breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Αργυρός ο Επανομίτης

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Αργυρός ο Επανομίτης

Γεννήθηκε το 1788 στην Επανομή Θεσσαλονίκης από τον Αστέριο και την Βασιλική, το γένος Ντουγιούνη. Εργάζονταν στην Θεσσαλονίκη σαν μαθητευόμενος κάλφας.

Τις μέρες εκείνες ένας χριστιανός από τον Σοχό, επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει φόρους, αποφάσισε να αλλαξοπιστήσει, με αντάλλαγμα  την αποφυλάκισή του. Όταν το έμαθε ο Αργυρός  συνάντησε τον αρνησίθρησκο και τον κατέκρινε δημοσίως, για το ολίσθημά του.

Συνελήφθη αμέσως από τους Τούρκους  και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Τον οδήγησαν στον κριτή και προσπάθησαν να τον πείσουν να αλλαξοπιστήσει, προσφέροντάς του πολλά ανταλλάγματα. Η άρνηση του Αγίου είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατό του δια απαγχονισμού.

Έτσι, σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1806 και ημέρα Παρασκευή, ο Άγιος Νεομάρτυς Αργύριος οδηγήθηκε σε ένα τόπο λεγόμενο Καμπάν (σημερινό Καπάνι), στην κεντρική αγορά της πόλεως, όπου και απαγχονίσθηκε.

Η μνήμη του τιμάται στις 11 Μαίου.

 Ἀπολυτίκιον. «Χαίρει ἔχουσα, Ἐπανωμὴ σε, θεῖον βλάστημα καὶ πολιοῦχον, Νεομάρτυς τοῦ Σωτῆρος Ἀργύριε καὶ τὴν ἁγίαν σου ἄθλησιν μέλπουσα, τῇ σῇ πρεσβείᾳ προστρέχει κραυγάζουσα. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος». 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής