breaking news Νέο

Πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού

  • Πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού
  • Πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού

Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσίασε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και με γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι πολιτιστικές αυτές διαδρομές είναι:

«Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

«Πολιτιστική Εγνατία Οδός»

«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»

«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή ( 2η χιλιετία π.Χ)

«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο ως την Οθωμανοκρατία»

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση στο ταμείο Ανάκαμψης.

Για τους ευρύτερους στόχους των πολιτιστικών διαδρομών που είναι η προσέλκυση επισκεπτών, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων και ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς κάθε περιοχής, την τόνωση της τοπικής οικονομίας κ.α. μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Εργαστήκαμε μαζί με τις υπηρεσίες με πολύ ένταση τους τελευταίους τουλάχιστον οκτώ μήνες για τον σχεδιασμό αυτών των διαδρομών. Τα έργα που προτείνουμε συμπληρώνουν έργα που έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν όπως π.χ. η Αμφίπολη που μέσα στο πλαίσιο του Interreg έγινε μια μεγάλη παρέμβαση στον χώρο των παλαιοχριστιανικών βασιλικών στην Ακρόπολη».

Ένας ακόμη βασικός στόχος του έργου, όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, είναι να αναδειχθεί ο πολιτιστικός  τουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική και περιφερειακή οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δύο γεωγραφικούς άξονες: Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις περιφέρειές της με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκατομμύρια χωρίς το ΦΠΑ (που δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά).

Κάθε διαδρομή φτάνει σε ένα ποσό της τάξεως των 500 χιλιάδων, που θα χρησιμοποιηθεί για να ευπρεπίσει χώρους που έχουν ήδη αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο, όπως τόνισε η υπουργός.

Ένα εκατομμύριο ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και το μεγαλύτερο ποσόν της τάξεως των 27 εκατομμυρίων αφιερώνεται στη συντήρηση αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Η πρόταση είναι μέρος ενός προγράμματος που έχει προϋπολογισμό 430 εκ. (χωρίς τον ΦΠΑ). "Είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα για τον πολιτισμό", τόνισε η υπουργός.

Το 70% των έργων θα πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022, ενώ το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30% με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. «Αυτό που μετράει είναι η ωριμότητα έργων που μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2021 προκειμένου το 2022 να ξεκινήσουν οι συμβασιοποιήσεις».

 

Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλονίκη

Περιοχές της Βόρειας Ελλάδας περιλαμβάνονται στην πρώτη και δεύτερη Διαδρομή με διάφορα έργα ανάπλασης, αποκατάστασης ή ανάδειξης. Συγκεκριμένα:

Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου συμπεριλαμβάνεται η Αμφίπολη, στη Θεσσαλονίκη η Αγία Σοφία, η Παναγία των Χαλκέων, η Αχειροποίητος, στη Βέροια τα Μνημεία της Αγίας Άννας, του Χριστού Παντοκράτορα και του Μπέη Χαμάμ, ενώ στη Νικόπολη η Βασιλική Α΄, Βασιλική Δ΄ και Πύλη Αλκίσονος.

Στην Εγνατία Οδός τα έργα ξεκινούν από τη Ροδόπη με τον περίκεντρο ναό στη Μαξιμιανούπολη,  στη Θεσσαλονίκη εντάσσονται τα Μπέη Χαμάμ, Αγία Αικατερίνη, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Προφήτης Ηλίας και  Ροτόντα Θεσσαλονίκης, στην Καστοριά ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών, η Παναγία Μαυριώτισσα, το Κουρσούμ Τζαμί κ.α.

Σημειώνεται ότι η πατρότητα της ιδέα των Πολιτιστικών Διαδρομών ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θεσμοθετήθηκαν με σκοπό τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Ο γενικός γραμματέας ΥΠΠΟΑ Γεώργιος Διδασκάλου μίλησε για τη σπουδαιότητα του προγράμματος, ενώ τόνισε ότι μέσα από την πρόταση αυτή θα υλοποιηθούν περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς της Ελλάδας.


Αγία Άννα Βέροιας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής