breaking news Νέο

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας : Στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας Βεροίας το μνημόσυνο της Γενοκτονίας. Προσβάλλει όλους τους συλλόγους και τον ποντιακό λαό της Ημαθίας αυτό που ξανασυνέβη φέτος

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας : Στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας Βεροίας το μνημόσυνο της Γενοκτονίας. Προσβάλλει όλους τους συλλόγους και τον ποντιακό λαό της Ημαθίας αυτό που ξανασυνέβη φέτος

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ενημερώνει τους φίλους, τα μέλη, το Βεροιώτικο λαό και όλους τους συλλόγους του νομού Ημαθίας ότι το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων παππούδων μας, θα γίνει την  Κυριακή  23 Μαΐου 2021 στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας Βεροίας (9.30 π.μ.)  και θα ακολουθήσει  επιμνημόσυνος  δέησης  και  κατάθεση στεφάνων  στην  πλατεία  Νίκου Καπετανίδη (10 π.μ.), όπου βρίσκεται το μνημείο του πόντιου Ακρίτα.

Για αυτό το λόγο θα είναι χαρά μας να σας δούμε όλους από κοντά και να τιμήσετε με την παρουσία σας την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των προγόνων μας. 

            Θέλουμε να γνωρίζετε ότι με τον Ν. 2193/1994 (Α’ 32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το ΠΔ 99/1994 (Α’ 87) έχει καθοριστεί, με λεπτομέρεια, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή και ο τρόπος οργάνωσης αυτών.

Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν κατά βάση γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων και των δημοτικών και περιφερειακών καταστημάτων, τέλεση δοξολογιών στις έδρες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων, εκφώνηση ομιλιών κατά τη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στις έδρες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων.

Τα προαναφερόμενα για άλλη μια φορά δεν εφαρμόσθηκαν από την ΠΕ Ημαθίας για άγνωστους λόγους, παρότι η επιθυμία όλων των συλλόγων ήταν να είμαστε όλοι  μαζί στη Βέροια (Άγιο Αντώνιο) και είχε τεθεί υπόψη του κ. Αντιπεριφερειάρχη αλλά και έγκαιρα το είχαμε τονίσει για την αποφυγή  αντιπαραθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες μόνο για τυπικούς και λειτουργικούς λόγους ορίζονται ως φορείς υλοποίησης των μνημόσυνων, ενώ ουσιαστικά το μνημόσυνο γίνεται για τους αδικοχαμένους προγόνους μας, όπου συμμετέχουμε όλοι οι σύλλογοι.

Αυτό που ξανασυνέβη φέτος είναι προκλητικότατο και πέραν των επιτρεπόμενων ορίων συνεργασίας και προσβάλλει όλους τους συλλόγους και τον ποντιακό λαό της Ημαθίας, καθώς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδος τα μνημόσυνα γίνονται στις έδρες των νομών  αλλά και στο νομό μας τα μνημόσυνα άλλων συλλόγων (Μικρασιατών, κλπ.) γίνονται συνέχεια και μόνο στη Βέροια.

            Παρακαλούμε  για την εφαρμογή των  υγειονομικών πρωτοκόλλων από όσους θα  παρευρεθούν τόσο στο χώρο του ιερού ναού όσο και κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνων. Η κατάθεση στεφάνου θα γίνει για όλους τους συλλόγους του νομού από ένα ζευγάρι  παιδιών, ενώ όποιος  φορέας θέλει να καταθέσει στεφάνι  να το δηλώσει  στο τηλ. 6983503676.

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι σύλλογοι καλό είναι να έχουν αντιπροσωπευτική παρουσία και όσοι επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ  ας είναι το σύνθημα μας  και  πραγματικά  δεν θα ξεχάσουμε  αυτά που συνέβησαν αλλά και αυτά που συμβαίνουν.

 

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος                                                   Η  Γ. Γραμματέας

Τουμπουλίδης  Νικόλαος                                  Τογκουσίδου  Ευαγγελία


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής