breaking news Νέο

Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για όλα τα σχολεία της χώρας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για όλα τα σχολεία της χώρας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για όλα τα σχολεία της χώρας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για όλα τα σχολεία της χώρας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μπαίνει στην εκπαίδευση! Ένα παλιό σχέδιο του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου για μια ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για όλα τα σχολεία της χώρας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρόκειται να γίνει πραγματικότητα και δη για τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022 - 2023!

Παρ' όλο που το σχέδιο είχε απορριφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020, η νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου δεν αποθαρρύνθηκε. Τουναντίον, επέμεινε και υπέβαλλε νέα πρόταση τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία και εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» του υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων και θα απορροφήσει κονδύλια ύψους 1.418.964 ευρώ.

 

Τι ταινίες θα περιέχει η πλατφόρμα

Τώρα, σ' ότι αφορά την πλατφόρμα, αυτή θα περιέχει 92 διεθνείς και ελληνικές ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας ντοκιμαντέρ και animation, οι περισσότερες πρόσφατης παραγωγής. Θα τις επιλέξει το ΕΚΚ, με την έγκριση φυσικά του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής. Η φιλοσοφία πίσω από την πλατφόρμα είναι η μεθοδική και συστηματική εισαγωγή του κινηματογράφου στην εκπαίδευση ως εναλλακτικού εκπαιδευτικού εργαλείου, που θα υποστηρίζει και θα εμπλουτίζει το έργο του εκπαιδευτικού.

Παράλληλα, όμως, επειδή το σινεμά είναι τέχνη και όχι απλώς ακόμα ένα υλικό για μάθημα, η δράση αυτή ευελπιστεί να οξύνει το βλέμμα και το κριτικό πνεύμα των μαθητών, συντελώντας στην ανάπτυξη νέου κινηματογραφικού κοινού στη χώρα.

«Οτιδήποτε έχει να κάνει με την προώθηση πολιτισμού είναι θετικό», ανέφερε αρχικά στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» επ’ αυτού ο Γιάννης Καμπούρης, πρώην διευθυντής της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας επί 32 συναπτά έτη και συνέχισε : «Και είναι ακόμα σημαντικό, τα παιδιά να μεγαλώνουν εκτός από την εκπαίδευση, μέσα σ' ένα περιβάλλον που ευνοεί και την ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας. Οπότε είναι θετικό».

Με τη σειρά της, η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας και Ισότητας δύο φύλλων, Συρμούλα Τζήμα, σημείωσε : «Είναι προς τη θετική κατεύθυνση το να εισάγονται όλο και περισσότερα ερεθίσματα τέχνης και πολιτισμού στα σχολεία, όπως η προβολή ταινιών, το οποίο και είναι πάντα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και που σίγουρα θα βοηθήσει».

Ο δε νυν πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, Θεόφιλος Κορωνάς, σχολιάζοντας την κίνηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να μπει στην Εκπαίδευση, ανέφερε πως «καλό ακούγεται και οπωσδήποτε κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην απόκτηση κινηματογραφικής παιδείας για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι κάθε ταινία θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό (κείμενα, βίντεο, κλπ) και όλο το πακέτο μαζί θα είναι ελεύθερο στη διάθεση εγγεγραμμένων και πιστοποιημένων χρηστών της πλατφόρμας, μαθητών και εκπαιδευτικών, σε προγραμματισμένους χρόνους. Μάλιστα, για να μη λήξει η δράση με το τέλος της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε τα δικαιώματα της θέασης κάθε ταινίας να διαρκούν 5 χρόνια.

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Τζήμα
Καμπούρης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής