breaking news Νέο

Κώστας Σαμανίδης : «Αναρωτιόμαστε ποιοι θα είμαστε την επόμενη ημέρα εκεί, να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας»

Κώστας Σαμανίδης : «Αναρωτιόμαστε ποιοι θα είμαστε την επόμενη  ημέρα εκεί, να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέκου Χατζηκώστα έδωσε ο Κώστας Σαμανίδης,  Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας, την Τρίτη 6/4.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που βιώνουνε οι επαγγελματίες του κλάδου, που έκλεισαν πρώτοι τα μαγαζιά τους και πρόκειται ν’ ανοίξουν τελευταίοι, τόνισε: «Είναι μία κατάσταση που έχει επηρεάσει πολλούς κλάδους. Απλά ο κλάδος της εστίασης έχει πολλούς μήνες που βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες. Το γνωρίζουμε καλά εμείς, αλλά και τα συναφή επαγγέλματα που έχουν να κάνουν μ’ εμάς, που βλέπουν και αυτοί να έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους. Να θυμίσω ότι ο κλάδος έχει τα μεγαλύτερα ενοίκια κάτι  που σημαίνει – από τον Ιανουάριο και μετά, που υπήρχε απαλλαγή ενοικίων και πληρώναμε το 60%-ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο έφυγε από την τσέπη των επιχειρηματιών, χωρίς να έχουν καθόλου έσοδα. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν και τα’ άλλα έξοδα, τα προς το ζην. Αναρωτιόμαστε ποιοι θα είμαστε την επόμενη  ημέρα εκεί, να στηρίξουμε τα μαγαζιά μας…Περίμενα να μην υπάρχουν επιπτώσεις πολύ σοβαρές στις μικρές επαρχιακές πόλεις. Σε Αθήνα και Θεσ/νίκη έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις, με κανονικά λουκέτα, κεντρικές καφετέριες και εστιατόρια. Ήλπιζα ότι δεν θα το δούμε στην περιοχή μας, αλλά ήδη πληροφορούμε ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, κάτι που δεν είναι ευχάριστο. Οι συνάδελφοι είναι αγχωμένοι, με πολλά ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις τις τρέχουσες αλλά και τις συσσωρευμένες όλου του προηγούμενου διαστήματος. Ακόμη και μετά το πρώτο λοκντάουν τα εστιατόρια είχαν πολύ μεγάλη πτώση, διότι ο κόσμος είχε συνηθίσει να τρώει σπίτι. Εκτιμώ ότι τα εστιατόρια θα έχουν ακόμη πιο μακρά περίοδο αναστολής στη λειτουργία τους μετά την επανέναρξη. Οπότε χάνεται η αισιοδοξία. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι από τη φύση μας, γιατί εμείς ουσιαστικά πουλάμε αισιοδοξία και διασκέδαση, όμορφες στιγμές στον κόσμο, για ν’ ανέβει η ψυχολογία τους».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν πήραν πολλά λεφτά με τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως προπαγανδίζεται, διευκρίνισε : «Υπήρχαν κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης στον κλάδο, όπως και σε όλους τους κλάδους αλλά.. Ας πάμε στα πιο φρέσκα. Έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που ανακοινώθηκε από τον Α. Γεωργιάδη και προβλέπει επιδότηση 7% επί του τζίρου του 2019 οποιαδήποτε επιχείρησης εστίασης, που έχει παρουσιάσει μείωση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Στο πρόγραμμα αυτό περιμένουν να ενταχτούν 34.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 80.000. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι περίπου 20.000 παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου, αν προσθέσουμε και στις 34.000, άρα μένουν περίπου 35.000-40.000 επιχειρήσεις εκτός προγράμματος. Εδώ έχουμε μία ένσταση, γιατί ενώ η οδηγία της Ε.Ε είναι να υπάρχει το λιγότερο μείωση του τζίρου 30%, αλλά η κυβέρνηση παίρνει υπόψη όλο το 2020 ενώ θυμίζουμε ότι την περίοδο Γενάρη μέσα Μάρτη λειτουργούσαμε σε κανονικές συνθήκες και άρα δεν θα πρέπει να υπολογίζεται η περίοδος αυτή για το 2020. Άρα θα έπρεπε να πάρει την περίοδο μέσα Μαρτίου 2020- με μέσα Μαρτίου 2021 και να το συγκρίνει με το ανάλογο χρονικό διάστημα και άρα θα εμφανιζόταν περισσότερες επιχειρήσεις με μείωση τζίρου. Έτσι υπάρχουν επιχειρήσεις με 25% μείωση τζίρου που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αυτό….Σε επίπεδο Ημαθίας το ποσό αυτό θα κινηθεί από 3.000-10.000. Τα ποσά των 100.000 που ακούγονται, αφορούν ίσως κάποιες επιχειρήσεις με τζίρους 1.500.000 ευρώ. Το υπουργείο κάνει λόγω για κεφάλαιο επανεκκίνησης, γιατί πρέπει να γεμίσουμε με προϊόντα τις επιχειρήσεις μας. Με αυτό το πρόγραμμα όμως αποκλείονται οι 2 στις 3 επιχειρήσεις. Είναι πολύ μεγάλος ο κόφτης του 30%. Το πιο φρέσκο είναι το επίδομα ειδικού σκοπού για τον Απρίλιο, μετά τη φασαρία που έγινε στη Θεσ/νίκη και σε άλλες πόλεις, ένα οριζόντιο επίδομα για όλους τους κλάδους που μένουν κλειστοί με κρατική απόφαση εξαιρουμένης της εστίασης, η οποία, όπως λέει το υπουργείο, ενισχύθηκε με το 7% που προείπα. Να σημειώσουμε εδώ ότι 40.000 επιχειρήσεις αποκλείονται και από το7% αλλά και από αυτό το επίδομα. Όπως και με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιφέρειας χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν εκτός. Την ίδια στιγμή τέτοιο πρόγραμμα έχει εγκριθεί για όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού, 370 εκατ., οι οποίες και συμπεριλαμβάνονται- σε αντίθεση με την εστίαση- στο επίδομα ειδικού σκοπού και θα ανακοινώσει και για τα γυμναστήρια».

Και σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης τόνισε : «Η πανδημία δημιούργησε προβλήματα και στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους…Με τα 534 ευρώ ίσως κάποιοι εργαζόμενοι περιστασιακά π.χ φοιτητές που ζουν με τους γονείς τους, να καλύπτονται, όμως υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός μόνιμων εργαζομένων που έπαιρναν πολύ μεγαλύτερο μισθό, δεν δούλευαν περιστασιακά και ζούνε τις οικογένειές τους, σπουδάζουν τα παιδιά τους και δεν μπορούν να ζήσουν με 534 ευρώ. Πληγήκαν πολλοί και είναι και σε χειρότερη μοίρα από τους εργοδότες. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και αγωνία,  γιανα ανοίξουν οι επιχειρήσεις για να αυξηθεί το εισόδημά τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πιστεύω ότι στα μέσα Μαΐου θα έχουμε άνοιγμα των καταστημάτων μας».

Τέλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Σωματείου ενόψει Πάσχα για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους έχοντες ανάγκη και τους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας (συγκέντρωση στο ΚΑΦΕ ΒΑΤΡΑΧΟΣ στη Βέροια).

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής