breaking news Νέο

Η πανδημία, το «νέο ΕΣΥ» και οι …πορείες! - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η πανδημία, το «νέο ΕΣΥ» και οι …πορείες! - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ο πρωθυπουργός της χώρας σε πρόσφατη ομιλία του (1/6) προσπάθησε για μία ακόμη φορά να «καμαρώσει» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Είναι προκλητική η  προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως «επιτυχημένη» τη διαχείριση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει ήδη πάνω από12.000 νεκρούς, και η προσπάθεια ακόμη αξιοποίησης της πανδημίας ως «ευκαιρίας» για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία. Η κυβέρνηση παρουσιάζει το «φαρμάκι» ως «φάρμακο» σε ό,τι αφορά το υποτιθέμενο «νέο» ΕΣΥ, για το οποίο μίλησε ξανά. Ότι η πολιτική της ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας (και εδώ υπάρχει ουσιαστικά στρατηγική σύγκλιση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις)  και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του κρατικού τομέα της Υγείας, η πολιτική δηλαδή που έχει δοκιμαστεί πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τραγικά αποτελέσματα, είναι αυτή που θα προστατεύσει τάχα την υγεία και τη ζωή του λαού! Προβάλλουν δηλαδή ως «λύση» την ίδια αιτία που δημιουργεί και διογκώνει τα προβλήματα στην πρόληψη και στη θεραπεία.

Είναι απαράδεκτο, με τόσες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες αποκλεισμένους από το σύστημα Υγείας της μίας νόσου, με τους ιδιώτες να κερδίζουν τεράστια ποσά, να λέει ο πρωθυπουργός ότι είναι «αδιανόητο σήμερα να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 - 30 χιλιομέτρων» και ότι «το κόστος είναι κάτι το οποίο προφανώς θα μας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο, καθώς η επιστήμη κάνει άλματα».

Αντιμετωπίζουν ως «κόστος» την υγεία του λαού και αυτό είναι το «νήμα» που συνδέει την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, όπως δείχνει και η δέσμευση του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των «προηγούμενων προσπαθειών διαρθρωτικών αλλαγών που άρχισαν στα μέσα του '90».

Την ίδια ακριβώς στρατηγική υλοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, διατηρώντας το λουκέτο στα νοσοκομεία που έκλεισαν οι προηγούμενοι, συντηρώντας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενισχύοντας τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», μέσω και της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥΑΕ).

Αλλά και σήμερα, στην πρότασή του για το «νέο ΕΣΥ», υπερασπίζεται την πολιτική των ελάχιστων παροχών, φορτώνει στην τσέπη του λαού τις όποιες προσλήψεις υπόσχεται, κλείνει το μάτι στον ιδιωτικό τομέα ότι θα διαμορφώσει συνθήκες «δίκαιης» συνύπαρξης με τον δημόσιο. Και ενώ η πανδημία αποκάλυψε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να υπάρχει μόνο παρασιτώντας πάνω στις λαϊκές ανάγκες, στερώντας πολύτιμες εφεδρείες από το δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση μιλάει για «νέες δυνατότητες συνεργασίας» ανάμεσά τους.

 

Το τοπικό ενδιαφέρον ,οι πορείες και «καυγάς»

Πάνω στο ζήτημα της παραγράφου της ομιλίας που αφορούσε την ύπαρξη Νοσοκομείων σε κοντινές αποστάσεις (π.χ Βέροιας και Νάουσας) ξεδιπλώθηκε τις τελευταίες μέρες ένας «καυγάς» μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο. Η προσπάθεια των «γαλάζιων» βουλευτών είναι προς την κατεύθυνση φυσικά να «καθησυχάσουν» τον κόσμο που δίκαια ανησυχεί.

Όμως στο συγκεκριμένο άρθρο θα θέλαμε να σχολιάσουμε απαντητικές δηλώσεις του Λ. Τσαβδαρίδη που θίγει ένα από τα κυρίαρχα «ιδεολογήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας και αφορά τις αιτίες έξαρσης της πανδημίας, εκτός από την περίφημη «ατομική ευθύνη» .

Ο βουλευτής της ΝΔ αναπαράγει την αναπόδεικτη και επιστημονικά άποψη ότι οι πορείες φταίνε για την εξάπλωση της πανδημίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «…Επίσης χαιρόμαστε για την αγωνία που εκφράζει για την υγεία των πολιτών, παρότι δεν την είδαμε εν καιρώ πανδημίας να ψελλίζει κάτι ενάντια στην προτροπή του αρχηγού της για την έμμεση ή άμεση στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις 632 πορείες που έγιναν στη χώρα από τις αρχές Φεβρουαρίου και εν μέσω περιοριστικών μέτρων. Πορείες, που συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιικού φορτίου, την ώρα που οι πολίτες και οι υγειονομικοί μας αγωνίζονταν με καθημερινές υπερβάσεις για την διαφύλαξη της ζωής».

Προφανής είναι η προσπάθεια του κυβερνητικού βουλευτή να εργαλειοποιήσει τις συγκεντρώσεις, προκειμένου να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες για την πανδημία, και να τις μεταθέσει στους... γνωστούς «κατηγορούμενους», που δεν είναι άλλοι από τον  λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του (για Δημόσια Υγεία, Παιδεία, δημοκρατικά δικαιώματα, για τα οικονομικά και κοινωνικά του προβλήματα).

Τι και αν οι υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο καταρρίπτουν ένα τέτοιο επιχείρημα;

Τι και να στην Ημαθία στην οποία εκλέγεται οι πορείες ήταν μετρημένες στα «δάκτυλα» (και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα) σε αντίθεση με τα εκατοντάδες κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και του συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους;

Το αν τον ενοχλούν οι πορείες (που φυσικά λαθεμένα και σκόπιμα τις χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ) ας κοιτάξει τις αιτίες που τις προκαλούν, που βρίσκονται στην ουσία της ακολουθούμενης από τη κυβέρνηση πολιτικής.

Πάντως   αν κάτι επιβεβαίωσε η πανδημία, είναι η ανάγκη να δυναμώσει η μαζική οργανωμένη πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με σύγχρονες υπηρεσίες για όλο τον λαό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής