breaking news Νέο

Άμεση επανατοποθέτηση στις θέσεις εργασίας του έμπειρου προσωπικού στον ΕΛΓΑ - Επιστολή 9 Εργατικών Κέντρων σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

Άμεση επανατοποθέτηση στις θέσεις εργασίας του έμπειρου προσωπικού στον ΕΛΓΑ - Επιστολή 9 Εργατικών Κέντρων σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα μας επιφέροντας καταστροφές σε εκτάσεις των παραγωγών - και όχι μόνο-, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στους 12 απολυόμενους γεωπόνους - εκτιμητές του ΕΛΓΑ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντα της εργασίας τους αν και προϋπήρχε θετική απόφαση του Πρωτοδικείου ότι πληρούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ το Νοέμβριο του 2020 προέβη σε απόλυση των 12 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν συμβάσεις από το 1997, ενώ παράλληλα εμφάνιζε σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Τα τελευταία έτη λόγω των διαδοχικών φυσικών καταστροφών, ο Οργανισμός επιζητά ως επιτακτική ανάγκη στελέχωση προσωπικού και γεωπόνων - εκτιμητών για την αποσυμφόρηση και διεκπεραίωση των διαδικασιών εκτίμησης και καταβολής αποζημιώσεων των παραγωγών, συνεπώς, κάθε έτος προσλαμβάνει περίπου 150 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, ενώ έχει αναζητήσει ήδη τρεις φορές εκτάκτως συμπληρωματικούς εκτιμητές με ολιγόμηνες συμβάσεις.

Ο Οργανισμός είχε τη δυνατότητα, αντί για προσλήψεις συμβασιούχων, να μετατρέψει με βάση το Π.Δ. του 2004 τις συμβάσεις των 12 έμπειρων γεωπόνων εκτιμητών σε αορίστου χρόνου και να τους αξιοποιήσει ως έμπειρο προσωπικό για την ενδυνάμωση της λειτουργίας του οργανισμού εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας και των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών. Ωστόσο, οι 12 γεωπόνοι - εκτιμητές απολύθηκαν αιφνιδιαστικά, χωρίς να είναι δυνατή η αποπεράτωση των εργασιών τους και η καταγραφή των πορισμάτων τους, συνεπάγοντας επιπλέον καθυστέρηση στις αυξημένες ανάγκες του Οργανισμού.

Παραδόξως, αν και απολυόμενοι, τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες των πορισμάτων τους χωρίς όμως να τους έχουν επεξηγήσει με ποιά αρμοδιότητα και υπό ποιά κάλυψη θα έχουν πρόσβαση στις υποδομές του Οργανισμού, στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στα προσωπικά δεδομένα των αγροτών καθώς και με ποιά ιδιότητα θα φέρουν την υπογραφή τους στα πορίσματα των αποζημιώσεων. Προφανώς οποιαδήποτε τέτοιου είδους ενέργεια από μέρους τους θα εκτροχίαζε περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη για τον ΕΛΓΑ κατάσταση.

Είναι χρήσιμο να σας αναφέρουμε ότι οι απολύσεις των εργαζομένων επιδόθηκαν προτού καθαρογραφτεί καν η εφετειακή απόφαση και χωρίς καμία μέριμνα - εξέταση των εκκρεμών πορισμάτων, ενώ η υπόθεση πλέον βρίσκεται στη φάση υποβολής αιτήσεων αναίρεσης και αναστολής στον Άρειο Πάγο. Σημειώνουμε ότι δύο Οργανισμοί του δημοσίου (e-EΦΚΑ και ΟΑΕΔ) έχουν προβεί σε παραίτηση από τα ένδικα μέσα κατά τη δικαστική αντιπαράθεση με εργαζόμενους τους λόγω των αυξημένων αναγκών τους, κάνοντας χρήση της νομοθετικής ρύθμισης του άρθρου 104 του ν.4764/2020.

Είναι προφανές ότι η απόφαση του Οργανισμού δεν είχε αντίκτυπο μόνο στους 12 εργαζόμενους αλλά και στον ίδιο τον οργανισμό και τους αγρότες. Αφενός, ο Οργανισμός στερήθηκε την γνώση των έμπειρων γεωπόνων - εκτιμητών και κατά συνέπεια αποδυναμώθηκε επιπλέον με τη συμφόρηση των εργασιών και τη μη ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών εκτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων, αφετέρου, οι παραγωγοί άργησαν να λάβουν τις αποζημιώσεις διότι έπρεπε να διεξαχθούν εξαρχής όλες οι διαδικασίες που εκκρεμούσαν.

 

Παρακαλούμε για την άμεση διευθέτηση του σημαντικού αυτού προβλήματος με την άδικη και άνιση μεταχείριση των παραπάνω εργαζομένων και είμαστε στη διάθεσή σας για τις διευκρινήσεις και τις πρόσθετες πληροφορίες που χρειάζεστε για την επίλυσή του.

 

1. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

2. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

3. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

4. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

5. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

6. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΚΙΑΤΟΥ

7. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΚΟΡΙΝΘΟΥ

8. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

9. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής