breaking news Νέο

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο : Στον αστερισμό των Β' ομάδων!

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο : Στον αστερισμό των Β' ομάδων!

Ένα σχέδιο που είχε πέσει στο τραπέζι τον Οκτώβριο του 2018 και είχε ναυαγήσει την τελευταία στιγμή, ανασύρθηκε πριν λίγο καιρό από το συρτάρι, έγιναν οι σχετικές συζητήσεις και όπως όλα δείχνουν και εφόσον βέβαια δεν προκύψουν νέα εμπόδια θα υλοποιηθεί, από τη νέα περίοδο. Πρόκειται για την δημιουργία Β' ομάδων που θα συμμετάσχουν σε αγώνες πρωταθλήματος, όπως συμβαίνει σε προηγμένες ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν δύο περίπου εβδομάδες μάλιστα, στις 14 Μαϊου έγινε working group στα γραφεία της Super League, με τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Ατρόμητου και όπως διαπιστώθηκε από τις συζητήσεις που ακολούθησαν υπάρχει καθολική αποδοχή της πρότασης από τις ΠΑΕ της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας της χώρας μας.

Ήδη το θέμα συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ με τα μέλη της να το αντιμετωπίζουν θετικά, με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Ένωσης Super League 2 (Football League) Λεωνίδα Λεουτσάκο, που επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού πρώτα θα έπρεπε να συζητήσει με τις ομάδες τις οποίες αντιπροσωπεύει.

Το αρχικό σχέδιο, που εκτός από τις ΠΑΕ της Super League 1 και την ΕΠΟ, το στηρίζει και η Γ.Γ.Α. προβλέπει τη συμμετοχή μάξιμουμ τεσσάρων ομάδων στο πρωτάθλημα της Super League 2 την ερχόμενη περίοδο με βάση τη βαθμολογική κατάταξή τους. Δηλαδή από την νέα περίοδο μπορεί στο πρωτάθλημα της Super League 2 να αγωνίζονται οι β' ομάδες του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Αρη και της ΑΕΚ, ενώ όποια άλλη ΠΑΕ – πέρα των τεσσάρων που αναφέραμε – θελήσει να δημιουργήσει ομάδα Β', αυτή θα παίζει στο πρωτάθλημα της Football League, που από την νέα περίοδο, σύμφωνα με την αναδιάρθρωση του Λευτέρη Αυγενάκη θα είναι ερασιτεχνικό.

Ήδη δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δημιουργία ομάδας Β', με δεδομένο τα πολλά επαγγελματικά συμβόλαια που διαθέτουν και η οποία βέβαια θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Super League 2.

 

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάζονται οι ομάδες:

  • Σκοπός είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα επιτρέψει σε ΠΑΕ της Super League να δημιουργήσουν β' ομάδες οι οποίες θα αγωνίζονται στο Εθνικό πρωτάθλημα ακολουθώντας το ισπανικό σχέδιο.
  • Η δημιουργία των β' ομάδων θα είναι προαιρετική. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη δομή των πρωταθλημάτων υποδομής, που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.
  • Οι ΠΑΕ που επιθυμούν να εγγράψουν ομάδα Β' σε ερασιτεχνική (Γ' Εθνική) ή επαγγελματική κατηγορία (SL.2 ή F.L.), θα πρέπει να ενημερώσουν τις αντίστοιχες ενώσεις και την ΕΠΟ εντός της προθεσμίας που θα οριστεί.
  • Η κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να δηλώσει την κατηγορία στην οποία επιθυμεί να γίνει η εγγραφή της ομάδας Β'.
  • Εάν μια ΠΑΕ, δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει την εγγραφή της ομάδας Β', αυτόματα ανοίγει μια θέση για άλλη ομάδα Β', που μπορεί να την αντικαταστήσει.
  • Η έναρξη του πρώτου κύκλου ορίζεται η προσεχή περίοδος 2021/2022.
  • Στο τέλος κάθε κύκλου, η εκάστοτε ΠΑΕ θα δηλώνει την πρόθεσή της να ανανεώσει τη συμμετοχή της, για έναν ακόμη κύκλο.
  • Προτείνεται η επιλογή των β' ομάδων να γίνεται ανά δυάδες και με σειρά προτεραιότητας βάσει ranking της Κ19 την τελευταία 10ετία.
  • Για μια 3ετία ο αριθμός των β' ομάδων ανά επαγγελματική κατηγορία δεν θα μπορεί να μεταβληθεί με την προσθήκη νέων β' ομάδων. Με απλά λόγια για μια 3ετία δεν θα υποβιβάζονται, ούτε θα προβιβάζονται οι β' ομάδες.
  • Με δεδομένο ότι τα πλεϊ οφ και τα πλεϊ άουτ αποτελούν συνέχεια του πρωταθλήματος οι β' ομάδες προτείνεται να συμμετέχουν στη διαδικασία.
  • Σε όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, που εφαρμόζεται το μοντέλο των ομάδων Β' αυτές δεν συμμετέχουν στο Κύπελλο. Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και στην Ελλάδα. Οι Β' ομάδες να μην συμμετέχουν στην διοργάνωση του Κυπέλλου.

 

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

  • Σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, οι β' ομάδες που συμμετέχουν σε εθνικό πρωτάθλημα προβιβάζονται και υποβιβάζονται, με τον περιορισμό ότι πρέπει να αγωνίζονται τουλάχιστον μια κατηγορία πιο κάτω από αυτήν που παίζει η πρώτη ομάδα (σε μερικές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Πολωνία, δύο κατηγορίες πιο κάτω από την πρώτη ομάδα).
  • Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να προβιβαστούν θα πρέπει να το δηλώσουν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
  • Εάν ο προβιβασμός της Β' ομάδας οδηγεί στην ίδια κατηγορία με τη μητρική ομάδα τότε τη θέση αυτή καταλαμβάνει η αμέσως επόμενη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα.
  • Αντιστοίχως, αν υποβιβαστεί η πρώτη, η μητρική ομάδα, στην κατηγορία που αγωνίζεται η Β' της ομάδας, τότε αυτόματα και ανεξάρτητα από την θέση την οποία κατέλαβε η Β' υποβιβάζεται υποχρεωτικά και στην κατηγορία θα παραμείνει η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία από αυτές που θα υποβιβάζονταν.

 

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Για το πρωτάθλημα της S.L.2 και της F.L. οι ΠΑΕ που θα δημιουργήσουν β' ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποδοσφαιριστές που έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο.

  • Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε ΠΑΕ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Β' ομάδες που συμμετέχουν σε επαγγελματική κατηγορία.
  • Όσον αφορά ομάδες Β' που συμμετέχουν σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (Γ' Εθνική) κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών μόνο εφόσον καλύπτουν το ηλικιακό όριο των κάτω των 23 ετών.
  • Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ΠΑΕ έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ομάδες Β' που συμμετέχουν σε ερασιτεχνική κατηγορία (Γ' Εθνική).
  • Σε ότι αφορά την μετακίνηση ποδοσφαιριστών από την Β' ομάδα στην α' προτείνεται όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των ομάδων Υποδομών – ομάδας Β – Κύρια ομάδα, καθόλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
  • Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψι πάντως το σχετικό άρθρο του ΚΑΠ, το οποίο δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή εντός 48 ωρών από τη λήξη του προηγούμενου αγώνα. Δεν μπορεί δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής που το Σάββατο αγωνίστηκε σε κάποιο από τα τμήματα υποδομής, τις επόμενες 48 ώρες να παίξει στη Β' ή και στην α' ομάδα.
  • Για τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, τα όρια καθορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς (ΚΑΠ) του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει η Β' ομάδα.
  • Εφόσον οι β' ομάδες δημιουργούνται για τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών και την εκπαίδευσή τους από την ίδια την ΠΑΕ, προτείνεται η απαγόρευση δανεισμού σε ομάδα που αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με την β' ομάδα.
  • Οσον αφορά το ρόστερ θα απαρτίζεται από πέντε τουλάιστον παίκτες ηλικίας 22-23 ετών, με δέκα παίκτες που θα έχουν υποχρεωτικά παρουσία τριών ετών σε υποδομές/Ακαδημίες, οποιαδήποτε ομάδας και τον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων.
  • Όλα λοιπόν δείχνουν ότι ένα σχέδιο που απασχολεί τα τελευταία χρόνια το επαγγελματικό ποδόσφαιρο επιτέλους υλοποιείται από τη νέα περίοδο και οι β' ομάδες ΠΑΕ θα είναι γεγονός.
  • Η ΕΠΟ συναινεί, η Γ.Γ.Α. συμφωνεί και μόνο η S.L.2 αντιδρά στο ενδεχόμενο της παρουσίας των β' ομάδων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημά της. Όμως η αντίδραση αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καμφθεί με κάποια έξτρα οικονομικά κίνητρα.

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής