breaking news Νέο

Κούβα : Έτοιμα προς διάθεση δύο εμβόλια εντός του Ιουνίου!

Κούβα : Έτοιμα προς διάθεση δύο εμβόλια εντός του Ιουνίου!

Η στιγμή για την Κούβα, που προσπαθεί να διαφυλλάξει την επανάστασή της και τον κομμουνιστικό χαρακτήρα - και - στη μετά Φιντέλ Κάστρο εποχή, όπου θα ειναι σε θέση να αναπτύξει και να παράγει το δικό της εμβόλιο κατά του covid-19, δεν θα αργήσει!

Και, μάλιστα, όχι ένα, αλλά δύο εμβόλια, αποτελώντας έτσι την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα το πετύχει. Σύμφωνα με το Βισέντε Βέρες Μπένκομο, γενικό διευθυντή του Κρατικού Ινστιτούτου εμβολίων Finlay στην Αβάνα, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Το υποψήφιο εμβολιο Soberana 02 μπήκε σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ τον περασμένο Μάρτιο. Είναι ένα από τα δύο εμβόλια της χώρας, που αναμένεται να λάβουν επίσημα άδεια επείγουσας χρήσης μέσα στον Ιούνιο.

 

-Γνωστή από τις 11 Ιανουαρίου («Λόγια Σταράτα» στο Ράδιο Αιχμή-102,8) η ανάπτυξη του εμβολίου Soberana 02 από το ΓΓ του ελληνοκουβανικού συνδέσμου Νίκο Μόττα!

 

Ο Νίκος Μόττας, υποψήφιος διδάκτορας (Phd) πολιτικής Επιστήμης Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας, με σπουδές (πολιτικές επιστήμες) στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Μaster of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ) - άρθρα του οποίου έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα και Γενικός Γραμματέας του ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη εκπομπή «Λόγια Σταράτα» του Ράδιο Αιχμή-102,8 FM την 11η Ιανουαρίου 2021 και στον Αλέκο Χατζηκώστα, είχε αναφερθεί από τότε στο εμβόλιο Soberana ενάντια στον κορονοϊό, που ετοιμάζει η Κούβα, επισημαίνοντας : «Η Κούβα πρωταγωνιστεί στη Διεθνή Ειδησεογραφία για τις ιατρικές Μπριγάδες διεθνιστικής αλληλεγγύης, αλλά και στην επιστημονική πρόοδο στην Ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, με αποκορύφωμα το εμβόλιο Soberana κατά του covid-19. Το δε κουβανικό εθνικό σύστημα Υγείας, το οποίο, να πω, είναι δωρεάν και προσβάσιμο για το σύνολο του λαού, έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως «παράδειγμα προς μίμηση» για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό βασίζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κούβας, που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο κι όχι το κέρδος. Μάλιστα, η Κούβα έχει το μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, σε αναλογία με τον πληθυσμό της από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο».

 

-Σε επαφή με 30 χώρες για να τα εξάγουν

 

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με «πάνω από 30 χώρες» για τα εμβόλια, ωστόσο υπογράμμισαν πως δεν θα υπογράψουν «κανένα συμβόλαιο», που δεν θα είναι σε θέση να τηρήσουν. Ήδη η Αργεντινή, το Ιράν, το Μεξικό και η Βενεζουέλα έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα υποψήφια εμβόλια, τα οποία, αν εξασφαλίσουν «πράσινο» φως από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, θα είναι τα πρώτα που θα παραχθούν στη Λατινική Αμερική.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί και να τονισθεί ότι η Κούβα, η οποία παραμένει υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του '80 και σήμερα σχεδόν το 80% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται σε όλα τα προγράμματα ανοσοποίησης, παράγεται στη χώρα. Στόχος, δε, των κουβανικών Αρχών είναι να έχει ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού (11.300.000 κάτοικοι) έως τα τέλη Αυγούστου.

Η χώρα πλήττεται από τον Ιανουάριο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει αυξήσει τον απολογισμό των θυμάτων στους 985 νεκρούς και τα κρούσματα, περιστατικά επί το σωστότερον, σε 144.567.

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής