breaking news Νέο

Τέλη Μαΐου ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30-44

Τέλη Μαΐου ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30-44

Στο εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, αναφορικά με τους εμβολιασμούς των τελευταίων ηλικιακών ομάδων για τους οποίους δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα, είπε ότι το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου θα ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους ηλικίας 30-44 ετών.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr πιθανώς θα ανοίξει εντός Ιουνίου για τις υπόλοιπες ηλιακές ομάδες, αναλόγως την πορεία του εμβολιασμού. Από την στιγμή που θα ανοίξει, η προτεραιοποίηση θα γίνει ως εξής- πρώτα η ηλικία 25-30 και στη συνέχεια η ηλικία 18-24.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Για το ΕΣΥ, απάντησε πως έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.

Τέλος, τόνισε πως οι παραλαβές των εμβολίων προχωρούν κανονικά, ενώ αναφορικά με την απόφαση της ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε πως αυτό δεν επηρεάζει τη φετινή χρονιά, καθώς όλες οι δόσεις της AstraZeneca είτε είναι πρώτες είτε δεύτερες είναι εξασφαλισμένες.

 

 - ΣτΕ: Το Δημόσιο θα αποζημιώνει όσους υποστούν βλάβες στην υγεία τους από εμβoλιασμό

Το ΣτΕ άνοιξε την πόρτα των Διοικητικών Δικαστηρίων σε όσους υποστούν βλάβη  της υγείας τους ή ακόμη και θάνατο, μετά από εμβολιασμό  να αξιώσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο

Από μια άλλη οπτική γωνία, έξω από την καθιερωμένη νομικίστικη θεώρηση των πραγμάτων, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δέχθηκε ότι για τις τυχόν βλάβες που μπορούν να δημιουργηθούν μετά από εμβολιασμό (συμπεριλαμβανομένου και των εμβολίων για τον COVID-19) και ανεξάρτητα εάν δεν υπάρχει παράνομη πράξη γιατρού (ιατρικό λάθος), αλλά και η παρτίδα του εμβολίου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, πρέπει οι παθόντες να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Έτσι, άνοιξε η πόρτα των Διοικητικών Δικαστηρίων στους ίδιους αλλά και στους συγγενείς όσων έχουν ή θα έχουν υποστεί βλάβες της υγείας τους ή ακόμη και θάνατο, μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, να αξιώσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ δέχθηκε με σημερινή απόφασή του, ότι η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του), η οποία υπερέβαινε τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου. Για το λόγο αυτό, ο κάθε παθών ή παθούσα δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής