breaking news Νέο

Σε τακτοποίηση οι αποζημιώσεις λόγω βροχοπτώσεων και η στρεμματική ενίσχυση λόγω ρωσικού εμπάργκο

Σε τακτοποίηση οι αποζημιώσεις λόγω βροχοπτώσεων και η στρεμματική ενίσχυση λόγω ρωσικού εμπάργκο

Δύο ζητήματα, για τα οποία οι αγρότες ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται εδώ και κάποιους μήνες σ' ένα διαρκή προβληματισμό και μία αγωνία, για το αν τελικά θα αποζημιωθούν, αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης των ζημιών που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου (και ειδικότερα στο διάστημα 14-17 του μήνα αυτού) και της στρεμματικής ενίσχυσης, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, βαίνουν πλέον σε φάση τακτοποίησης.

Αυτό διαφαίνεται τουλάχιστον από την αναφορά του κ. Χρήστου Γιαννακάκη, προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ότι «η ζημιά θα καλυφθεί, υπάρχει ένα κονδύλι, το ύψος του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμα». Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή για το εν λόγω θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τέθηκε αρχικά και το πλαίσιο των ενεργειών, από το οποίο θα υπάρξει κάλυψη και των μεμονωμένων παραγωγών. Με τον κ. Γιαννακάκη να επισημαίνει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «όχι κατά γράμμα, αλλά εξατομικευμένα, με βάση στοιχεία παραγωγής προηγουμένων ετών», προκειμένου – όπως διευκρίνισε – να μη θεωρηθεί ενίσχυση.

Σ' ό,τι αφορά στο θέμα της στρεμματικής ενίσχυσης των Ευρωπαίων Ροδακινοπαραγωγών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο (το οποίο και τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας ζητούν μετ' επιτάσεως συνεχώς) ο κ. Γιαννακάκης ενημέρωσε πως ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η σχετική έκθεση, από την οποία προκύπτει η μείωση εισοδήματος των παραγωγών την τελευταία τριετία.

Όπως μάλιστα είπε ο κ. Γιαννακάκης, η έκθεση θα αποσταλεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας σημειώνει ότι οι αγρότες ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας επιδίδονται πλέον σε μια νέα προσπάθεια, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που έχουν να κάνουν με την καταβολή αποζημιώσεων από τις καταστροφικές ζημιές σε ποικιλίες ροδακίνων τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και το ρωσικό εμπάργκο.

«Εμείς σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) ήρθαμε σε επαφή με το βουλευτή Γιώργο Ουρσουζίδη, από τον οποίο και ζητήσαμε τη μεσολάβησή του, για να γίνει η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, για να δούμε τι πρόκειται να γίνει με το ζήτημα της κάλυψης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Όπως μας ενημέρωσε ο βουλευτής, υπάρχει το σχετικό κονδύλι και θα αποζημιωθούμε», τόνισε, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Πρόσθεσε δε πως «εμείς θέλουμε άμεσα και γρήγορα να πληρωθούμε. Γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε ως αγρότες, παρομοιάζεται σαν... και αυτή των πλημμυροπαθών της Δυτικής Αττικής. Θέλουμε να πληρωθούμε το ταχύτερο δυνατό, για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να τακτοποιήσουμε δικές μας εκκρεμότητες. Τη στιγμή που έρχονται και Χριστούγεννα και θέλουμε και εμείς να χαρούμε λιγάκι τις μέρες αυτές. Γιατί πάντα θα πρέπει, αν και να δούμε, να περιμένουμε παραμονές Χριστουγέννων αποζημιώσεις και όχι νωρίτερα;»

Επιπλέον, ο κ. Χαλκίδης έθεσε ως απόλυτη ανάγκη «οι αποζημιώσεις να πάνε κατευθείαν στην τσέπη του παραγωγού», ενώ – όπως σημείωσε - «οι εξελίξεις θα δείξουν, βέβαια, το αν θα πάρουμε αποζημιώσεις. Σε περίπτωση που δεν αποζημιωθούμε, τότε το μόνο όπλο που μας απομένει, είναι να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

 

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής