breaking news Νέο

Σταϊκούρας από ΥΜΑΘ: Σχεδιάζουμε την μεταπανδημική εποχή - Πάνω από 3,5 δισ. δόθηκαν στην Β. Ελλάδα

Σταϊκούρας από ΥΜΑΘ: Σχεδιάζουμε την μεταπανδημική εποχή - Πάνω από 3,5 δισ. δόθηκαν στην Β. Ελλάδα

Η αξιοποίηση του πακτωλού κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το 2027 (περίπου 70 δισ.ευρώ) από ταμείο ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες τίθεται αντιμέτωπη η Βόρεια Ελλάδα, απασχόλησαν την συνάντηση του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών, Αθανάσιο Σαββάκη ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει την μεταποίηση στον πυρήνα της αναπτυξιακής της πολιτικής.

«Πέρα από την στήριξη που παρείχαμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας, σχεδιάζουμε ήδη την μεταπανδημική εποχή για την χώρα και τους πολίτες. Αισιοδοξώ πως το μέλλον της χώρας και της οικονομίας θα είναι πολύ πιο αισιόδοξο», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Δώσαμε πάνω από 3,5 δισ. σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας, προχωράμε με σχέδιο για την επόμενη μέρα στοχεύοντας στην μετάβαση σε μία πλήρη κανονικότητα. Διαθέσαμε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2020-21 ενισχύοντας την ρευστότητα και αναστέλλοντας φόρους και εισφορές», πρόσθεσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων και εισφορών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα.

«Συζητήσαμε το σχέδιο για την επόμενη μέρα σε Μακεδονία και Θράκη, η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις της Κ.Μακεδονίας δίνοντας πάνω από 3,6 δις. Ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα: • Έχουν χορηγηθεί 1,56 δισ. ευρώ μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. • Έχουν δοθεί 114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τις επιχειρήσεις. • Έχουν εκταμιευθεί 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων. • Έχουν καταβληθεί 533 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Ακρογωνιαίοι λίθοι της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι οι εξής: 1ον. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Πολιτική η οποία περιλαμβάνει, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από την αρχή της θητείας μας: • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. • Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα. • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις. • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα. • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα. • Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 2ον. Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. 3ον. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση, κυρίως, του προγράμματος «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 4ον. Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ άλλων, εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου), ολοκληρώσαμε την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, κάναμε ουσιαστικά βήματα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα σε εταιρείες όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ κ.ά. 5ον. Η υλοποίηση του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο τη μείωση του υψηλού, συσσωρευμένου τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικού χρέους. 6ον. Η βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής