breaking news Νέο

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τις κωλυσιεργίες στα φετινά voucher για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τις κωλυσιεργίες στα φετινά voucher για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Ερώτηση, με την οποία επισημαίνουν ότι με σκόπιμες κωλυσιεργίες στα φετινά voucher για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ η κυβέρνηση καταδικάζει και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες γονείς στην αβεβαιότητα και δεκάδες ιδιωτικούς και  δημόσιους φορείς σε αδυναμία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Από το Υπ. Εργασίας ανακοινώθηκε ότι φέτος οι αιτήσεις για τα vouchers προς την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου και θα δοθούν 15.000 voucher παραπάνω.

Στην πραγματικότητα το νούμερο αυτό δεν είναι παρά η συγχώνευση των δύο περσινών διακριτών προγραμμάτων για μητέρες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η υποβολή αιτήσεων τον Ιούλιο, κατ’ αντιγραφή της περυσινής τακτικής, σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα βγουν και φέτος αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που πέρυσι δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση των voucher και μειωμένη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων. Επί ΣΥΡΙΖΑ παγίως η διαδικασία των αιτήσεων γινόταν πάντοτε το αργότερο αρχές Ιουνίου ώστε και οι τοποθετήσεις να ολοκληρωθούν πριν τις διακοπές .

Ειδικά για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ δεν έχουν καν εκδοθεί οι ΚΥΑ για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας σε εφαρμογή του Ν.4756/20, οπότε δεκάδες ενδιαφερόμενοι φορείς, δημοτικοί και ιδιωτικοί, πιθανότατα δεν θα μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα.

Σε όλους, παιδιά, γονείς, και φορείς που λειτουργούν βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ αυτή η κωλυσιεργία προκαλεί σοβαρή βλάβη. Οι γονείς δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να στείλουν δωρεάν τα παιδιά τους στις δομές ενώ οι ιδιοκτήτες (ιδιώτες ή δήμοι) δεν μπορούν να ορίσουν τον τρόπο λειτουργίας και το προσωπικό τους.

Ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα δημιουργείται για τα ανάπηρα παιδιά που η ένταξή τους σε ΚΔΑΠμεΑ είναι ζήτημα ζωής και κοινωνικής ένταξης, γι’ αυτό και παρέμειναν ανοικτά στη διάρκεια της πανδημίας. Αντίθετα τα ΚΔΑΠ παραμένουν και σήμερα κλειστά, παρά το ότι τα σχολεία, όπου φοιτούν οι ίδιες ηλικίες παιδιών, έχουν ανοίξει με αρνητικά rapid tests.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους τρεις αρμόδιους υπουργούς:

α) Ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ για το 2021-22.

β) Αν θα επιταχύνουν την έκδοση της ΚΥΑ για τα φετινά vouchers, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου και να μπορέσουν οι γονείς να τοποθετήσουν έγκαιρα τα παιδιά τους στις δομές.

γ) Αν θα επιταχύνουν της έκδοση των δύο ΚΥΑ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ για μπορέσουν ισότιμα όλες οι δομές να συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα και να γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά και

δ) Πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ αφού απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού τα οποία πηγαίνουν πλέον κανονικά σχολείο μετά από αρνητικό rapid test.

 

Φρόσω Καρασαρλίδου,

βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής