breaking news Νέο

Όλα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

  • Όλα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
  • Όλα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
  • Όλα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
  • Όλα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
  • Όλα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με 34 θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του σώματος, Άρης Λαζαρίδης, εξέφρασε προσδοκίες για καλύτερες μέρες με τον ερχομό της άνοιξης, επαναφορά στην κανονικότητα και ύφεση, αν όχι εξάλειψη πανδημίας.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, τόνισε : «Επί Σκουρλέτη είχαμε πει να υπάρξει αναλογικότερο σύστημα και όχι απλή αναλογική, ώστε να υπάρχει κυβερνησιμότητα στους δήμους. Το σχέδιο νόμου έχει διάφορους νεωτερισμούς. Στην ΠΕΔΚΜ συμφωνήσαμε όλοι ότι η επιδιωκόμενη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων δεν προσφέρει τίποτε, αφού δεν παράγουν δαπάνες. Οι τοπικές κοινότητες, άνω των 300 κατοίκων και το χρονικό όριο κατάρτισης ψηφοδελτίων να είναι στις 30 Αυγούστου. Κατά πλειοψηφία πέρασαν από τη διοικούσα παράταξη θέματα, όπως η κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων στις έδρες των δήμων. Οι δημοτικές κοινότητες παράγουν στελέχη. Διαφωνία στο ζήτημα του 43%, προσωπικά υποστήριξα το 50% συν μια ψήφο, αλλά και στο μεγάλο βαθμό υποψηφίων που θέτει το σχέδιο νόμου, που φτάνει στο 120%, ενώ πριν ήταν το 50%. Δεν βοηθά, αφού όλοι θέλουν να εκλεγούν και κανείς δεν θέλει να συμπληρώνει το ψηφοδέλτιο.

*Κλειστό Γυμναστήριο. Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι. Ο χώρος είναι εντός σχεδίου πόλεως, δεν είναι αγροτεμάχιο, εμβαδού 26 στρεμμάτων. Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι με τη μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ στην είσοδο της πόλης. Εφόσον βρουν κατάλληλο ακίνητο, θα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Η κατασκευή γυμναστηρίου που προτείνουμε είναι απόλυτα συμβατή με δημοτικές κοινωφελής χρήσεις. Ο χώρος κάτω από την "Ελιά" δεν είναι κατάλληλος για τη  δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου. Δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης, ενώ θα επιβαρυνόταν το αστικό κέντρο. Είναι χώρος κατάλληλος προπονητηρίου. Ο κ. Παυλίδης που προτείνει την περιοχή, γνωρίζει το χώρο;  Λάσπη από τον κ. Παυλίδη για τα ακίνητά μου.

*Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. 54 κρούσματα, έναντι 39 πριν μια βδομάδα και 31 την προπροηγούμενη».

Ο Δημήτρης Πυρινός νέος πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Με 21 ψήφους που απαιτούνταν για την εκλογή του, ο Δημήτρης Πυρινός εξελέγη νέος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, μετά την παραίτηση της Γεωργίας Μπατσαρά. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η θητεία του θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Με τη σειρά του ο κ. Πυρινός ευχαρίστησε τον Κ. Βοργιαζίδη για τον εξ αρχής ορισμό  του ως αναπληρωτή από το Σεπτέμβριο και στη συνέχεια τη διαδοχή του στη θέση της κ. Μπατσαρά. Ειδικότερα ο κ. Πυρινός δήλωσε : «Με το καλό αν τελειώσει η πανδημία, έχω τις δυνάμεις και το πολιτισμικό υπόβαθρο να φέρω το ΔΗΠΕΘΕ ξανά κοντά στον κόσμο. Με πνεύμα συνεργασίας με όλα τα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη, το Δημοτικό Θέατρο θα συνεχίσει να παράγει τον πολιτισμό, στο οποίο, παρά τις δυσκολίες, έγινε μία άρτια προετοιμασία». Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε για το που θα βρει το χρόνο να ασχοληθεί, είπε πως «το θέατρο συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση και ο χρόνος που διαθέτω για την εργασία μου, δεν διαφέρει από το χρόνο από κάποιον άλλον επαγγελματία, που ασχολείται με τα κοινά».

Προ ημερησίας διάταξης τοποθετήσεις

Γ. Μπατσαρά

« Συμφωνούμε ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε σωστή κατεύθυνση ως προς την κυβερνησιμότητα των δήμων. Πρέπει να μας ανησυχήσει η αύξηση των κρουσμάτων. Ο διοικητής του Νοσοκομείου μου είπε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Στην Ημαθία μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 8.000. Σοβαρή η

αντιμετώπιση εκ μέρους του δήμου της κακοκαιρίας.

Π. Παυλίδης

«Ζητήσαμε τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του σταθμαρχείου. Αντ’ αυτού είδαμε το δήμαρχο να ξεκινάει ένα δημόσιο διάλογο με επιστολές. Πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες. Επιμένω στην έκτακτη σύγκληση του σώματος. Το δημοτικό συμβούλιο ουδέποτε αποφάνθηκε για την πρότασή μας. Λασπολογεί στις επιστολές του. Δεν θα πέσω στο επίπεδό του περί συναλλαγών.

Πρέπει να μάθουμε στοιχεία για τη ΔΕΥΑΒ, πόσοι είναι αυτοί και τα ποσά που αιτήθηκαν ως προκαταβολή.

 Ζητώ τους ακριβείς λόγους, γιατί δεν έχουμε ακόμη προϋπολογισμό.

Δεν μπορώ να καταλάβω το ρόλο των επτά ειδικών συνεργατών.

Απάντηση Βοργιαζίδη

«Η πολιτεία δεν έδωσε τυχαία περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου για τους προϋπολογισμούς. Με την κινητικότητα οι οικονομικές υπηρεσίες έπαψαν να έχουν τις δυνατότητές τους. Είμαστε εντός του πλαισίου.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές.

Απαντήστε μας για τα όσα κάνατε στο δήμο για το κλειστό γυμναστήριο.

Στο δήμο Βέροιας κυβερνάει η πλειοψηφία, που αγγίζει το 55%».

Α. Μαρκούλης

«Έντονη η δυσφορία στην ΠΕΔ για τον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο, που δείχνει την αυταρχικότητα της κυβέρνησης.

Υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του παγετού κατά την περίοδο της κακοκαιρίας. Δεν καθαρίστηκαν τα πεζοδρόμια.

Υπάρχει μεγάλη ζημία στην ανθοφορία των πρώιμων ροδακίνων, αλλά υπάρχει κάλυψη μόνο σε 2-3 ποικιλίες. ενώ έχουν πληγεί 10».

Γ. Μελιόπουλος

«Οι εργαζόμενοι του δήμου κράτησαν τους δρόμους ανοιχτούς στην κακοκαιρία. Ο δήμος όπως και η κυβέρνηση είχαν το σχέδιο "μένουμε στο σπίτι".

Να υπάρξει καταδίκη του σχεδίου νόμου για τα πανεπιστήμια.

Πολλά τα κρούσματα σε σχολεία, χωρίς μέτρα και αποφάσεις».

Κ. Θεοδωρίδης

«Υπάρχει θέμα αστικής ευγένειας στις συνεδριάσεις. Δεν ενημερωθήκαμε επί ενάμιση χρόνο για τις εξελίξεις στο τελωνείο, το δικαστικό μέγαρο ρημάζει. Τι γίνεται με το αγρόκτημα Ριζωμάτων; Δεν πήραμε απόφαση που να στηρίζουμε το αίτημα των κατοίκων.

Δημόσιες ευχαριστίες στους εργαζόμενους της πρόνοιας του δήμου. Δίνουν μεγάλο αγώνα».

Γ. Τσαναξίδης

«Στο σχέδιο νόμου των λαϊκών αγορών, ιδιωτικοποιούν το θεσμό και  δίνουν 20% πριμοδότηση στους πτυχιούχους ΑΕΙ. Φανταστείτε τι μέλλον επιφυλλάσσουν στα παιδιά μας. Θα αποβάλλονται αυτοί που

χρωστάνε, αυτοί που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα».

Απαντήσεις δημάρχου και αντιδημάρχων

Σ. Τζήμα

«Μελανό σημείο του νομοσχεδίου η μειωμένη παρουσία των δημοτικών συμβούλων.

Θετική η αντιμετώπιση της "Μήδειας". Τα σχολεία έκλεισαν για την προστασία όχι μόνο των μαθητών, αλλά του κοινωνικού συνόλου».

B.Λυκοστράτης

«15 Φεβρουαρίου στο National Geographic παρουσιάστηκαν οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας. Η παραγωγή έγινε πριν ένα χρόνο, βοηθήσαμε ώστε να λυθούν γραφειοκρατικά προβλήματα. Είναι η δεύτερη φορά που προβλήθηκε η Βέροια σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά το κινέζικο κανάλι Seven».

Η. Τσιφλίδης «Μετά την κακοκαιρία επισκέφθηκα τον ΕΛΓΑ. Η κα. Παπά μας ανέφερε

ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες. Δυστυχώς καταγράφονται οι ζημιές μόνο σε πρώιμες ποικιλίες. Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες, για να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας».

Σ. Ασλάνογλου

«Καθαρίσαμε άμεσα το χώρο της λαϊκής από τα χιόνια. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Βασίλη Παπαδόπουλο και τις υπηρεσίες».

Β. Παπαδόπουλος

«Στον Άγιο Γεώργιο οι αγρότες μας ετοιμάστηκαν και πάλευαν με τα χιόνια. Υπάρχει κάποιο τρακτέρ που δεν μπορεί να πάει στο χωράφι του με 20 πόντους χιόνι. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε και τους αγροτικούς δρόμους. Ο πολίτης δείχνει κατανόηση στην κακοκαιρία, βλέποντας τα μηχανήματα του

δήμου να περνάνε όλη τη νύχτα από κεντρικούς δρόμους.

Κάποιοι συνάδελφοι θέλουν να αλλοιώσουν την εικόνα των θετικών δράσεων του δήμου. Ας κυνηγούν

μάγισσες. Είμαι έμπορος 35 χρόνια. Αυτό που έμαθα είναι ότι πάω το πρωί στο μαγαζί μου και σκουπίζω τα σκουπίδια και τα μαζεύω φυσικά. Παραλάβαμε 3 νέα απορριμματοφόρα».

Κ. Γρηγοριάδης

«Εδώ και δυο βδομάδες είναι στον αέρα η εφαρμογή του δήμου. Μπορούμε να μαθαίνουμε νέα και να κάνουμε αιτήσεις».

Θ. Κορωνάς

«Συμπαράσταση σε όλα τα θύματα κακοποίησης στο χώρο της τέχνης. Καμία τέτοια βδελυρή πράξη δεν παραγράφεται, ειδικά στο συναίσθημα του κόσμου».

Δ. Πυρινός

«Κλείσιμο σχολείων λόγω covid δεν γίνεται από το δήμο, αλλά μετά από απόφαση των διευθυντών των διευθύνσεων και της διεύθυνσης υγείας. Το 10ο δημοτικό σχολείο έχει κλείσει».

Κ. Βοργιαζίδης

«Το έργο του κολυμβητηρίου παραμένει καθηλωμένο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τη ΓΓΑ. Το γυμναστήριο θα γίνει μέσω του "Αντώνης Τρίτσης"».


Βοργιαζίδης Κώστας
Παυλίδης Παύλος
Πυρινός Δημήτρης
Μπατσαρά Γεωργία

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής