breaking news Νέο

Οι λιγοστές βροχές κρατούν σε... ύπνωση τα κουνούπια – Έως τα μέσα Ιουνίου χαμηλή η όχληση στην Κεντρική Μακεδονία

Οι λιγοστές βροχές κρατούν σε... ύπνωση τα κουνούπια – Έως τα μέσα Ιουνίου χαμηλή η όχληση στην Κεντρική Μακεδονία

Σε κατάσταση… ύπνωσης φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμη τα κουνούπια, το ίδιο και ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος δεν εμφανίζει προς το παρόν καμία κυκλοφορία, γεγονός στο οποίο συνέβαλε το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η όχληση στο αστικό περιβάλλον είναι ασθενής, πλην των περιοχών πέριξ υγροτοπικών και αρδευτικών συστημάτων, ενώ οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση μάλιστα τις μετρήσεις που γίνονται από το δίκτυο παγίδων συλλογής ακμαίων κουνουπιών, την καταγραφή του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι προνύμφες, αλλά και με βάση τις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή εξυπηρέτησης κοινού 8001124424, αποδεικνύεται ότι η όχληση είναι χαμηλή και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πρωτοφανή κατάσταση μέσα στην άνοιξη, λέγοντας πως αυτό έχει να σημειωθεί πολλά χρόνια.

«Είναι μια αρκετά πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς τέτοια εποχή η όχληση ήταν έντονη και φέτος έχουμε μια άλλη εικόνα την οποία σχηματίζουμε από τα δεδομένα που συλλέγουμε μέσω του δικτύου παγίδων ακμαίων κουνουπιών και τη καταγραφή των προνυμφών» τόνισε σε συνέντευξή του ο Δρ. Βιολογίας, εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΚΜ, Σπύρος Μουρελάτος.

Έκανε λόγο για δύο παράγοντες που συνέβαλαν στην χαμηλή, προς ώρας όχληση από τα κουνούπια, συγκεκριμένα οι λίγες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, αλλά και η πλήρης ανάπτυξη των ψεκασμών από εδάφους στο οποίο επιχειρούν 40 συνεργεία στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι όμως ότι η κατάσταση θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ως τα μέσα Ιουνίου, εκτός αν το επόμενο δεκαήμερο έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις και αλλαγή της θερμοκρασίας» ανέφερε ο ίδιος.

Πάντως εφιστά την προσοχή σε όλους ότι σε περίπτωση που ανεβεί πολύ η θερμοκρασία τα κουνούπια θα αρχίσουν να είναι ενοχλητικά, κυρίως στην ύπαιθρο, όπου βρίσκονται εξοχικές κατοικίες.

 

Ο επιδημιολογικός κίνδυνος παραμένει

Παρόλα αυτά, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές στην ΠΚΜ παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, προειδοποιώντας ότι η χαμηλή όχληση δεν σημαίνει και εξάλειψη του επιδημιολογικού κινδύνου. «Μικρότεροι πληθυσμοί κουνουπιών δεν σημαίνει χαμηλό επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου» σχολίασε ο κ. Μουρελάτος, εξηγώντας πως σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία και για το λόγο είναι διαρκής η επιτήρηση.

Προς το παρόν πάντως, είπε, ο ιός του Δυτικού Νείλου που αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο, καθώς μεταφέρεται από τα κουνούπια, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε αυτή τη φάση δεν εμφανίζει καμία κυκλοφορία. Θετικό επίσης χαρακτήρισε και το γεγονός ότι έντεκα χρόνια μετά την εμφάνιση του στη χώρα μας και την Κεντρική Μακεδονία, όπου καταγράφονται σχεδόν τα περισσότερα κρούσματα, ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίζει μεταλλάξεις, αλλά διατηρεί μια σταθερότητα ως προς τον αρχικό του ορότυπο.

«Η κυκλοφορία του ιού είναι ανύπαρκτη, αλλά αυτό θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, από τον Ιούνιο και μετέπειτα με την λειτουργία του δικτύου αιμοληψιών από νεαρά κοτόπουλα που στήνεται σε 50 οικισμούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Οικοανάπτυξης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί ο ιός τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον πριν υπάρξουν αποτελέσματα από τις μετρήσεις και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

 

Τον Ιούνιο έρχεται και ο… ντεντέκτιβ των κουνουπιών

Στο μεταξύ από τις 15 Μαϊου, τέθηκε σε λειτουργία η πρωτοποριακή εφαρμογή μέσω κινητού από την εταιρεία Οικοανάπτυξη η οποία παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης για τους πληθυσμούς κουνουπιών και για το επίπεδο όχλησης, σε βάθος περίπου μιας εβδομάδας, σε εκατοντάδες οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τέθηκε από χθες σε πλήρη εφαρμογή.

Πρόκειται για την εφαρμογή Mosquito Vision η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία “Οικοανάπτυξη Α.Ε.” και την οποία οι πολίτες μπορούν κατεβάσουν δωρεάν εύκολα και γρήγορα στο PC τους από το play store. Η εφαρμογή παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όσον αφορά τους πληθυσμούς των κουνουπιών και την καλύτερη παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής