breaking news Νέο

Συνεχίζεται η χορήγηση ενισχύσεων σε όσους δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης αποκλείονταν από την οριοθέτηση του 2019

Συνεχίζεται η χορήγηση ενισχύσεων σε όσους δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης αποκλείονταν από την οριοθέτηση του 2019

Με υπογραφή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Γιάννη Οικονόμου, το ΥΠΑΑΤ προβαίνει στη δεύτερη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» γνωστή και ως Εξισωτική Αποζημίωση. Στόχος του Μέτρου 13 είναι η ενίσχυση ετησίως των γεωργών των ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, προκειμένου να αποζημιωθούν για το σύνολο των προσθέτων δαπανών και την απώλεια εισοδήματος που σχετίζονται με τα μειονεκτήματα της γεωργικής παραγωγής στις εν λόγω περιοχές.

Στους δικαιούχους των περιοχών του υπομέτρου 13.2, που με την νέα οριοθέτηση του 2019 δεν περιλαμβάνονταν στους ενισχυόμενους, λόγω φυσικών ή ειδικών μειονεκτημάτων,  θα συνεχισθεί  η χορήγηση  ενισχύσεων.  Η ετήσια ενίσχυση καθορίζεται στα 25 ευρώ ανά εκτάριο τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, και προβλέπεται  καταβολή ποσού περίπου 6.000.000€ ανά έτος.

 

Επιπροσθέτως, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση από το έτος 2021, στις περιοχές με ειδικούς περιορισμούς συμπεριλαμβάνονται και οι απολιγνιτοποιημένες περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών και Αρκαδίας, όπου η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης των γεωργικών γαιών.  

 

Από  τη μεταβολή αυτή, υπολογίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός εκταρίων που δύναται να ενταχθούν στο Υπομέτρο 13.3 μπορεί να είναι 17.700 εκτάρια και η ενίσχυση θα ανέλθει στο ύψος των 1.400.000€.

 

Με την προαναφερόμενη τροποποίηση  και την  αύξηση του προϋπολογισμού του μέτρου 13 του ΠΑΑ 2014-2020, επιβεβαιώνεται, σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξ αιτίας του covid – 19, η σταθερή και προσανατολισμένη προσπάθεια και στάση του ΥΠΑΑΤ  για την  ενίσχυση του εισοδήματος, των ενεργών αγροτών, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα. 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής