breaking news Νέο

2 Ημαθιώτες στο 27ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

  • 2 Ημαθιώτες στο 27ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
  • 2 Ημαθιώτες στο 27ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

Ο φυσικοθεραπευτής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μπορεί να μειώσει το κόστος νοσηλειών από άσκοπες εισαγωγές και χειρουργεία ασθενών, εξοικονομώντας έτσι πολλά εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα υγείας, αλλά και εργατοώρες από τους εργαζομένους, που δεν θα χρειασθεί να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ) με την πραγματοποίηση του 27ου Ετήσιου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με θέμα «φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη, μία αυτόνομη κλινική προσέγγιση». Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας Παναγιώτης Παλπάνας και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας Νίκη Καρατζιούλα, αμφότεροι ως επαγγελματίες του κλάδου, με τον πρώτο, μάλιστα, που φέρει και την ιδιότητα του προέδρου του φυσικοθεραπευτών Ημαθίας, να προεδρεύει και του συνεδρίου.

«Θα πρέπει να δούμε ότι πέρα από την εξοικονόμηση πόρων για τη δημόσια υγεία, με το να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς μπαινοβγαίνοντας σε νοσοκομεία, αλλά και από άσκοπες εισαγωγές σε χειρουργεία, το πόσο εξίσου σημαντικό είναι ότι η φυσικοθεραπεία λειτουργεί ως προληπτικό μέσον.

Όχι μόνο δηλαδή να λειτουργούμε με τη φυσικοθεραπεία πάνω στο πρόβλημα του ασθενή, αλλά και να προσπαθήσουμε από το να αποτρέψουμε αυτό», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Παναγιώτης Παλπάνας. Με την παρουσία τους δε, τόσο ο Παναγιώτης Παλπάνας, όσο και η Νίκη Καρατζιούλα, στο εν λόγω συνέδριο, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις με την ιατροχειρουργό Νατάσα Παζαϊτη, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η οποία κι ήταν η βασική εισηγήτρια του θέματος, το οποίο είχε να κάνει με τη φυσικοθεραπευτική φροντίδα Γυναικών με Μαστεκτομή.

Επιπλέον να αναφερθεί και να τονιστεί ότι στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε την Πέμπτη (23 Νοεμβρίου) από τον ΠΦΣ, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Μάλτα, ανέφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα για το ρόλο του φυσικοθεραπευτή στη χώρα τους και πως καταφέρνουν να μειώνουν το κόστος υγείας.

 

Στην Ιρλανδία, Σκωτία και τη Γλασκόβη...

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου η λίστα αναμονής στους ορθοπεδικούς και τους ρευματολόγους ήταν πολύ μεγάλη. Έτσι μετακύλισαν 18.000 ασθενείς στους φυσικοθεραπευτές και έπειτα από φυσικοθεραπείες είδανε ότι μόνο το 7% τελικά χρειάστηκε ορθοπεδικό και μόνο το 11% ρευματολόγο.

Παράλληλα, στη Σκωτία και τη Γλασκόβη ο αριθμός εισαγωγής ασθενών με κυστική ίνωση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που πρώτα επισκέφθηκαν το φυσικοθεραπευτή, μειώθηκε κατά 32%, ενώ οι νοσηλείες ξένων ασθενών ή αστέγων που έκαναν φυσικοθεραπεία, μειώθηκε κατά 40%.

 

... αλλά και στην Αγγλία

Επίσης, στην Αγγλία ο φυσικοθεραπευτής συνταγογραφεί φάρμακα, αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφίες), καθώς αυτή η ειδικότητα είναι η αιχμή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας Sarah Bazin.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής