breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Χριστόφορος Προστάτης οδηγών και οδοιπόρων

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ :  Άγιος Χριστόφορος Προστάτης οδηγών και οδοιπόρων

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Χριστόφορος καταγόταν,  κατ΄άλλους από την  φυλή  των Μαρμαριτών,  στην βόρειο Αφρική, στην περιοχή της σημερινής Λιβύης, από την περιοχή Χαναάν της Ασίας, ή κατ΄άλλους από την Παφλαγονία.

Ονομαζόταν Ρεμπρόβος και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251), όταν στην Αντιόχεια Επίσκοπος ήταν ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βαβύλας (τιμάται 4 Σεπτεμβρίου).

Ο Άγιος ως προς την εξωτερική εμφάνιση ήταν  πολύ άσχημος, γι' αυτό και αποκαλείτο «κυνοπρόσωπος».  Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης  γράφει ότι πολλοί αμαθείς αγιογράφοι τον ζωγράφισαν με την μορφή σκύλου και προσθέτει ότι ο Άγιος είχε  κανονικό ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά ήταν υπερβολικά  άσχημος.

Όταν ήταν  κατηχούμενος, εγκαταστάθηκε σε μια επικίνδυνη δίοδο ενός ποταμού και μετέφερε δωρεάν στους ώμους του εκείνους που επιθυμούσαν να περάσουν τον ποταμό. Μια μέρα παρουσιάσθηκε μπροστά του ένα μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη.

Ο Ρεμπρόβος πρόθυμα το  έβαλε στους ώμους του και μπήκε στο ποτάμι.

Όσο όμως προχωρούσε, τόσο το βάρος του παιδιού αυξανόταν, ώστε με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι όχθη. Μόλις έφθασε στον προορισμό του,  είπε στο παιδί ότι και όλο τον κόσμο να σήκωνε δεν θα ήταν τόσο βαρύς.

Το παιδί του απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και αυτόν που τον έπλασε. Είμαι Εκείνος, στην υπηρεσία του Οποίου έθεσες τις δυνάμεις σου και σε απόδειξη αυτού, φύτεψε το ραβδί σουστην γη και αύριο θα έχει βλαστήσει». Τελειώνοντας τα λόγια του, αμέσως εξαφανίσθηκε.

Ο Ρεμπρόβος φύτεψε το ραβδί του στην γη  και την επομένη μέρα το  βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Μετά το περιστατικό αυτό βαπτίσθηκε Χριστιανός από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα, ο οποίος τον μετονόμασε σε Χριστόφορο.

 Όταν ξέσπασε ο διωγμός εναντίον των χριστιανών, ο Χριστόφορος  δεν άντεξε βλέποντας τα βασανιστήριά τους, έκανε παρατηρήσεις στους βασανιστές.

Διέφυγε  την  σύλληψη  χάρη στην ηράκλεια δύναμή του, καταγγέλθηκε όμως στον αυτοκράτορα που διέταξε να τον συλλάβουν. Για τον σκοπό αυτό στάλθηκαν 200  στρατιώτες που ερευνούσαν για πολλές μέρες διάφορες περιοχές.

Βρήκαν  τον Άγιο σε μια δύσβατη  περιοχή την ώρα που ξεκουράζονταν  και έτρωγε ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Εξαντλημένοι και πεινασμένοι  από την ταλαιπωρία οι στρατιώτες, ζήτησαν από τον Άγιο Χριστόφορο να τους δώσει να φάνε  και ως αντάλλαγμα του υποσχέθηκαν ότι  θα τον άφηναν ελεύθερο.

Ένας από τους στρατιώτες, βλέποντας ότι πλην του ξερού άρτου δεν υπήρχε άλλη τροφή, του είπε ότι ευχαρίστως θα γινόταν Χριστιανός, εάν είχε την δύναμη να τους χορτάσει όλους με  εκείνο το ξεροκόμματο.

Ο  Άγιος,  άρχισε να προσεύχεται στον Χριστό το θαύμα έγινε, οι άρτοι πολλαπλασιάστηκαν   και οι στρατιώτες τηρώντας την υπόσχεσή τους  πίστεψαν στον Χριστό απαρνούμενοι την ειδωλολατρία.

Ο Άγιος τους ευλόγησε, και μετά τους οδήγησε στον Επίσκοπο Αντιοχείας Βαβύλα, ο οποίος τους κατήχησε και  τους βάπτισε χριστιανούς.  Όταν ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας πληροφορήθηκε το γεγονός, τους μεν στρατιώτες συνέλαβε και αποκεφάλισε, τον δε Χριστόφορο προσπάθησε ματαίως με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσει να απαρνηθεί την θρησκεία του.

Του έστειλε δύο διεφθαρμένες γυναίκες, την Ακυλίνα και την Καλλινίκη, για να τον παρασύρουν στην ακολασία. Οι δύο γυναίκες  όμως, με προτροπή του Αγίου, έγιναν Χριστιανές και ενώπιον του ειδωλολάτρη ηγεμόνα, ομολόγησαν  ότι πιστεύουν στον Χριστό, με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστούν.

Την ίδια τύχη είχε και ο Χριστόφορος, εν έτει 251.

Η μνήμη του τιμάται στις  8  Μαΐου. Ο Άγιος Χριστόφορος θεωρείται ο προστάτης  των οδηγών και των οδοιπόρων.

Απολυτίκιο.

«Στολαῖς ταῖς ἐξ αἵματος, ὡραϊζόμενος, Κυρίῳ παρίστασαι, τῷ Βασιλεῖ οὐρανῶν, Χριστοφόρε ἀοίδιμε· ὅθεν σὺν Ἀσωμάτων, καὶ Μαρτύρων χορείαις, ᾄδεις τῆ τρισαγίῳ, καὶ φρικτῇ μελωδίᾳ· διὸ ταῖς ἱκεσίαις ταῖς σαῖς, σῶζε τοὺς δούλους σου». 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής