breaking news Νέο

Αντιδράσεις από Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας για τη λειτουργία τις Κυριακές - Αντίθετος με το άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές και ο Ε.Σ. Βέροιας

Αντιδράσεις από Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας για τη λειτουργία τις Κυριακές - Αντίθετος με το άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές και ο Ε.Σ. Βέροιας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας είναι αντίθετος με το άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακών, από αυτές που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα και εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, να αντισταθούν σε αυτή την απόφαση και να μην ανοίξουν την προσεχή Κυριακή 23 Μαϊου

 

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας;

«Η αιφνιδιαστκή ΚΥΑ με την οποία «δίνεται η δυνατότητα» στα καταστήματα να λειτουργήσουν «κατ' εξαίρεση» τις Κυριακές 16 και 23 Μαϊου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Ως διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας καταγγέλουμε τις όποιες μεθοδεύσεις, που ουσιαστικά αποσκοπούν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Η συγκεκριμένη απόφαση ευνοεί μόνο τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, τα οποία διαχρονικά επιθυμουν την απελευθέρωση του ωραρίου, πάρθηκε μία απόφαση για εμάς χωρίς εμάς.

Καλούμε όλα τα μέλη μας να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους τις συγκεκριμένες Κυριακές.

Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία».

 

Αθηνά Τσιπουρίδου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας:  «Το άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές, δεν θα ωφελήσει τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης μας. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, γιατί η Κυριακή είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας και επομένως η απασχόληση του εργαζόμενου κατά την ημέρα αυτή πρέπει να αμοίβεται κατά 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου. Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αφορούσε και την προηγούμενη Κυριακή 16 Μαϊου, προκαλώντας και τότε την αντίδραση των περισσότερων συναδέλφων που παρέμειναν κλειστοί.  Μάλιστα προτού δημοσιευτεί η ΚΥΑ, είχαμε ειδοποιηθεί από υπαλλήλους μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, που είχαν βγάλει πρόγραμμα για απασχόληση του προσωπικού, ότι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τις δύο αυτές Κυριακές.  Η απόφαση να παραμείνουμε κλειστά είναι ομόφωνη και βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους συναδέλφους. Γίνεται προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος της κοινωνίας και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων» κατέληξε η κ. Τσιπουρίδου.

 

 

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας:

«Είναι απαράδεκτο, μέτρα που εκτάκτως λαμβάνονται και μάλιστα με υπουργικές αποφάσεις να ακυρώνουν στην πράξη νόμους και να λειτουργούν σαν κερκόπορτα για το καθολικό άνοιγμα των Κυριακών, το οποίο έχει αποδοκιμαστεί από την οικονομία, την κοινωνία και τα δικαστήρια».

 

 

Αντάρτικο από Εμπορικούς Συλλόγους Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τη απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922/13-05-21, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων, τα κομμωτήρια κ.ά., κατ' εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης, μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 23 Μαΐου. Απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους Εμπορικούς Συλλόγους του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει να μην ανοίξουν οι εμπορικές επιχειρήσεις την ερχόμενη Κυριακή. Και καλεί τους εμπόρους και τους καταναλωτές να σεβαστούν την αργία της Κυριακής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, για αυτή την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, δεν έλαβε ποτέ ενημέρωση και δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους του εμπορίου στη χώρα.

Σημειώνει δε πως "οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει επανειλημμένα ηχηρά μηνύματα στο παρελθόν ότι δεν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά ο οποίος στη δική του ανακοίνωση, αναφέρει πως "η εμπειρία από τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 16 Μαΐου επιβεβαίωσε την άποψή, ότι  πρόκειται για ένα μέτρο που δεν βοηθά ουσιαστικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, απορροφά τον τζίρο των προηγούμενων και επόμενων ημερών, εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων”.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά υποστηρίζει πως οι εικόνες συνωστισμού καταναλωτών, που καταγράφηκαν την προηγούμενη Κυριακή, ήταν έξω από συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς να τηρούν, όπως λέει, όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως είναι οι αποστάσεις.

Και καταλήγει στην ανακοίνωση του, αναφέροντας πως είναι υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές, όμως είναι αντίθετος σε κάθε σχέδιο ή σενάριο πλήρους απελευθέρωσης της Κυριακάτικης αργίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής