breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο τροπαιοφόρος

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος  γεννήθηκε το 275 στην Καππαδοκία, από γονείς ευσεβείς που τον ανέθρεψαν χριστιανικά. Πατέρας του ήταν ο Έλληνας συγκλητικός Γερόντιος ο οποίος ήταν αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού στα χρόνια του Διοκλητανού.

Ασπάστηκε την χριστιανική θρησκεία  και πέθανε μαρτυρικά κατά την διάρκεια διωγμών εναντίον των χριστιανών όταν ο Γεώργιος ήταν 10 ετών. Η μάνα του Πολυχρονία τον πήρε και εγκαταστάθηκαν στην Λύδδα της Παλαιστίνης.

Σε ηλικία 18 χρονών  κατετάγη στον ρωμαϊκό στρατό όπου ξεχώρισε λόγω των πολλών χαρισμάτων του.

Ανήκε στην τάξη των Τριβούνων  και αργότερα λόγω των μεγάλων ικανοτήτων του προήχθη σε κόμητα.

Κατά την περίοδο των διωγμών του Διοκλητιανού,  ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Υπέστη φοβερά βασανιστήρια  κατά την διάρκεια των οποίων συνέβησαν πολλά θαύματα, που έκαναν πολλούς να  πιστέψουν στην αληθινή θρησκεία.

Μία από αυτούς ήταν η σύζυγος του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα, η οποία βλέποντας  τον Άγιο  να κάνει θαύματα, πίστεψε στον Χριστό με αποτέλεσμα να  συλληφθεί και να πεθάνει στην φυλακή, ενώ οι υπηρέτες της Απολλώ, Ισαάκιος και Κοδράτος που έγιναν και αυτοί χριστιανοί αποκεφαλίσθηκαν.

Ο γεωργός  Γλυκέριος του οποίου το ψόφιο βόδι ανέστησε ο Άγιος  φώναξε ότι πιστεύει στον Χριστό και αποκεφαλίσθηκε την ίδια στιγμή.  Κοντά του ήταν πάντοτε η μητέρα του Πολυχρονία που τον συμπαραστέκονταν.

Συνελήφθη και αυτή από τους ειδωλολάτρες,  βασανίστηκε, πιέσθηκε να θυσιάσει στα είδωλα και μετά την άρνησή της  θανατώθηκε.

Την ίδια τύχη είχε τελικά και ο Άγιος, κατόπιν διαταγής του Διοκλητιανού, αφού μάταια τον πίεζαν να απαρνηθεί την θρησκεία του.

Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το Άγιο λείψανο του, μαζί με αυτό της μητέρας του Αγίας Πολυχρονίας (βλέπε 

 

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, Άγιος Γλυκέριος ο γεωργός, Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος ο ΝεομάρτυραςΟ Άγιος Γεώργιος θεωρείται Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας, ενώ τιμάται σε μεγάλο βαθμό και στην Τουρκία.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα και είναι πολιούχος  στην Γερακαρού Θεσσαλονίκης, Εράτυρα Κοζάνης, Βεύη Φλώρινας, Σουφλί, Γουμένισσα Κιλκίς, Νεμέα, Νεάπολη Ηλείας, Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, Μελίσσια Αττικής, Καματερό Αττικής, Βασιλικό Αχαΐας, Ρίο Αχαΐας

 Η  μνήμη  τιμάται στις 23 Απριλίου.

Απολυτίκιο

«Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής  ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε,  πρέσβευε Χριστώ τω θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής