκε στον ορεινό όγκο των Πιερίων, για να δει από κοντά προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πριν από λίγες ημέρες – επεσήμανε πως το θέμα των εμβολιασμών των ενηλίκων είναι ένα ζήτημα, που έχει συνάφεια με τα μέλη του ΚΑΠΗ, οι οποίοι και είναι απαραίτητοι, τόσο για τους ηλικιωμένους, όσο και για τα μικρά παιδιά και αφορούν στην πρόληψη νοσημάτων. Ο ίδιος ακόμα έκανε αναφορά στην επόμενη ενημερωτική εκδήλωση, η οποία θα έχει ως θέμα την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2018, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η πρόληψη μέσω εμβολιασμού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, για να προλάβουμε νοσήματα. Και μέσω εμβολιασμού να προλάβουμε επιπλοκές από τα νοσήματα αυτά (γρίπη και λοιμώξεις). Φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι πέρυσι υπήρξαν 110 κρούσματα θανάτων επιβεβαιωμένα από γρίπη.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, Στέργιος Διαμάντης (τον οποίο ο κ. Κούτρας χαρακτήρισε «αφανή ήρωα των εκδηλώσεων αυτών»), ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες, για να λειτουργήσει στο ΚΑΠΗ Προμηθέα τμήμα για την άνοια, ενώ – όπως σημείωσε επίσης - «έρχονται κι άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις, για να είμαστε κοντά σε ηλικιωμένους και παιδιά».

 

Χρ. Κούτρας : «Ασφαλή τα νέα εμβόλια»

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Χρήστος Κούτρας, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δημοτικού Ιατρείου, Συντονιστής Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής Ν. Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας, ο οποίος έκρινε τα νέα εμβόλια ασφαλή και πως ο εμβολιασμός τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, είναι αναγκαίος.

«Τα εμβόλια είναι ένας προληπτικός τρόπος μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, ενώ μειώνουν τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα. Μάλιστα, να σας πω ότι στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, γίνονται προσπάθειες να έρθει στη Βέροια έως τα τέλη του 2018, το Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προληπτικής Ιατρικής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Κ. Κοντοτάσιος : «Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός»

Τη σκυτάλη αμέσως μετά πήρε ο κ. Κοντοτάσιος Κώστας, Επιμελητής Α' Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Εμβόλιο Γρίπης – Νεώτερα δεδομένα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της γρίπης και ποιά είναι η κλινική εικόνα του ασθενή (πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, πονόλαιμος κ.α.), ποιές είναι οι επιπλοκές που παρουσιάζει η γρίπη και συνάμα οι συνέπειες στην καθημερινότητα του ασθενή.

Ο κ. Κοντοτάσιος μίλησε ακόμα για το πως μεταδίδεται η γρίπη, που είναι με αερολύματα, σταγονίδια (φτάρνισμα, βήχα) και άμεση επαφή, ενώ αναφερόμενος στα μέσα πρόληψης μετάδοσης της γρίπης, τόνισε πως είναι τα βασικά μέτρα υγιεινής και ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Ο ίδιος επιπλέον μίλησε για το τι είναι τα εμβόλια, τα αντιγριπικά εμβόλια και πως δουλεύουν, σε ποιές μορφές διατίθενται (ενέσιμα, ρινικό σπρεϊ), όπως και το γιατί πρέπει κάποιος να εμβολιάζεται έναντι της γρίπης, ποιές είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, ποιοί δεν πρέπει να εμβολιάζονται και γιατί ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, όπως κατέστησε σαφές, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται στο διάστημα από μέσα Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου, ενώ σημείωσε πως χρειάζεται ένα διάστημα 15 ημερών, για να αρχίσουν να παράγονται αντισώματα έναντι του ιού της γρίπης. Η δε κάλυψη του εμβολίου διαρκεί από 3 έως 9 μήνες. Επεσήμανε ακόμα και ότι κάποιος που έκανε το εμβόλιο, μπορεί να προσληφθεί από γρίπη. Κι αυτό – όπως εξήγησε – εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση υγείας του εμβολιαζόμενου κ.α. Ο κ. Κοντοτάσιος στην ομιλία του έκανε επιπλεον αναφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στα οφέλη του αντριγριπικού εμβολιασμού. Συμπερασματικά ανέφερε «ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Προτείνται στα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών. Πρέπει να γίνεται έγκαιρα. Ιδιαίτερα ωφελούνται τα άτομα, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου είναι ελάσσονες».

 

Ε. Ζιώγα : «Ο εμβολιασμός των ενηλίκων θεωρείται διεθνώς επιβεβλημένος»

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Ευφροσύνης Ζιώγα, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης (εκτελούσα χρέη προϊσταμένης) Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας, με θέμα: «Εμβόλια Πνευμονόκκοκου – Νεώτερα Δεδομένα». Στην ομιλία της η κ. Ζιώγα ανέφερε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας και ο εμβολιασμός των ενηλίκων θεωρείται διεθνώς επιβεβλημένος. Ο στρεπτόκοκκος πνευμονίας είναι ένα ενδημικό σ' όλο τον κόσμο παθογόνο, που προκαλεί κλινική νόσο σε παιδιά και ενήλικες. Προκαλεί πνευμονοκκοκικές λοιμώξεις. Στην ομιλία της ακόμα έκανε αναφορά για τα πνευμονοκκοκικά εμβόλια, για τους κλινικούς παράγονες κινδύνου για πνευμονοκοκκική νόσο, τις κυριότερες μορφές πνευμονοκκικής νόσου (πνευμονία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα), τις ανεπιθύμητες ενέργειες πνευμονοκοκκικών εμβολίων, το ρόλο του επαγγελματία υγείας και για τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών το κοινό είχε τη δυνατότητα να υποβάλλει ερωτήματα, στα οποία και δόθηκαν κατατοπιστικές απαντήσεις.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής