breaking news Νέο

Ανεργία και 10ωρο -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ανεργία και 10ωρο  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Με τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ να ξεπερνούν σταθερά το 1,1 εκατ. ανθρώπους, με πάνω από 500 χιλιάδες συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε αναστολή και με ορατό τον κίνδυνο πολλές απ' αυτές να καταγγελθούν από τους εργοδότες το επόμενο διάστημα, διογκώνοντας τις στρατιές των ανέργων, η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση τη 10ωρη εργασία.

 Η παρέμβαση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των «νόμιμων» υπερωριών στις 150 ετησίως, δεν οδηγεί μόνο στην εξόντωση αυτών που έχουν δουλειά και στην αύξηση της απλήρωτης εργασίας, αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και σε νέες απολύσεις ή μη προσλήψεις, καταδικάζοντας κι άλλους στην ανεργία, ενώ η επέκταση της ευελιξίας θα επιδεινώσει συνολικά τους όρους για όσους ανέργους καταφέρουν στο μέλλον να βρουν δουλειά.

Σήμερα, που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει απογειωθεί και οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους διευρύνονται ολοένα και περισσότερο, η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της βαφτίζουν «πρόοδο» τη 10ωρη δουλειά.

Το αίτημα όμως για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με αύξηση των αποδοχών, που προβάλλουν τα συνδικάτα μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη, κλιμακώνοντας τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, είναι αυτό που απαντάει πραγματικά στις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και όχι να αυξηθεί.

Οσο για την κυβέρνηση, που παρουσιάζει τη 10ωρη δουλειά ως τον «προθάλαμο» της 4ήμερης εργασίας, καλά θα κάνει να «μαζέψει» αυτά τα χυδαία «επιχειρήματα» και να μην προκαλεί τους εργαζόμενους, που ζουν στο πετσί τους - με ευθύνη και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την εκτεταμένη ευελιξία.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής