breaking news Νέο

Κάλεσμα συμμετοχής σε συγκεντρώσεις από το Σωματείο Διαλογής-Ψύξης Νάουσας

Κάλεσμα συμμετοχής σε συγκεντρώσεις από το Σωματείο Διαλογής-Ψύξης Νάουσας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στους Νομούς Ημαθίας – Πέλλας, στις επιχειρήσεις διαλογής – ψύξης – τυποποίησης φρούτων και λαχανικών εργάζονται εποχικά πάνω από 7.500 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες. Οι περισσότεροι εργάζονται από 1 έως και 4 μήνες το χρόνο, όπως και οι εργαζόμενοι στα κιβωτοποίια. Αυτό σημαίνει πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΟΑΕΔ για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας (125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών). Πολλοί από αυτούς δε συμπληρώνον ούτε τα 50 ημερομίσθια που απαιτούνται για τη θεώρηση βιβλιαρίου υγείας. Με το νόμο 3986/2011, άρθρο 39 ακόμη και αν οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα 125 ημερομίσθια, εξαιτίας της προϋπόθεσης που ορίζει ο ΟΑΕΔ για μέχρι 400 μέρες επιδότησης στα τέσσερα τελευταία χρόνια, εντάσσονται για μικρό χρονικό διάστημα στο ταμείο ανεργίας ή και καθόλου.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις μετράμε δεκάδες ανασφάλιστους – απλήρωτους εργαζόμενους, άθλιες εργασιακές σχέσεις, στον καύσωνα φέτος χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας και εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονται, δουλειά ήλιο με ήλιο για 586 – 511€ μεικτά το μήνα, όταν εργαστούν όλο το μήνα. Η εργοδοτική τρομοκρατία, τα ατέλειωτα ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τις τεράστιες ελλείψεις στο ΣΕΠΕ – ελεγκτικών μηχανισμών, την αυξημένη ανεργία και όλους τους αντεργατικούς νόμους που παραμένουν και διευρύνονται. Διατηρείται ο νόμος 3050/2002, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3518/2006, που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απασχολεί μέρος του προσωπικού, φτωχούς αγρότες που εργάζονται εποχικά για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, με ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία. Ο ΟΓΑ όμως δεν αναγνωρίζει εργατικά ατυχήματα, άδειες γιατρού κλπ.

Με την εγκύκλιο 118454/1989 που ο ΟΑΕΔ χαρακτηρίζει επιχειρήσεις του κλάδου εποχικές ή μη, επιχειρήσεις που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων για 8-9 μήνες το χρόνο χαρακτηρίζονται συνεχούς λειτουργίας, αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοί τους απασχολούνται εποχικά. Ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων αυξήθηκε. Έτσι πάνω από 2.500 εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία, που πέρσι είχαν δικαίωμα ένταξης στο ταμείο ανεργίας με 100 ημερομίσθια χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι εργάσιμοι μήνες, από φέτος χρειάζονται 125.

Με την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων καταδικάζονται φτωχοί εργάτες – αγρότες και κυρίως γυναίκες που πάλεψαν να κάνουν 100 – 125 ημερομίσθια για να δικαιούνται ταμείο ανεργίας και ασφάλιση. Με αυτούς τους νόμους χαρίστηκαν χρόνια τώρα εκατομμύρια ευρώ στους βιομήχανους του κλάδου από την νομιμοποίηση της ανασφάλιστης εργασίας. Με την εφαρμογή των τελευταίων αντιλαϊκών νόμων φορολογούν ακόμα πιο άγρια φτωχούς εργαζόμενους που κληρονόμησαν έστω και ένα μικρό χωράφι, επειδή παραδίδουν παραγωγή. Τους επέβαλαν νέα χαράτσια: ΕΛΓΑ – ΟΣΔΕ κλπ, τους ανάγκασαν να ασφαλίζονται και στον ΟΓΑ, όταν δεν πραγματοποιούν πάνω από 150 ημερομίσθια το χρόνο. Όταν υπερβαίνουν τα 150, τότε ο ΟΓΑ απαιτεί το σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς διακανονισμούς, γιατί οδηγούνται σε ασφάλιση ΙΚΑ.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά και πραγματοποιούν 50 – 80 ημερομίσθια το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ποτέ. Ακόμη και παλιοί εργαζόμενοι, που έχουν πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα ημερομίσθια για σύνταξη (4.500), δεν μπορούν να βγουν ούτε σε μειωμένη σύνταξη, γιατί απαιτούνται συνολικά 500 ημερομίσθια τα τελευταία 5 χρόνια, εκ των οποίων  100 για κάθε χρόνο. Πρόκειται για κατάπτυστα νομοθετήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής που αποτελούν σκάνδαλο και είναι κατά παραγγελία της εργοδοσίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτή την «δίκαιη ανάπτυξη», που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τη βιώνουμε καθημερινά. Τα ψίχουλα που μοιράζει στους εξαθλιωμένους είναι κλεμμένα από το δικό μας πενιχρό εισόδημα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν κατήργησε ούτε ένα νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας τσακίζουν, αντίθετα ετοιμάζεται να βάλει εμπόδια, να καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνδικάτων να συζητούν να αποφασίσουν κινητοποιήσεις – απεργίες, να οργανώνουν την πάλη τους. Θέλουν να μας βάλουν στο γύψο για να περνούν ανεμπόδιστα τα αντιλαϊκά μέτρα. Θέλουν να ελέγξουν τους αγώνες των εργαζομένων για να μην αμφισβητούνται τα συμφέροντα των βιομήχανων - μεγαλεμπόρων

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600€, το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, ένταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ένσημα χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι εργάσιμοι μήνες.
  • Να καταργηθούν το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006 και η εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, το άρθρο 39  του νόμου3986/2011 που θέτει την προϋπόθεση των 400 μερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια και να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει επιχειρήσεις εποχικές ή μη.
  • Ένταξη στο νόμο 1836/89 για όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο.
  • Θεώρηση βιβλιαρίου υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Κατώτερη σύνταξη στα 600€, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2000 εποχικά ένσημα. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Να μην κοπεί ρεύμα – νερό σε καμία λαϊκή οικογένεια.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών, κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751€.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής