breaking news Νέο

Θοδωρής Παπακωνσταντίνου : «Εμείς θέλουμε αναδιάρθρωση για το καλό του ροδάκινου και των αγροτών »

Θοδωρής Παπακωνσταντίνου : «Εμείς θέλουμε αναδιάρθρωση για το καλό του ροδάκινου και των αγροτών »

Ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» έδωσε την Τρίτη, 18/5 2021, ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας (μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων), στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα.

Σε σχέση με την «κινητικότητα» και τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων τόνισε :

«Μπήκαμε σ’ έναν ρυθμό, που λέει ότι η παραγωγή είναι πολύ χαμηλή- προσωπική μου εκτίμηση για 30% σε σχέση με την περσινή- και ήδη τα πρώτα προβλήματα φαίνονται στους αγρότες. Πάρα πολλοί έχουν κάνει όλα τα έξοδα και θα περίμεναν μέσα σε λίγες μέρες ,που ξεκινά το ροδάκινο, να πάρουν τα πρώτα τους χρήματα, για να μπορούν να συνεχίσουν και τη ζωή τους και την καλλιέργεια. Είναι πράγματα που φαίνονται σταδιακά. Ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθούν πολύ γρήγορα οι υποσχέσεις του Διοικητή του ΕΛΓΑ και των άλλων παραγόντων, για να μπορέσει ο κόσμος να σταθεί, διαφορετικά θα έχουμε μία άσχημη εξέλιξη και ένα πάρα πολύ δύσκολο Φθινόπωρο και Χειμώνα».

Ειδικά σχετικά με το τι αναμένουν από τον ΕΛΓΑ διευκρίνισε : «Επειδή είχα το παράδειγμα του «Ιανού», πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα πρέπει να έχουμε προκαταβολές. Όλοι ξέρουν το πρόβλημα της επιβίωσης, ξέρουν και το πρόβλημα της καλλιέργειας, που παρ’ όλο που δεν έχει παραγωγή, θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί ο κόσμος θα πρέπει να κάνει τα ποτίσματά του, τα ραντίσματά του κλπ. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη φάρμα του, επειδή δεν έχει καρπό. Θα πρέπει λοιπόν να τελειώνει άμεσα το θέμα των προκαταβολών».

Απαντώντας στα άλλα αγροτικά προβλήματα και ιδίως στα ζητήματα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, υπογράμμισε : «Έχουν να κάνουν τα σχετικά δημοσιεύματα με επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συζήτηση με εκπροσώπους της Πανελλαδικής των Μπλόκων από άλλες περιοχές , καθίσαμε να δούμε τι σημαίνει αναδιάρθρωση και πώς θα πρέπει αυτή να οργανωθεί και να εφαρμοστεί. Γίνεται, όπως αντιλαμβάνομαι, μία αναδιάρθρωση χωρίς στρατηγικό σχέδιο, χωρίς να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, με τι θα αντικαταστήσουμε ό,τι ροδάκινο βγει, με ποιες καλλιέργειες. Είναι ένα ζήτημα που το βάζουμε χρόνια τώρα. Μάλιστα στην περίοδο διακυβέρνησης από το  ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση, στην περίπτωση δε της Ν.Δ με τον κ. Βορίδη, όταν τον ζητήσαμε να γίνει μία μεγάλη κουβέντα με όλους τους φορείς του ροδάκινου, την πρώτη φορά «είδε και απήλθε» και τη δεύτερη, λόγω της εμφάνισης έξω οπαδών του ΠΑΟΚ, αποχώρησε, χωρίς να γίνει κανενός είδους κουβέντα. Προσπαθήσαμε να βάλουμε τα ζητήματα με βάση μια στρατηγική, που θα πρέπει να χαραχτεί, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα είτε από μία αναδιάρθρωση, είτε μέσω προγραμμάτων στήριξης. Δυστυχώς μετά την απραξία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μας ήλθε και μία πανδημία, μας ήλθε και ένας παγετός την Άνοιξη και ολοκληρώθηκε το κακό. Φοβάμαι ότι η αναδιάρθρωση που έχει εξαγγελθεί, θα εξυπηρετήσει συγκεκριμένες καταστάσεις, συγκεκριμένα συμφέροντα, χωρίς ένα γενικότερο στρατηγικό πλάνο για την πορεία του ροδάκινου και των άλλων καλλιεργειών, ώστε να ανασάνει και ο παραγωγός. Εμείς θέλουμε αναδιάρθρωση για τους αγρότες. Εμείς θέλουμε αναδιάρθρωση για το καλό του ροδάκινου και των αγροτών ».

Και συνέχισε : «Τα φλέγοντα σήμερα προβλήματα είναι  οι επιπτώσεις του παγετού, οι επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία και η αναδιάρθρωση. Δεν θέλω να κατηγορήσω τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ερώτηση για τις αναδιαρθρώσεις, αλλά θέλω να τους ρωτήσω τι έκαναν τα 5 χρόνια που ήταν στη κυβέρνηση και ενώ η Ε.Ε., που πολλές φορές κατηγορούμε, ετοίμασε ένα πλάνο-συγκεκριμένο σχέδιο, μέσα στο οποίο έλεγε ότι «σας χρηματοδοτώ, για να στηρίξετε αφενός τους αγρότες, για να βρείτε καινούριες αγορές, για να μπορέσετε να αναδιαρθρώσετε την προβληματική πλέον καλλιέργειατου ροδάκινου, που έγινε μετά το εμπάργκο στη Ρωσία.  Τα όσα χρήματα που ήλθαν τότε , τι έγιναν; Σε ποια κατεύθυνση; Ποιες καινούργιες αγορές βρέθηκαν; Ποια αναδιάρθρωση συνέβη και πια στήριξη προς τους αγρότες. Το ίδιο φυσικά λέω και για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία είπε ότι τουλάχιστον το κομμάτι της αναδιάρθρωσης θα το δει».

Τέλος, σχετικά με τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων κατέληξε : «Προβλέπεται μία συνάντηση με όλους τους Συλλόγους, που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με αναφορά στο ροδάκινο και από εκεί και μετά να πάρουμε τις αποφάσεις μας, πιέζοντας στο ζήτημα των προκαταβολών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν τους αγρότες».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής