breaking news Νέο

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Με την εκτίμηση πως οι εμβολιασμοί από δω και πέρα θα φθάσουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, συμβάλλοντας σ' αυτό, βέβαια, το ότι θα προστεθούν ακόμα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα (συνολικά θα λειτουργήσουν 1200 εμβολιαστικά κέντρα), τότε μπορούμε να πούμε ότι η εξέλιξη της επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» θα κινείται πλέον σε μια κατεύθυνση τέτοια, η οποία δεν μπορεί παρά να γεννά αισιοδοξία για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας). Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), «θα έχει γίνει ο απαραίτητος αριθμός εμβολιασμών και πως στα μέσα Ιουλίου θα μπορέσει να πάρει η χώρα ανάσα από τον κορονοϊό», επισημαίνοντας συγχρόνως πως «αυτή τη στιγμή 1.250.000 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου».

Ο ίδιος, δε, υπογράμμισε πως «στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα».

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως αυτά τη δεδομένη στιγμή καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις. Πλην όμως, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο μέλλον να χρειαστεί μια προσαρμογή, ώστε να συνεχίσουν να προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις, ενώ, όπως είπε, ο κορονοϊός σε λίγα χρόνια θα είναι σαν τη γρίπη και θα αντιμετωπίζεται εύκολα με εμβόλια και φάρμακα.

 

Φάρμακα αντι-covid έως τον Οκτώβριο

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματικών φαρμάκων κατά του covid -19, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε την Πέμπτη 6 Μαΐου στη δημοσιότητα από την Κομισιόν, με στόχο την κυκλοφορία τουλάχιστον τριών νέων εγκεκριμένων φαρμάκων έως τον Οκτώβριο του 2021! Η Κομισιόν αναφέρει, επίσης, πως θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο από 10 πιθανά φάρμακα κατά του covid - 19 και πως θα ταυτοποιήσει τα πέντε πλέον υποσχόμενα έως τον Ιούνιο, με την ελπίδα να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της ΕΕ έως το τέλος του έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποιά φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει, ώστε να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής