breaking news Νέο

Οριακό ναι από το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας στο ψήφισμα των προέδρων των κοινοτήτων κατά του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση

Οριακό ναι  από το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας στο ψήφισμα των προέδρων των κοινοτήτων κατά του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση

Ομόφωνο ψήφισμα των προέδρων των κοινοτήτων Νάουσας ήρθε στο, δια τηλεδιάσκεψης, δημοτικό συμβούλιο, το απόγευμα της Τετάρτης 24ης Φεβρουαρίου. Στο ψήφισμα, που έχει ήδη σταλεί στα μέσα επικοινωνίας και στους βουλευτές της Ημαθίας, αναφέρονται οι αντιρρήσεις των προέδρων στην κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης του δημοτικού με τα τοπικά ψηφοδέλτια, ενώ ζητείται η συμμετοχή των κοινοτήτων στα θεσμικά όργανα του δήμου.

Υπέρ της γενικής φιλοσοφίας του ψηφίσματος στάθηκε ο ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ του κ.Κουτσογιάννη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι διαφωνεί με επιμέρους θέματά του, όπως η ξεχωριστή κάλπη.

Η ΛΑ.Σ δια του Θωμά Τσουκαλά ψήφισε λευκό, επισημαίνοντας ότι οι πρόεδροι αυτοαναιρούνται, αφού δεν συγκλήθηκαν τα τοπικά συμβούλια και αποφάσισαν μόνοι τους. Ναι ψήφισε η Ίλια Ιωσηφίδου, λέγοντας ότι είναι υπέρ της ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Σταύρος Τσέλιος ψήφισε λευκό, επισημαίνοντας ότι συνολικά το σχέδιο νόμου καταργεί τη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες.

Ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, τόνισε ότι η συζήτηση γίνεται για το νέο εκλογικό νόμο. «Σήμερα 100 δήμοι στη χώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να περνάνε αποφάσεις. Διαφωνώ με τις λίστες των υποψηφίων από τον Ιούνιο. Οι τοπικές κοινότητες δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες. Είναι διαφορετικός ο ρόλος των δημοτικών συμβουλίων από των τοπικών. Ο νόμος θα δώσει την ικανή κυβερνησιμότητα στους δήμους. Είμαι σίγουρος ότι με τα αρνητικά του σημεία, όπως η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβουλίων, δεν θα έχουμε μπόλιασμα νέων ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν το στηρίζουμε, δεν το συζήτησαν μαζί μας οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Η στήριξή μας στις κοινότητες αποδεικνύεται με έργο, αφού όλοι οι πρόεδροι έχουν πάρει ήδη τις πάγιες προκαταβολές των κοινοτήτων. Στηρίζουμε ως δημοτική αρχή με τις πάγιες.

Ο Χρήστος Δημητρούσης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λευκαδίων, είπε : «Δεν θέλουμε ούτε γέφυρες να κτίσουμε στα χωριά μας, ούτε νοσοκομεία. Θέλουμε να έχουμε χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του τόπου μας. Την ίδια αγωνία με μας έχουν 2.000 κοινότητες. Η πίεσή μας προς την πλευρά του υπουργείου. Δυστυχώς νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Οι αλλαγές θα δυσκολέψουν την είσοδό τους».

Το ψήφισμα τελικά  πέρασε οριακά με 13 ναι, 12 όχι και 5 λευκά, όπως αντίστοιχα συνέβη και στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Όχι στο σχέδιο νόμου για τις ιαματικές πηγές

Όχι ψήφισε το σώμα, συνδράμοντας στην πρόταση της ΠΕΔ ΚΜ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές, η διαχείριση των οποίων περνάει από τους δήμους σε…Α.Ε.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής