breaking news Νέο

Πάσχα με έκτακτα μέτρα: Ποιες μετακινήσεις θα απαγορευτούν - Βαριά πρόστιμα

Πάσχα με έκτακτα μέτρα: Ποιες μετακινήσεις θα απαγορευτούν - Βαριά πρόστιμα

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ. 

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επαναλειτουργούν από το Σάββατο 24-04-2021, τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά καθώς και τα κέντρα αισθητικής. Παράλληλα, το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη θα λειτουργεί και με τη μέθοδο του click in shop.

Η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με την αποστολή SMS στο 13032.

 

• Ποιες μετακινήσεις θα απαγορευτούν - Βαριά πρόστιμα

Σκληραίνουν τα μέτρα που επιτρέπουν τις μετακινήσεις εκτός νομού. Οι μετακινήσεις που θα απαγορευτούν είναι όσες αφορούν:

- αγροτικές, γεωργικές εργασίες και συγκομιδή προϊόντων όπως το μάζεμα ελιάς

- ιατρικές επισκέψεις με βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό. Θα επιτρέπεται η μετάβαση μόνο με έγγραφο από επίσημη δομή.

 Οι εξαιρέσεις

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την επίδειξη των αντίστοιχων βεβαιώσεων, ωστόσο θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλον νομό.

Οι εξαιρέσεις αφορούν σε:

- εργασιακούς λόγους, εφόσον έχε γίνει διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ

- λόγους υγείας, με την επίδειξη εγγράφου μόνο από δημόσια δομή

- για  κηδεία, μόνο με την επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου

- για επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους

- για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή, με απαραίτητη την επίδειξη του Ε1

- για φοιτητές, που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους.

- Διευκρινίζεται δε, ότι η μετακίνηση στην επαρχία και η επιστροφή στην πόλη, για λόγους υγείας ή κηδείας, θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση - ούτε για τους δύο προαναφερθέντες λόγους- δεν θα μπορεί κάποιος να φύγει για διάστημα μίας εβδομάδας.

- Επιβάλλονται δε, δύο πρόστιμα, το πρώτο των 300 ευρώ για αναίτια μετακίνηση και το δεύτερο 500 ευρώ για ψευδή βεβαίωση.

- Οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι ακόμα και με ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί ενώ σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο από την Παρασκευή 23-04-2021 το μεσημέρι τίθεται σε εφαρμογή και νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ προκειμένου να αποφευχθούν οι αναίτιες μετακινήσεις από νομό σε νομό, λόγω του εορτασμού του Πάσχα.

 

• Ο νέος υγειονομικός χάρτης: Και νέες περιοχές στο βαθύ κόκκινο, ποιες βγαίνουν

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από το πρωί του Σαββάτου 24-04-2021 η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται, με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι ακόλουθες περιοχές:

Η Χίος, οι Δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Ερέτριας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,  ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ο Δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και ο Δήμος Ρόδου.

 

Άνοιξαν το Σάββατο mall και κέντρα αισθητικής - Mε click inside το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη

Άνοιξαν Σάββατο, τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά σε όλη την επικράτεια, όπως και τα κέντρα αισθητικής, ενώ από την ίδια ημέρα επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, με τη διαδικασία του click inside.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, από το Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, από το Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

 

Επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα self test

Στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των self tests αναφέρθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής