breaking news Νέο

Α. Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»

  • Α. Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»
  • Α. Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»
  • Α. Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»
  • Α. Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»
  • Α. Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»
  • Α. Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»

Στο θεμελιώδη ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυο σημαντικές επετείους που γιορτάζει φέτος η χώρα μας: τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στους συμβολισμούς που έχει το Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται το φετινό Φόρουμ των Δελφών: «Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είναι κάθε χρόνο, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα, με πολύ σημαντικό διεθνή αντίκτυπο, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό. Και ειδικά φέτος, το Φόρουμ πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο, σε ένα χώρο με τεράστιο συμβολισμό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν Μάϊος του 1979, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπέγραφε εδώ, στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Συνθήκη Ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, ως το δέκατο μέλος της, κάνοντας πράξη το μεγαλύτερο όραμά του, που όπως αποδείχθηκε, ισχυροποίησε τη χώρα μας και αναβάθμισε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι φέτος είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά, καθώς ήδη άρχισε ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, με την εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή του την Κυριακή, ημέρα εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη αναφέρθηκαν στον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων για το μέλλον της Ευρώπης. Άλλωστε, αυτό που ξεκάθαρα έδειξε και η κρίση της πανδημίας, είναι ότι τα θεμέλια της Ένωσής μας βρίσκονται στις τοπικές μας κοινωνίες. Όλο αυτό το διάστημα που η Ευρώπη δίνει τη μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων δεκαετιών, απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό, το ένα εκατομμύριο των Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό ποτέ να υπηρετούν τους πολίτες, σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της Ευρώπης. Μέσα σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και για να παρέχουμε υποστήριξη και κοινωνικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, βρήκαμε νέους τρόπους να ενισχύσουμε επιχειρηματικότητα και την έρευνα, να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να στηρίξουμε τα συστήματα υγείας και ταυτόχρονα, να σταθούμε στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών, παρέχοντας απαραίτητα είδη ατομικής προστασίας, αλλά και στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, παρέχοντας γεύματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ήμασταν από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνία. Και παρά το γεγονός ότι η πανδημία δημιούργησε αυτές τις νέες προτεραιότητες, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη δεν σταματήσαμε λεπτό να υλοποιούμε μεγάλα έργα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη Μακεδονία του 2030, το οποίο γίνεται πράξη, μέσα από τα 1.036 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών. Σε όλη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 30% των δημοσίων δαπανών και το 50% των δημοσίων επενδύσεων. Το 90% των δράσεων για το Περιβάλλον περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Ουσιαστικά, οι Περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η Ευρώπη πρέπει να βγει από αυτή την κρίση, πιο δυνατή. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται εμπιστοσύνη. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είμαστε το πιο αξιόπιστο και πιο κοντινό στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης. Εμείς -όχι οι Βρυξέλλες, ούτε το Στρασβούργο- γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες των συμπολιτών μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Η συμβολή μας συνεπώς θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη χάραξη πολιτικών που θα διαχειρίζονται τις θεμελιώδεις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η πανδημία του κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και η ψηφιακή μετάβαση. Γι’ αυτό και αν θέλουμε πραγματικά να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για την υποστήριξη της ανάκαμψης των τοπικών μας κοινωνιών και για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, πρέπει να έχουν ισχυρό ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Οδηγός μας, στην Ελλάδα, σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να είναι το επιτυχημένο μοντέλο του ΕΣΠΑ, όπου οι Περιφέρειες της χώρας είναι οι εθνικοί πρωταθλητές στην απορρόφηση κονδυλίων. Πέρα όμως από τους οικονομικούς πόρους, αυτό που επίσης προέχει, είναι μία ευρύτερη επανεκκίνηση της Ευρώπης, μία διαδικασία ενδυνάμωσης του Ευρωπαϊκού Σχεδίου και της δημοκρατικής του λειτουργίας. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε, να συζητήσουμε ανοιχτά για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία της να αυξήσουμε τη δημοκρατική νομιμοποίησή της, να βελτιώσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επανασυνδεθεί με τους πολίτες της. Θέλουμε μια Ευρώπη της οποίας οι πολιτικές, βελτιώνουν πραγματικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θέλουμε λιγότερη θεσμική πολυπλοκότητα και περισσότερη δημοκρατική εκπροσώπηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Θέλουμε πολιτικές και στρατηγικές που σχεδιάζονται από τη βάση προς τα επάνω, γιατί αν η Διάσκεψη μετατραπεί σε μία διαδικασία επιβολής πολιτικών, τότε απλά θα τροφοδοτήσει το δημαγωγικό και αντιευρωπαϊκό αφήγημα των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών. Και αν χρειαστεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγές στις Συνθήκες, ένα θέμα που για πολλά Κράτη - Μέλη ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά δεν πρέπει να είναι ταμπού, αν αυτό χρειάζεται για μια Ευρώπη, που λειτουργεί καλύτερα, με συνεργασία, συνοχή και αλληλεγγύη. Η Διάσκεψη δεν συνιστά αυτοσκοπό, η Διάσκεψη είναι το μέσο: Στόχος μας πρέπει να είναι ο ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες και αυτός είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, που στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, εκπροσωπεί την φωνή αλλά και την ψήφο των πολιτών από κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων είναι κομβικός για την ανάκαμψη της Ευρώπης και βέβαια είναι κομβικός για την ανάκαμψη της χώρας. Άλλωστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, τα τελευταία δέκα χρόνια, σε δύο διαδοχικές κρίσεις, τη δεκαετή οικονομική κρίση και την παγκόσμια υγειονομική κρίση, αποδείξαμε ότι είμαστε φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Και τώρα μπορούμε να γίνουμε ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα φτάσει σε κάθε πολίτη. Το σημαντικό, είναι να κάνουμε και στη χώρα μας το επόμενο μεγάλο βήμα: Τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Οι Περιφέρειες είμαστε οι πιο ισχυροί σύμμαχοι στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, για μια ουσιαστική επανεκκίνηση, για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής