breaking news Νέο

Τάκης Τσιουλάκος : «Η κατάσταση είναι δραματική. Οι αγρότες βρισκόμαστε σε απόγνωση»

Τάκης Τσιουλάκος : «Η κατάσταση είναι δραματική. Οι αγρότες βρισκόμαστε σε απόγνωση»

Τηλεφωνική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Τάκη Τσιουλάκο, είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8, την Τρίτη 13/4.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν με τη πανδημία, τόνισε : «Η κατάσταση είναι δραματική. Οι αγρότες βρισκόμαστε σε απόγνωση στην Ημαθία και στους γύρω νομούς, καθώς βλέπουμε το μόχθο μας και τα χρήματά μας να χάνονται από την ολοσχερή καταστροφή που προκάλεσαν οι παγετοί 24-26 Μαρτίου και 9-10 Απρίλη. Ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, αχλάδια, κεράσια, ακτινίδια, πρώιμες ποικιλίες μήλων. Ανησυχούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας, πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες, ιδιαίτερα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, που παρά την καταστροφή τους θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ψεκασμοί, ποτίσματα κ.α., χωρίς να περιμένουμε έσοδα από την παραγωγή μας. Είναι η δεύτερη χρονιά που πληττόμαστε από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο και έχουμε κακή εμπειρία όσον αφορά την προστασία της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ. Να θυμίσουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν και συντήρησαν το πλαίσιο του, που στηρίζεται στις εισφορές-υπέρ ΕΛΓΑ- των αγροτών. Με τον τελευταίο νόμο του 2010 άφησαν άθικτο αυτό το καθεστώς, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμός μειώθηκε σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, ούτε τα λειτουργικά έξοδα, ενώ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ που πληρώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Οι εισφορές είναι υποχρεωτικές και αποτελούν προϋπόθεση, για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των άμεσων ενισχύσεων. Από τον περσινό παγετό  (17/3/2020) δεν αναγνωρίστηκε ως ζημιογόνο αίτιο ο παγετός σε πολλές ποικιλίες δενδρωδών καλλιεργειών, οι αποζημιώσεις δόθηκαν 379 μέρες μετά και πετσοκομμένες και όλα αυτά σε περίοδο πανδημίας.¨

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις τοπικών αρχών για τους αγρότες και για την κήρυξη του νομού σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε : «Είναι πάγια τακτική τους. Όταν είναι ζεστά τα πράγματα, βγαίνουν και μετά από λίγο μας ξεχνούν. Στο παιχνίδι μπαίνουν και συνεταιρισμοί, διοικήσεις των οποίων είναι πάντα προσκείμενες και φιλικές στην εκάστοτε κυβέρνηση, χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να περάσει πολιτική τους. Φυσικά ο ρόλος αυτός είχε ως συνέπεια να χρεοκοπήσουν και πολλές μεγάλες Ενώσεις».

Όσον αφορά το αντιπάλεμα της κατάστασης αυτής σημείωσε : «Εμείς σαν Αγροτικός Σύλλογος πήραμε την πρωτοβουλία με άλλους συλλόγους άλλων νομών και πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στη Σκύδρα (5/4) και καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο αιτημάτων, που ανάμεσα στ’ άλλα ζητάμε την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων παραγωγών, ενίσχυση ειδικού σκοπού, όπως θέλουν ας την ονομάσουν. Ακόμη ζητούμε τη στελέχωση του ΕΛΓΑ με ειδικευμένο προσωπικό, για άμεση και δίκαιη καταγραφή των ζημιών, πάγωμα των οφειλών προς ΕΦΚΑ-ΕΛΓΑ-Εφορία, Τράπεζες αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, δημόσιος-κρατικός που να ασφαλίζει 100% απ’ όλα τα καιρικά φαινόμενα κα τους νόσους. Τα έχουμε καταθέσει ως αιτήματα στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στις 7/4».

Όσον αφορά τέλος, την αγωνιστική τους διεκδίκηση, υπογράμμισε : «Τα πράγματα είναι τραγικά από κάθε άποψη. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ό,τι έχουμε κατακτήσει, το έχουμε κερδίσει μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους. Αυτή είναι η αλήθεια!»

 

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής