breaking news Νέο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας παλιά δικαστήρια, Γενοκτονία Ποντίων και κρούσματα κορωνοϊού στο επίκεντρο της συζήτησης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας παλιά δικαστήρια, Γενοκτονία Ποντίων και κρούσματα κορωνοϊού στο επίκεντρο της συζήτησης

Την πρώτη του συνεδρίαση μετά το Πάσχα και έβδομη μέσα στο τρέχον έτος, μέσω τηλεδιάσκεψης πάντα, πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, χθες το απόγευμα.

Με το ξεκίνημα της διαδικασίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των 353.000 ψυχών της ποντιακής Γενοκτονίας, έπειτα από πρόταση που είχε, όπως είπε, ο προεδρεύων της συνεδρίασης 'Αρης Λαζαρίδης.

Λαμβάνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, είχε να κάνει αρκετές αναφορές.

Μιλώντας για τον covid-19 και την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει για τον Δήμο και με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως «τα περιστατικά παρουσιάζουν μια σταθεροποίηση και βλέπουμε ότι τα νούμερα δεν είναι υψηλά». Ωστόσο - προσέθεσε - «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Βοργιαζίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα ενεργά περιστατκά (όπως θα πρέπει να αναφέρονται κι όχι κρούσματα κατά τους ειδικούς), την Τρίτη του Πάσχα (4 Μαΐου) ήταν 90, τη Δευτέρα 10 Μαΐου 63, τη Δευτέρα 17 Μαΐου 62 και σήμερα (σ.σ. χθες) 24 Μαΐου 61.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Βέροιας και εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν σε τρεις εβδομάδες, επεσήμανε πως «θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να μην πάει χαμένος ο κόπος των παιδιών της Γ' Λυκείου, διότι οι μεγάλες διασπορές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα προβληματα και σε μη συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις. Πέρυσι τρεις εβδομάδες πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις είχαμε πανελλαδικά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με φέτος που υπάρχει μια χαοτική διαφορά. Πρέπει όλοι να σκύψουμε στο πρόβλημα. Είναι κρίμα να χάσουν κάποιοι μαθητές τις εξετάσεις και να πανε τον Σεπτέμβριο».

• Αναφορά ο Δήμαρχος Βέροιας έκανε και στην πρόταση της ΚΕΔΕ, για την δημιουργία Δικτύου Πόλεων με ποντιακές κοινότητες, σκοπός του οποίου είναι να υπάρξει ενημέρωση για την πραγματική διάσταση των γεγονότων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και την προώθηση τους διεθνώς σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Όταν θα έρθει το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είμαστε πιστεύω όλοι σύμφωνοι να συμμετάσχουμε σ' αυτό το δίκτυο» είπε ο κ. Βοργιαζίδης.

• Η κ. Γεωργία Μπατσαρά από την πλευρά της, επισημαίνοντας αρχικά ότι «τόσο προσωπικά όσο και ως βουλευτής είχα συμμετάσχει στην διεκδίκηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου για τον Δήμο Βέροιας», αναφέρθηκε σε πρόσφατη σύντομη συζήτηση που είχε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος, όπως είπε, την διαβεβαίωσε ότι το κτίριο του πρώην Δικαστικού Μεγάρου θα επιστρέψει στον Δήμο Βέροιας και πως το εν λόγω ζήτημα θα επιλυθεί.

Η ίδια χαιρέτησε την επανεκκίνηση της εστίασης και την επιστροφή σε μια "κανονικότητα" και ότι «έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τον τουρισμό ο οποίος και είναι ένας σημαντικός πυλώνας που στηρίζει την εθνική οικονομία».

Η κ. Μπατσαρά αναφερόμενη επίσης στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού επεσήμανε πως «δεν ξεχνώ, αλλά περιμενω μία δικαίωση», ενω απέδωσε συγχαρητήρια στην Νεολαία Βέροιας να προβεί σε καθαρισμό στην περιοχή της Μπαρμπούτας, σημειώνοντας: «Είναι ένα εγχείρημα που χρήζει συγχαρητηρίων και μακάρι να τους ακολουθήσουν κι άλλοι».

• Για ενίσχυση της ατομικής ευθύνης γονέων και μαθητών και για πιστή τήρηση των μέτρων εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, έκανε λόγο η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας δυο φύλλων κ. Συρμούλα Τζήμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με ευλάβεια η χρήση των self tests και τη δήλωση του αποτελέσματος».

• Για τα βασανιστήρια και την βαρβαρότητα που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου και την δικαίωσή τους αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης "ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ" Παύλος Παυλίδης, ενω περνώντας στο θεμα της διεκδίκησης των παλαιών δικαστηρίων από πλευράς Δήμου (με προφανή στόχο τα όσα είπε η κ. Μπατσαρά), σημείωσε πως «όποιος θέλει να δείξει συνεργασία φαίνεται διαπαραταξιακά».

Φόρος τιμής, απότισε ως παράταξη "Προτεραιότητα ο πολίτης" ο επικεφαλής της κ. Αντώνης Μαρκούλης, ενω ο ίδιος έκρινε υποκριτικό το ενδιαφέρον της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης  Κεραμέως για τους μαθητές, που λίγες ημέρες - όπως είπε - μέχρι να τελειώσει η σχολική χρονιά τα τμήματα στα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν με υπεράριθμους μαθητές και αυτό φαίνεται από τα περιστατικά με covid-19 που παρουσιάστηκαν, τα οποία και υπαγόρευσαν στο κλείσιμο των σχολείων.

Ο κ. Τσανατσίδης από την παράταξη "δικαίωμα για νέα Βέροια" έθιξε το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, επισημαίνοντας: «Ενω ο Δήμος έδωσε περισσότερο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος, γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας. Αν λειτουργήσουμε έτσι, τον προσεχή Οκτώβριο θα το βρούμε μπροστά μας».

Ο δε επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γιώργος Μελιόπουλος, έκανε λόγο για στήριξη και ανάδειξη των εκδηλώσεων των συλλόγων του Ποντιακού Ελληνισμού», προσθέτοντας συνάμα «σήμερα όμως είναι ανάγκη να μη ζήσει κανένας λαός αυτό που υποστήκαν οι έλληνες του Πόντου».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην μεγάλη φωτιά που κατέκαψε 70.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Ορη ενημέρωσε πως ένα πυροσβεστικό όχημα από την Βέροια βρίσκεται εκεί και στελεχώνεται ανα 24ωρο με δυο πυροσβέστες.

Τέλος, ο κ. Μελιόπουλος έκρινε τερατούργημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση «Μας γυρίζουν στο 1900. Τέτοιο είναι αυτό το νομοθέτημα που θέλει να ζούμε σκλάβοι» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας συγχρόνως τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες να ξεσηκωθούν, προκειμένου να μην περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο. Αλλα και την ανάγκη να εναντιωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στο νομοσχέδιο αυτό.

 

Ένταση και αποχωρήσεις Δημοτικών συμβούλων παρατάξεων

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έμελλε να διεξαχθεί ομαλά, μιας και υπηρξε ένταση, η οποία συνοδεύτηκε πρώτα από την αποχώρηση του συνδυασμού του Αντώνη Μαρκουλη και λίγο αργότερα του Γιώργου Μελιόπουλου. Αιτία αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Παλουκίδη, αναφερόμενος σε στοιχεία της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο της χούντας. Απαντώντας επί της ουσίας σε αναφορές που υπήρξαν σε προηγούμενη συνεδρίαση με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου, ο κ. Παλουκίδης παρέθεσε στοιχεία της εφημερίδας Financial Times που αναφέρονταν στα οικονομικά κστά την επταετή διακυβέρνηση της χώρας.

Τα όσα ανέφερε ο κ Παλουκίδης έφεραν την αντίδραση του Αντώνη Μαρκούλη, που έκανε λόγο για «υμνητές της επταετίας» και "Καδιδιάρηδες" στο σώμα, προβαίνοντας ο ίδιος και οι σύμβουλοι της παράταξης τους ευθύς αμέσως σε αποχώρηση.

Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης άφησε ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας με τον κ. Παλουκίδη, μετά το ταξίδι του στην Αθήνα (αναχωρεί σήμερα).

«Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια ζυγαριά κάποια οικονομικά στοιχεία μιας περιόδου, με τα εγκλήματα, τους διωγμούς και την έλλειψη ελευθερίας. Πρέπει να ξεκαθαρισουμε κάποια πράγματα μετά την επιστροφή μου από την Αθήνα» επεσήμανε ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής