breaking news Νέο

Άμεσα η προκήρυξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης τις επόμενες μέρες

Άμεσα η προκήρυξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης τις επόμενες μέρες

Εντός ολίγον ημέρων αναμένεται η έκδοση των Σχεδίων Βελτίωσης, με προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ, κατόπιν της αξιολόγησης και των παρατηρήσεων της δημόσιας διαβούλευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αναμένεται να αυξηθεί το μέγιστο όριο του επενδυτικού σχεδίου έως τις 300.000 ευρώ, χωρίς περιορισμό αν το υποστηρίζει η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης του επενδυτή.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-20, Μονάδα Επενδύσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, κ. Ευθύμιο Τσιατούρα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΚΑΓΕΜ, στη Θεσσαλονίκη, άμεσα θα προκηρυχθεί και η δράση 4.1.3. που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων, όχι όμως η δράση 4.1.2. για την εξοικονόμηση νερού που αναμένεται για το 2018.

Ο κ. Τσιάτουρας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα μπορέσουμε να έχουμε αίτηση, στην οποία να μπορείτε να οριστικοποιήσετε τουλάχιστον τα στοιχεία του παραγωγού και τις επενδύσεις που θέλει να κάνει, ώστε να ληφθεί ένας αριθμός πρωτοκόλλου και οι εταιρείες να τιμολογήσουν πριν βγει η χρονιά, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν προβλήματα».

Βασικές προϋπόθεσής συμμετοχής είναι ο υποψήφιος να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών κι Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίας γεωργός, να έχει ασφάλιση στον ΟΓΑ, μια εκμετάλλευση που να αποδεικνύεται από τη δήλωση ΟΣΔΕ και φορολογικές δηλώσεις να αποδεικνύουν γεωργικά εισοδήματα που να τον κατατάσσουν στους επαγγελματίες αγρότες και όχι στους νεοεισερχόμενους. Επίσης θα πρέπει η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης τους βάσει ΟΣΔΕ να είναι πάνω από τις 8.000 ευρώ, αν έχει υπάρξει δικαιούχος παλαιότερου σχεδίου, τότε να έχει τελειώσει την παλαιότερη επένδυση και να μην υλοποιεί άλλο επενδυτικό σχέδιο στον αναπτυξιακό νόμο.

Στην περίπτωση συνεργατικών σχημάτων, όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο, να έχουν εξουσιοδοτήσει ένα φυσικό πρόσωπο να λειτουργεί ως κοινός νόμιμος εκπρόσωπος, να έχουν διακριτή λογιστική διαχείριση σε σχέση με το συνεταιρισμό εάν ανήκουν σε τέτοιο και στην τριετία να έχουν κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ, ώστε να αποκλειστούν τα σχήματα «σφραγίδες». Αν δεν υπάρχουν τρεις χρήσεις τα συλλογικά σχήματα θα θεωρούνται νεοσύστατα και καθίστανται επιλέξιμα. 

Αναφορικά με την επιλεξιμότητα των δαπανών, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης, να μην έχουν συγχρηματοδοτηθεί από άλλη πηγή, στη ζωική παραγωγή μετά το πέρας της επένδυσης να υπάρχει νομιμότητα.

«Ενισχύουν σχεδόν τα πάντα», ανέφερε ο κ. Τσιατούρας για τα Σχέδια Βελτίωσης και σημείωσε αναλυτικά πως επιλέξιμες είναι οι επενδύσεις για ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμό γεωργικών κτιρίων ή κατασκευών, αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση τόσο καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, όσο και πολυετών φυτειών, περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων, αγορά καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου ψυγείου, αλλά και γενικές δαπάνες, όπως είναι οι αμοιβές για τη σύνταξη κι υποβολή αίτησης στήριξης, αίτησης πληρωμής, αμοιβές μηχανικών, συμβούλων καθώς και αμοιβές για την έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων. 

Ωστόσο, μη επιλέξιμες είναι οι επενδύσεις για την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, το ΦΠΑ, οι δαπάνες για αγορά ζώων και ετήσιων φυτών ή φυτών που εγκαθίστανται με σπορά, και οι δαπάνες για απλή αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό που να δικαιολογείται από το μέγεθος της εκμετάλλευσης, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εγκριθεί για παράδειγμα η απόκτηση ενός ελκυστήρα ή η κατασκευή ενός στάβλου, αν είναι δυσανάλογοι των αναγκών της εκμετάλλευσης. Ακόμη, πρέπει το κόστος τους να είναι εύλογο (και αυτό όπως εξηγήθηκε γίνεται ώστε να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της υπερτιμολόγησης που τυχόν υπάρχει και δεν πιάνουν οι έλεγχοι), να υλοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης και να μην έχουν ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα. 

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι «Θα ζητηθεί επίσης από όσους συντάξουν μελέτες σχεδίων βελτίωσης να δώσουν τρεις αναλυτικές προσφορές, αντί για μία που ίσχυε στην προκήρυξη του 2011, στις οποίες μετά από απαίτηση των εταίρων, θα γίνεται αναφορά στοιχείων γύρω από την περιγραφή του μηχανήματος, την τιμολόγησή του, τί ποσό θα αντιπροσωπεύει το ΦΠΑ, μέχρι πότε θα ισχύει η προσφορά και άλλα», συμφώνα με τον κ. Τσιατούρα και σημείωσε ότι «αν δεν πληρείται αυτός ο όρος ο αξιολογητής θα κόβει το μηχάνημα κι αν αυτό είναι κομβικό για την επένδυση θα την επηρεάζει συνολικά».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής