breaking news Νέο

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ροδακίνων-νεκταρινιών) : Προτάσεις στήριξης όλου του κλάδου

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ροδακίνων-νεκταρινιών) : Προτάσεις στήριξης όλου του κλάδου

Η φετινή χειμερινή περίοδος διαμόρφωσε πολλές φορές συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή φρούτων στις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας αλλά και στους δήμους Αμυνταίου και Βελβεντού καθώς και σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Μετά τους παγετούς της 25ης και 26ης Μαρτίου, η ολοκληρωτική καταστροφή επήλθε τις πρωινές ώρες της 9ης και 10ης Απριλίου και άφησε ζημιές που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 100%.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή και την εθνική οικονομία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα και ορισμένες ίσως δεν λειτουργήσουν καθόλου. Απειλείται έτσι άμεσα το μέλλον ενός κλάδου που από τα μεταποιημένα προϊόντα (κονσέρβες, χυμοί, κατάψυξη) εισάγει στη χώρα περισσότερα από 400εκ ευρώ και από τα νωπά περισσότερα επίσης από 350εκ ευρώ και απειλείται η θέση του leader της παγκόσμιας αγοράς για την κομπόστα ροδάκινου που με τόσους κόπους και θυσίες καταχτήθηκε.

Ο κλάδος των πυρηνοκάρπων δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τις ανυπέρβλητες αυτές καταστάσεις και οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη τόσο των πληγέντων αγροτών, όσο και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Επομένως, είναι απαραίτητη η παρέμβαση της πολιτείας με μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν αφενός να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της φετινής χρονιάς και αφετέρου να στηριχθεί η θέση του κλάδου των πυρηνοκάρπων στην παγκόσμια αγορά.

Τα μέτρα που μπορούν να στηρίξουν την επιβίωση και την προοπτική του κλάδου είναι τα παρακάτω και θα πρέπει να ενταχθούν όλες οι εταιρείες και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που τα πληγέντα προϊόντα προσφέρουν τουλάχιστον το 30% του κύκλου εργασιών τους.

 Πρωτογενής τομέας

 

  1. Άμεση νέα πρόσληψη γεωπόνων εκτιμητών λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν με ταχύτητα οι εκτιμήσεις.
  2. Προκαταβολή αποζημίωσης ανά στρέμμα με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021, διότι λόγω του υψηλού ποσοστού ζημίας και της έκτασης, οι παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
  3. Να μην καταβληθούν εκτιμητικά τέλη και να γίνει συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα αποκλειστικά μόνο για αυτή την περίπτωση των ζημιών. Όσοι κατέβαλαν ήδη εκτιμητικά τέλη, αυτά να συμψηφιστούν.
  4. Να γίνουν τραπεζικές ρυθμίσεις στους πληγέντες παραγωγούς με επιδότηση του επιτοκίου.
  5. Η αποζημίωση να καταβληθεί στο 100% της ζημίας, χωρίς απομειώσεις.
  6. Ποικιλίες των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ τις εξαιρεί να αποζημιωθούν.
  7. Να καταργηθεί το μέγιστο όριο της αποζημίωσης των 70.000 ευρώ και να επανέλθει το όριο των 250.000 ευρώ.
  8. Οπωρώνες στους οποίους επλήγη και το φυτικό κεφάλαιο, να αποζημιωθούν.
  9. Να γίνει αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
  10. Μέριμνα για την είσπραξη από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της αξίας των χορηγηθέντων γεωργικών εφοδίων

 

Τυποποίηση - Μεταποίηση

 

  1. Η μειωμένη η και καθόλου λειτουργία των επιχειρήσεων θέτει άμεσα θέμα διατήρησης του μόνιμου προσωπικού και μεγάλο περιορισμό του εποχιακού. Η επιδότηση της εκπαίδευσης εντός του χώρου εργασίας θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των συμβάσεων τους
  2. Το ανά μονάδα κόστος των παραγόμενων προϊόντων θα εκτιναχθεί λόγω της σταθερότητας των παγίων δαπανών καθιστώντας την πώλησή τους δύσκολη ως αδύνατη. Η επιδότηση των παγίων δαπανών κατά τη φιλοσοφία του άρθρου 29 του ν.4772/2021 είναι απαραίτητη
  3. Τα δανειακά προγράμματα των εταιριών είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν με μειωμένη λειτουργία τους. Προτείνεται 

Α) Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-22 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31/3/2023 σε βάθος 10ετίσς

Β) Η πλήρης επιδότηση των δεδουλευμένων τόκων των παραπάνω δανείων

  1. Οι εταιρίες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας για τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης. Η τουλάχιστον 2ετής αναστολή καταβολής των φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αυτά είναι απαραίτητη
  2. Πολλές εταιρίες «τρέχουν» επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα. Η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών εύλογα θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίησή τους. Θα πρέπει να εγκριθεί η τουλάχιστον 2ετής παράταση υλοποίησής τους. 
  3. Η στήριξη των εξαγωγών χρειάζεται χρηματοδότηση των συμμετοχών σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης    
  4. Σε περιόδους περιορισμένης διαθεσιμότητας φρούτων ενισχύεται η παράνομη και παράτυπη διακίνηση τους (μαύρη διακίνηση). Είναι ευθύνη της πολιτείας να διαμορφώσει μέτρα εξυγίανσης του εμπορίου και
  5. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί η ομαλή (έστω και περιορισμένη) λειτουργία των μονάδων με τον εμβολιασμό του συνόλου του προσωπικού κατά προτεραιότητα    

 

Εποχιακοί Εργαζόμενοι

 

Να ενταχθούν και φέτος στο ταμείο ανεργίας ανεξαρτήτως του αριθμού ημερομισθίων, εφόσον το δικαιούνταν την προηγούμενη χρονιά.

 

Λοιποί Κλάδοι

 

Επίσης, θα πρέπει να ενταχθούν και οι εταιρείες-προμηθευτές του κλάδου, όπως παραγωγοί υλικών συσκευασίας, μεταφορείς κλπ.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, Χρήστος Γιαννακάκης, «θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Όσον αφορά το μέγεθος της ζημιάς, είναι ακόμη νωρίς να κάνουμε κάποια εκτίμηση. Περιμένουμε να υπάρξει και καρπόπτωση. Πάντως ο ΕΛΓΑ είναι πολύ δύσκολο να πληρώσει αποζημιώσεις χωρίς την κρατική συνδρομή. Οι προτάσεις μας θα κοινοποιηθούν στο ΥΠΑΑΤ μέσω της ΕΘΕΑΣ».

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής