breaking news Νέο

«Βερολίνο, 1933 – Η Στάση του Διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Βερολίνο, 1933 – Η Στάση του Διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Γάλλος Δημοσιογράφος Ντανιέλ Σνεντερμάν (γεν. 1958), Κριτικός των ΜΜΕ  στην Εφημερίδα «Liberation», στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Μελέτη του «Βερολίνο, 1933 – Η Στάση του Διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ» (Εκδ. «Πόλις», Μτφρ. Γ. Καράμπελας, Αθήνα 2020), αποτυπώνει ένα συναρπαστικό χρονικό της καθημερινότητας των ξένων Δημοσιογράφων στο Βερολίνο, από το 1933 μέχρι το 1941.

Όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, τον Ιανουάριο του 1933, στο Βερολίνο ήταν διαπιστευμένοι 200 περίπου ξένοι Δημοσιογράφοι. Οι εθνικότητές τους, Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, αλλά και άλλοι, όλοι τους γνώστες της Γερμανίας, συχνά και γερμανόφιλοι, εργαζόταν δηλώνοντας την πίστη τους στην Ελευθερία του Τύπου. Ελάχιστοι απ΄αυτούς θα απελαθούν, ενώ οι περισσότεροι θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Γ’ Ράϊχ.

Ο Ντανιέλ Σνεντερμάν καταγγέλλει τις σχέσεις συνενοχής που καλλιεργήθηκαν εκείνη την εποχή, καθώς και την συλλογική μιντιακή τύφλωση, που εμπόδισαν τους Δημοσιογράφους της περιόδου εκείνης να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την παραφροσύνη και την βαρβαρότητα του Ναζισμού.

Αυτή η έξοχη ιστορική μελέτη του Ντανιέλ Σνεντερμάν, βασισμένη σε διεξοδική έρευνα των πηγών, καλεί τους σημερινούς Δημοσιογράφους να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους  στα παρόντα αυταρχικά και λαϊκιστικά περιβάλλοντα, αλλά και να αναρωτηθούμε αν διαθέτουμε σήμερα περισσότερα εφόδια για να κατονομάσουμε το Κακό…

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής