breaking news Νέο

9 Μάη : Η αντιφασιστική νίκη των λαών έμπνευση και στους σημερινούς αγώνες -Του Αλέκου Χατζηκώστα

9 Μάη : Η αντιφασιστική νίκη των λαών έμπνευση και στους σημερινούς αγώνες  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τα μεσάνυχτα στις 8 προς 9 Μάη 1945 υπογράφτηκε στο Βερολίνο από τους εκπροσώπους των συμμάχων η συμφωνία της άνευ όρων παράδοσης της χιτλερικής Γερμανίας. Το κείμενο της συμφωνίας έγραφε: "Οι υπογραφόμενοι ενεργούντες εξ ονόματος της ανωτάτης γερμανικής διοικήσεως συμφωνούμε για συνθηκολόγηση άνευ όρων όλων των δυνάμεων ξηράς, θαλάσσης και αέρος, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό γερμανική διοίκηση στην Ανωτάτη Στρατιωτική Ηγεσία του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα στην Ανωτάτη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων". Με τη συνθηκολόγηση της9ης Μάη 1945 τελείωσε ο πόλεμος στην Ευρώπη, με την κοσμοϊστορική νίκη των λαών κατά της χιτλερικής Γερμανίας και των φασιστών των συμμάχων της.

76 χρόνια μετά την 9η Μάη 1945 γιορτάζουμε τη μέρα που ο Κόκκινος Στρατός δικαίωσε τους αγώνες των λαών για λευτεριά και αξιοπρέπεια του ανθρώπου ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού, του ρατσισμού και του μιλιταρισμού, συντρίβοντας το Ναζισμό και υψώνοντας την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ.

Γιορτάζουμε τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Τιμάμε τη μέρα αυτή όσους θυσιάστηκαν, έχυσαν το αίμα τους, βασανίστηκαν, έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τιμάμε τα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και φασισμό σε όλες τις χώρες, όσους αγωνίστηκαν ενάντια στους ναζί και τους φασίστες, ενάντια στον άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμή στη δρακογενιά της πατρίδας μας, τους Εαμίτες, τους Ελασίτες, τους Επονίτες, τα Αετόπουλα, όλους τους πατριώτες, που έδωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα. Δόξα και τιμή σε όσους έπεσαν στη μάχη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Ιδιαίτερα τιμάμε τη Σοβιετική Ένωση για την καθοριστική συμβολή της στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με τη θυσία πάνω από 20εκατομμυρίων νεκρών. Ο αγώνας του σοβιετικού λαού αποτελεί δίδαγμα και παρακαταθήκη, πως μόνο μια χώρα που πρωταγωνιστεί ο ίδιος λαός, έχει την επιμονή και τη δύναμη να κατατροπώσει τους φασίστες και τους ιμπεριαλιστές ,όσες θυσίες και αν χρειαστούν.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Η αντιφασιστική νίκη δεν ήταν εύκολη, ούτε ήρθε τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα τεραστίων θυσιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επωμίστηκε η ΕΣΣΔ. Τα στοιχεία δίνουν σαφή την εικόνα. Συγκεκριμένα:

 

Στις μάχες που έγιναν στο σοβιετογερμανικό μέτωπο η χιτλερική Γερμανία έχασε το 80% της δύναμής της. Από τις 22/6/1941, που τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ ως τις 9/5/1945 στο Ανατολικό Μέτωπο καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 607 γερμανικές μεραρχίες, πράγμα που σημαίνει πως οι Ναζί εδώ είχαν τριπλάσιες ως και τετραπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειές τους σε όλα τ' άλλα μέτωπα, είτε στη Βόρειο Αφρική, είτε στην Ιταλία, είτε στη Δυτική Ευρώπη. Για να πετύχει αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα ο Κόκκινος Στρατός έκανε εννιά μεγάλες πολεμικές εξορμήσεις σε ευρεία κλίμακα και210 μικρότερες επιχειρήσεις. Σε επτά από τις πολεμικές εξορμήσεις και σε 160από τις επιχειρήσεις είχε την επιθετική πρωτοβουλία.

Οι δύο στους πέντε νεκρούς του πολέμου ήταν Σοβιετικοί πολίτες, με τελικό αποτέλεσμα η ΕΣΣΔ να έχει πληρώσει τον πόλεμο με το φοβερό αριθμό των 20.000.000, και πάνω, νεκρών ενώ οι νεκροί της Αγγλίας και των ΗΠΑ ήταν αντίστοιχα 375.000 και 405.000.

ο συνολικό ύψος των υλικών ζημιών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια αναλογούν στην ΕΣΣΔ. Αν τώρα σ' αυτό το ποσό προστεθούν και τα 357 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι οι σοβιετικές πολεμικές δαπάνες, τότε προκύπτει ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό που δαπάνησαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί3.

Αυτή ήταν η προσφορά της ΕΣΣΔ για την ελευθερία των λαών, γεγ

 

Το σήμερα

Η 9η Μάη 1945 είναι μια ημερομηνία-ορόσημο που προκαλεί διαχρονικά, το άσβεστο μίσος των ιμπεριαλιστών για όσα συμβολίζει. Για τις γενιές που τον έζησαν ή τον διδάχτηκαν, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών, του άξονα Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας από τη μια πλευρά και της Συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας από την άλλη.

Ο ναζισμός και ο φασισμός δεν ήταν παρά μορφές άσκησης εξουσίας του ίδιου συστήματος, του καπιταλισμού. Είναι το σύστημα που στην εποχή μας, έχει εξαπολύσει επίθεση διαρκείας κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να παρατείνει την επιβίωσή του, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των λαών. Γι’ αυτό και σήμερα οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις επιχειρούν λυσσαλέα να παραχαράξουν το περιεχόμενο της Αντιφασιστικής Νίκης, να εξισώσουν τους εγκληματίες ναζί-φασίστες με τους ήρωες του σοβιετικού λαού. Στόχος να πάψουν οι νέες γενιές να διδάσκονται και να εμπνέονται από τη Νίκη. Να ξεχάσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τους λαούς με τη Μεγάλη Νίκη και να υποταχτούν στις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ε.Ε, ως ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθιέρωσε την 9η Μάη ως «μέρα της Ευρώπης» για να αλλοιώσει το μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Παράλληλα στηρίζει τα αντικομμουνιστικά και ακροδεξιά καθεστώτα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και χρηματοδοτεί ακριβοπληρωμένα προγράμματα για να ξαναγραφεί η ιστορία των λαών.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, ενάντια στη λήθη της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και την παραχάραξη της ιστορίας, επιβάλλει την πολιτική καταδίκη κάθε φασιστικού μορφώματος. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και εγρήγορση όσο επιβιώνει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που είναι η μήτρα του φασισμού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής