breaking news Νέο

Βασίλης Παπαδόπουλος : «Θεωρώ ότι η καθαριότητα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο»

Βασίλης Παπαδόπουλος : «Θεωρώ ότι η καθαριότητα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 έδωσε ο αντιδήμαρχος Βέροιας (Καθαριότητας-Ανακύκλωσης-Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας) Βασίλης Παπαδόπουλος, τη Δευτέρα 31/5/2021.

Απαντώντας για τις τελευταίες παρεμβάσεις στον Τριπόταμο, υπογράμμισε : «Έχει γίνει παρόμοιος- όχι στο επίπεδο αυτό- καθαρισμός στον ίδιο χώρο από βάτα, τσουκνίδες κ.α, που ευδοκιμούν εκεί. Είχε μείνει λίγο πίσω αυτή η ιστορία. Δεν είναι εύκολο να το απολαύσουμε και να το γνωρίσουμε και φυσικά ως ποτάμι ο Τριπόταμος είναι πολύ ιδιαίτερο. Καθαρίσαμε σε επίπεδο που να είναι βατό. Η συμβουλή είναι ότι κατεβαίνουμε με μεγάλη προσοχή. Το επιπλέον είναι ότι καθαρίστηκε η γέφυρα Καραχμέτ. Είχαμε σκοπό εδώ και 3-4χρόνια. Προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο. Τελικά έγινε με γερανό και επιτέλους αναδείχθηκε η γέφυρα, που από τα παιδικά μου χρόνια δεν τη θυμάμαι σ’ αυτό το επίπεδο, στην κατασκευή και την ομορφιά της. Θα πρέπει να κρατήσουμε το  χώρο σ’ αυτό το επίπεδο, καθαρό, βατό».

Σε ό,τι αφορά άλλες παρεμβάσεις σημείωσε : «Οποιαδήποτε άλλη ανάδειξη π.χ με δημιουργία καθιστικών χώρων, «κολλάνε» στις αντιπλημμυρικές μελέτες, γιατί τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι απαγορευτικά στο να γίνει οτιδήποτε. Για παράδειγμα, η γέφυρα στα «παλιά σφαγεία» θα πρέπει ν’ ανέβει δύο μέτρα, με βάση τις μετρήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλα, ν’ αναδειχτεί το ποτάμι, ώστε ν’ αλλάξει η όψη και η ζωντάνια όλη της περιοχής, ολόκληρης της πόλης, γιατί τέτοιες ομορφιές συναντάμε σε πολύ λίγες πόλεις, στο κέντρο τους».

Σε σχέση με τις αποχετεύσεις (και τις σωλήνες που φαίνονται) διευκρίνισε  ότι «δεν κατεβαίνουν στο ποτάμι, αλλά στο μεγάλο αγωγό της αποχέτευσης, που βρίσκεται σ’ εκείνο το επίπεδο. Η ΔΕΥΑΒ ξεκίνησε στην αντικατάσταση των καπακιών με κάτι πιο ασφαλές. Τα μόνο που καταλήγουν στο ποτάμι είναι κάποια όμβρια ύδατα. Δεν καταλήγουν δηλαδή αποχετεύσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με την έκταση και τον πληθυσμό πλέον του δήμου και την επάρκεια της υπηρεσίας καθαριότητας σε προσωπικό και μέσα τόνισε : «Η καθαριότητα χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Το ένα αφορά τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους. Συνεργαζόμαστε- έχουμε συμβάσεις-  με φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους), που διαχειρίζονται όλους τους τύπους απορριμμάτων (π.χ από μπαταρίες, μπουκάλια, ρούχα μέχρι τηγανέλαια, χαρτόνι-γυαλί) κ.α. Θεωρώ ότι η καθαριότητα  είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Πάμε και σε άλλα μέρη την Ελλάδας και βλέπουμε. Έχουμε 15 πληρώματα «κομπλέ» (τριπλέτες)απορριμματοφόρου κάθε μέρα έξω, εκτός Σαββάτου, που είναι λίγο λιγότερα και την Κυριακή μόνο τα επείγοντα. Δεν έμειναν αμάζευτα σκουπίδια όλα τα χρόνια (σ.σ 10) που γνωρίζω ή στα 8 το πολύ που είμαι αντιδήμαρχος. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έδειξαν πάντα υπευθυνότητα και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα, ακόμα και σε απεργίες,-που πρέπει ν α γίνονται για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων- πού πάντα εμείς προτρέχαμε, ήμασταν ένα βήμα μπροστά, εκτός από τα μεγάλα, τα θεσμικά, εμείς ως δήμος τα είχαμε πάντα λυμένα. Έχουμε πάρει ήδη 4 απορριμματοφόρα καινούρια , τα οποία εμπλουτίζονται μέχρι τέλος της χρονιάς με άλλα 4 και είμαστε ήδη στη φάση υλοποίησης του προγράμματος προμήθειας. Έχουμε 2 που είναι στην υπηρεσία των βιοαποδομήσιμων (αυτών που σαπίζουν δηλαδή). Σιγά-σιγά ο γερασμένος στόλος (το πιο νέο ήταν το 2000), με το ξεκαθάρισμα των δανείων και με το «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» για παράδειγμα, αντικαθίσταται. Προχωράμε σε πιο ορθολογιστικές πρακτικές διαχείρισης που έχουμε από τον τοπικό, περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό. Καταθέσαμε πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», ώστε να είμαστε έτοιμοι στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων με τη διαλογή στην πηγή, στο σπίτι, την ανακύκλωση κ.α.».

Σε σχέση με το προσωπικό καθαριότητας τόνισε : «Είμαστε στην καθαριότητα περίπου 100 . Στη «σκούπα» έχουμε μόνο 7 ανθρώπους δυστυχώς. Κάνουν τεράστια προσπάθεια, αλλά θα θέλαμε και άλλους μόνιμους και εκπαιδευμένους, η καθαριότητα χρειάζεται μόνο μόνιμους. Έχουμε δρομολόγια που μαζεύουν αντικείμενα μόνο με ραντεβού. Θα πρέπει να έχουμε καθαρή πόλη και να το φροντίσουμε όλοι» και συνέχισε : «Δημοπρατείται το πράσινο σημείο, που θ’ αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας του πολίτη με το δήμο και την επαφή του με τα σκουπίδια. Για παράδειγμα, ό,τι παλιά αντικείμενα έχει ο πολίτης, θα τα αποθέτει εκεί με την καθοδήγησή μας. Έχει προχωρήσει η διαδικασία σε χώρο στην είσοδο της πόλης, εύκολα προσβάσιμο και για απόθεση αλλά και να πηγαίνουν ακόμη και σχολεία, ομάδες μαθητών, για να ενημερωθούν. Είναι το αύριο για τη διαχείριση και θ’ αρχίσει να μας αποδίδει περιβαλλοντικά αλά και οικονομικά».

Σε σχέση με τη μεταφορά των απορριμμάτων σημείωσε : «Αρχικά με σύμβαση τα μεταφέραμε στην Κοζάνη σε οργανωμένο ΧΥΤΑ. Σήμερα τα πηγαίνουμε-μετά τη λήξη της σχετικής δυνατότητας- αρχικά στο ΧΥΤΑ Έδεσσας και σήμερα σ’ αυτόν της Αριδαίας.  Ο στόχος είναι να πάμε στην ομάδα ΜΕΑ στο δυτικό τομέα στη Μαυροράχη μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό, όταν οι συμβάσεις σήμερα έχουν φτάσει στον απόλυτο έλεγχο του ιδιώτη. Διάβασα τη σχετική σύμβαση, είναι πολύ καλή και σκληρή και οι ιδιώτες οι σοβαροί θέλουν σκληρή σύμβαση, να μπαίνει ο καθένας μέσα. Το τι θα γίνει με το απόθεμα με τη διαχείριση μέσω  αραιοποίησης είναι ένα επόμενο βήμα μετά τη διαλογή στην πηγή και στο εργοστάσιο».

Σε σχέση με το πράσινο τόνισε : «Είμαστε στο τομέα αυτό ακόμη πιο φτωχοί σε προσωπικό. Έχουμε 7 άτομα. Θα επιδιώξουμε να το ενισχύσουμε. Κάνουμε προσπάθειες- μικρές παρεμβάσεις, στην πόλη (σ.σ σε γωνιές της-γειτονιάς)- είμαστε αρκετά καλά. Στο φυτώριο είναι 2 στους 7, παράγουν λουλούδια, προμηθευόμαστε και απ΄ έξω, κυρίως απ’ ευθείας από τον τοπικό παραγωγό ή άλλα είδη  π.χ γκαζόν από κάποιες επιχειρήσεις. Προσπαθούμε, όμως το καλό είναι εχθρός του καλύτερου. Θέλουμε και τη βοήθεια του κόσμου όμως».

Ερωτώμενος ως στέλεχος του ΚΙΝΑΛ (αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Ε) για τη συνεργασία με τη γαλάζια παράταξη της κας Μπατσαρά και αν ισχύει το παλιό σύνθημα που ακουγόταν από το χώρο σας " O Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά" υπογράμμισε :«Σίγουρα διαχρονικά ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά τι σημαίνει δεξιά για κάποια πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν και ήταν σκληρά για το μέσο πολίτη. Το να προχωράς σήμερα μέσω συνεργασιών νομίζω ότι είναι η ιδανική λύση. Είδαμε συνεργασίες κυβερνητικές κάτω από ανάγκη στην Ελλάδα, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και δεν ήταν ουσιαστικά συνεργασίες, αλλά συναλλαγές. Εμείς δεν βλέπουμε μία παράταξη καθαρά ως Ν.Δ, αλλά ως παράταξη δημοτική και στα τοπικά το πολιτικό κομμάτι απέχει.  Στο συνδυασμό μας είχαμε ανθρώπους απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Εμείς θέλουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη χώρα τους, για τον τόπο τους. Όταν ένας πολίτης είναι ευαισθητοποιημένος-πολιτικοποιημένος, σίγουρα θα βοηθήσει τον τόπο του πρώτα».

Σε σχέση με τις δηλώσεις του –πρώην πλέον- αντιδημάρχου Κ. Παλουκίδη, που πήραν πανελλαδική έκταση, σημείωσε : «Πανελλαδική έκταση πήρε, γιατί ορισμένοι δεν άκουσαν το δήμαρχο στο Δ.Σ και ήθελαν να κάνουν ζημιά στην παράταξη και στο πρόσωπό του.  Πήγε να εκφράσει μία άποψη. Πολιτικά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά απέχουμε πάρα πολύ. Είναι τελείως διαφορετική η κατεύθυνσή μας. Ο αρχαίοι πρόγονοι έλεγαν «πάταξον μεν, άκουσoν δε». Τέτοιου είδους συζητήσεις ούτε καν πρέπει ν‘ ανοίγονται στο Δ.Σ., είναι έξω από τα δεδομένα, έξω από τα όρια του κοινοβουλευτικού τόξου».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής