breaking news Νέο

Θεόφιλος Κορωνάς : «Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στις διοργανώσεις όπως τις έμαθε ο κόσμος»

Θεόφιλος Κορωνάς : «Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στις διοργανώσεις όπως τις έμαθε ο κόσμος»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Θεόφιλο ς Κορωνάς, την Τρίτη 1/6/2021.

 

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς «βιώθηκε» η πανδημία στο χώρο του Πολιτισμού υπογράμμισε : «Εμείς ως επιχείρηση συνεχίσαμε να λειτουργούμε. Αυτοί που βιώσανε την πανδημία και τ’ αποτελέσματά της είναι οι καλλιτέχνες. Είναι οι συνεργάτες τους, οι ηχολήπτες, οι φωτιστές, όλοι αυτοί από το Μάρτιο του 2020 με ένα μικρό διάλειμμα το καλοκαίρι μέχρι το Σεπτέμβρη βιώνουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία ευχόμαστε όλοι να μην επαναληφθεί. Εμείς ως ΚΕΠΑ συνεχίσαμε να λειτουργούμε. Το δικό μας το οικονομικό αντίκτυπο ήταν στα εκπαιδευτικά μας τμήματα, όπου οι καθηγητές συνέχισαν να λειτουργούν με τα διαδικτυακά μαθήματα, όμως κάποιοι μαθητές δεν επιθυμούσαν αυτό το είδος της διδασκαλίας. Έτσι οι καθηγητές επλήγησαν από την πανδημία, γι’ αυτό και ευχόμαστε το νέο εκπαιδευτικό έτος να μην είναι σαν αυτό. Από εκεί και πέρα ο Πολιτισμός δέχτηκε μία πολύ μεγάλη επίθεση οικονομική, αλλά και ψυχολογική (οι καλλιτέχνες). Το δημιουργικό κομμάτι π.χ των παραστάσεων είναι κάτι που τους δίνει ζωή και έμπνευση και αυτό το στερήθηκαν όλο αυτό το διάστημα».

 

Σε σχέση με το γενικότερο προγραμματισμό της ΚΕΠΑ για το επόμενο διάστημα τόνισε : «Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στις διοργανώσεις, όπως τις έμαθε ο κόσμος, με μέτρα φυσικά, σε ανοικτούς χώρους. Εμείς προγραμματίσαμε για το επόμενο διάστημα μέχρι και το Νοέμβριο. Μάλιστα σχεδιάζαμε να ξεκινήσουμε τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου με το «Μουσικό Περίπτερο». Όμως επειδή ακόμη απαγορεύεται η μουσική στα καταστήματα, επιλέξαμε να μη δημιουργήσουμε ανταγωνιστικές τάσεις, γιατί η δράση αυτή απευθύνεται σε καθήμενους στα μαγαζιά  της αγοράς. Επιλέξαμε, όταν θα ανοίξει το μέτρο, που θα επιτρέπει τη μουσική στα καταστήματα, να ξεκινήσει και η δράση του «Μουσικού Περιπτέρου». Το «Φεστιβάλ Δασών» τέλη Ιούλη- αρχές Αυγούστου και θα περιλαμβάνει 3 συναυλίες σε τρία δάση του δήμου μας (Καστανιά-Ξηρολίβαδο-Συκιά). Ακόμη  το Φεστιβάλ της Βεργίνας» στα μέσα Ιουλίου. Πρόκειται για ένα 3ημερο φεστιβάλ από τις χώρες που πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος και επηρέασε αυτός,  σε Βεργίνα και Μίεζα. Συνεχίζουμε τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη με «Εύηχη Πόλη». Αρχές Σεπτέμβρη έχουμε τα εγκαίνια της έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού  Αρχείου Αθηνών (που φιλοξενούμε εμείς και άλλες 7 πόλεις), με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και το Νοέμβρη- και αυτό αποτελεί μία μεγάλη είδηση για μας- είναι η πρώτη Πανελλήνια συνάντηση των Μουσικών Πανεπιστημίων. Αυτό είναι η μετεξέλιξη της ΚΕΠΑ και στον τομέα της έρευνας, όπου τα Μουσικά (τμήματα) των ΑΕΙ της χώρας για ένα 3ημερο και εκεί θα υπάρχουν θεωρητικά μαθήματα, συναυλίες και θέλουμε η Βέροια να αποτελέσει την πόλη της Μουσικής και των Πανεπιστημίων. Αυτό θα έχει και πολλά οφέλη στα Τμήματα μας (π.χ Ωδείο), διότι αλλάζει το τοπίο στη Βέροια, αναφορικά με τη Μουσική. Επίσης έχουμε πάρει πρωτοβουλία για τη φιλοξενία στο χώρο της ΚΕΠΑ της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου των Βλάχων Ηρωϊδων, που ευελπιστούμε να γίνει μέσα στον Οκτώβριο και αποτελεί πρόταση της ΚΕΠΑ-Δήμου Βέροιας, μέσω του προγράμματος «Α. Τρίτσης και θα φωτίσει μία σημαντική στιγμή της Βεροιώτικης ιστορίας, που αξίζει να φωτιστεί όπως θα έπρεπε»..

 

Για το ζήτημα των σχέσεων ΚΕΠΑ-ΔΗΠΕΘΕ που συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ Βέροιας, σημείωσε : «Ό,τι είπα και ανέλυσα στο Δ.Σ., ισχύει. Αυτά τα πράγματα είναι καλό να λέγονται δημόσια, αλά να λέγονται μία φορά. Όσο το αναπαράγουμε, κακό κάνει, καλό δεν κάνει. Είπα την άποψή μου, ο κόσμος ας κρίνει εάν είναι σωστή ή όχι. Για μένα το θέμα έχει λήξει. Θεώρησα σκόπιμο να πω τα θετικά και τα’ αρνητικά των όποιων συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων. Η άποψη είναι καταγεγραμμένη, ας μας κρίνει ο κόσμος και η ιστορία».

 

Σε σχέση με την κριτική που ασκείται από την παράταξη του Π. Παυλίδη για την ΚΕΠΑ π.χ για τη διαχείριση πολλών χρημάτων, τη μη φροντίδα για τους ντόπιους καλλιτέχνες κ.α απάντησε : «Είμαστε ανοικτοί στηνκριτική, αρκεί αυτή να γίνεται με επιχειρήματα. Θα ήθελα να μου πουν ποιο είναι το πρόβλημα σε σχέση με την πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια η ΚΕΠΑ, να το εντοπίσουμε και να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση. Αν το πρόβλημα ήταν αυτό που ακούστηκε, ότι «η ΚΕΠΑ έπαιρνε τόσα χρόνια σε εποχές που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα», απάντησα ότι από την όλη επιχορήγηση από το δήμο των 800.000 φέτος, τα 700.000 ευρώ περίπου είναι ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία και πάγια έξοδα). Όλα αυτά τα στοιχεία είναι δημόσια. Να λέγονται φράσεις και τσιτάτα για μία επιχείρηση, η οποία σε βάθος χρόνου έχει αποδείξει την αξία της, έχει αφήσει το στίγμα της στη Βεροιώτικη κοινωνία, αλλά και έχει μία άλλη εμβέλεια, που ξεπερνά τα όρια του δήμου και της περιφέρειας, είναι άδικη, όχι για μένα προσωπικά, που είμαι πρόεδρος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά για όλους τους ανθρώπους που περάσανε και δουλέψανε σ’ αυτή την επιχείρηση. Δεν πρέπει να προσωποποιούμε τα πράγματα, να βλέπουμε την επιχείρηση πίσω από τα πολιτικά πρόσωπα. Περιμένω τη συγκριμένη κριτική».

 

Τέλος ενημέρωσε για τη λειτουργία της ΚΕΠΑ, ότι έχει ανοίξει η Σχολή Χορού, το Ωδείο, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών δεν έχει ανοίξει με βάση την ΚΥΑ, μέχρι τον Ιούνιο λειτουργούν τα Τμήματα και από Σεπτέμβριο ξεκινούν πάλι τα Τμήματα της νέας Εκπαιδευτικής Χρονιάς. Ευελπιστούμε ότι η νέα χρονιά θα είναι κανονική. Γιατί η επαφή του καθηγητή με το μαθητή πρέπει να είναι διαζώσης, να είναι ο μαθητή στον ίδιο χώρο και να γίνεται το μάθημα σωστά. Όλα τα’ άλλα είναι αναγκαίο κακό και τα κάνουμε, για να μη χαθεί η επαφή μαθητή και δασκάλου».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής