breaking news Νέο

Σάκης Τσίτσης : «Δεν διευθετείται ο χρόνος εργασίας, καταργείται»

Σάκης Τσίτσης : «Δεν διευθετείται ο χρόνος εργασίας, καταργείται»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης, την Τετάρτη 9/6.

Απαντώντας σε ερώτηση για  την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας για τη στάση του Ε.Κ Βέροιας να καλέσει σε συγκέντρωση στη…Θεσσαλονίκη, σημείωσε : «Είμαστε αντιμέτωποι με μία τεράστια επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων μας. Επιχειρούν να σαρώσουν τα πάντα. Καταργούν το 8ωρο, που καταχτήθηκε από το 1920 και σήμερα η κυβέρνηση θέλει να το παρουσιάσει ως πρόοδο. 10-13 ώρες δουλειά, 150 ώρες υπερωρία, κατάργηση Κυριακάτικης αργίας, νέα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση Επιθεώρησης Εργασίας κ.α Και σε μια τέτοια επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη συνολικά, το Ε.Κ Βέροιας καλεί σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Ε.Κ Βέροιας είναι, δεν θα αποφασίσουμε τι θα κάνουν αυτοί, αλλά σε μια τέτοια επίθεση δεν μπορούσε το Ε.Κ να καλέσει σε μία συγκέντρωση στη Βέροια όλους τους εργαζόμενους και να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ; Και φυσικά το κάνει, γιατί συμπορεύεται- συνταυτίζεται με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, την ξεπουλημένη, που μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι αυτό το νομοσχέδιο χωρά βελτιώσεις , δεν χρειάζονται οι απεργίες, είναι ξεπερασμένες και ότι είναι ζήτημα που θα λυθεί με μία καλή συζήτηση με τον υπουργό Εργασίας. Και οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα  για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Για την πανδημία το Ε.Κ Νάουσας έκανε έκκληση στα άλλα δύο Εργατικά Κέντρα της Ημαθίας να συναποφασίσουμε να παρθούν μέτρα π.χ στους χώρους δουλειάς, τίποτα. Δεκάδες προβλήματα των εργαζομένων π.χ απολύσεις, εργατικά ατυχήματα, δεν έβγαλα άχνα». 

Σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονται οι διαθέσεις των εργαζομένων και που συναντούν στις περιοδείες του, υπογράμμισε : «Έχουμε οργώσει τους χώρους δουλειάς στην περιοχή μας, αλλά και με Συνδικάτα, όπως των Τροφίμων-Γάλακτος-Ποτών και εκτός ορίων της περιοχής μας, από Αριδαία μέχρι Πλατύ, γιατί και εκεί το Ε.Κ είναι κλειστό. Δεν συναντήσαμε κανέναν εργαζόμενο που να λέει ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι καλό ή σηκώνει βελτιώσεις. Ακόμη και από νέους εργαζόμενους, που δασεν έχουν εμπειρία π.χ από συλλογικές συμβάσεις, δικαιώματα κλπ λένε ένα μεγάλο ΟΧΙ σ’ αυτό το νομοσχέδιο και φαίνεται ότι θα πάμε σε μία επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση….Για μας δεν έχει σημασία αν θα πας (σ.σ για απεργία) στις 3 ή στις 10/6, σημασία έχει να δημιουργηθεί πανελλαδικά κλίμα απεργιακό-αγωνιστικό, που θα έχει και μία προοπτική  με κλιμάκωση, γιατί δεν θα σταματήσουμε μόνος τις απεργία στις 10/6, για ν’ απαντηθεί η κυβέρνηση και οι μεγαλοβιομήχανοι που αυτό το νομοσχέδιο είναι κατά παραγγελία δικιά τους. Ουσιαστικά πάνε να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία των βιομηχάνων. Δεν διευθετείται ο χρόνος εργασίας, καταργείται. Και φυσικά απαντάμε με το αίτημα 7ωρο-5θημερο-35ωρο».

 

Σε ερώτηση για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στα δικά τους νομοθετήματα «πατά» και η σημερινή κυβέρνηση,  τόνισε : «Είναι σαφές και το αναφέρουμε σε όλες μας τις ανακοινώσεις. Η σημερινή κυβέρνηση δεν ήλθε εξ’ ουρανού. «Πατά» σε όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων , κυρίως της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσαν «πάσα» στη κυβέρνηση.  Το 12ωρο για παράδειγμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς ποιος το εφάρμοσε; Τα εμπόδια σε σωματεία να πάρουν αποφάσεις για απεργία ποιος τα έβαλε; Η προηγούμενη τα ξεκίνησε με το 50%+1 των εργαζομένων(σ.σ για απόφαση), που στην ουσία καταργούσε πρακτικά και τα καταστατικά των σωματείων. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που θεώρησε ποινικό αδίκημα τη συμμετοχή εργαζομένων ενάντια σε πλειστηριασμούς σπιτιών , χωραφιών κλπ.   Σ’ αυτό το νομικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ πατά η σημερινή κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα».

Σε σχέση με τις επόμενες δράσεις του Εργατικού Κέντρου τονίστηκε ότι θα υπάρχει συντονισμός για την κλιμάκωση του αγώνα. Επίσης ενημέρωσε για την πλατειά σύσκεψη φορέων που διοργανώνει στις 16/6 με αφορμή την εκ νέου εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο ,που σημαίνει «την ολική καταστροφή του». Σ’ αυτή, όπως τονίστηκε, «βάζουμε ολοκληρωμένα τη θέση μας ότι εκεί ενέργεια θα παραχθεί την ίδια στιγμή που το ρεύμα είναι πανάκριβο και δεκάδες νοικοκυριά στην περιοχή μας είναι βυθισμένα στο σκοτάδι και εκατοντάδες είναι αντιμέτωπα με τη διακοπή του ρεύματος. Τονίζουμε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό και είναι γνήσιο τέκνο της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης της ενέργειας. Θα πάμε στη σύσκεψη αυτή με ένα στόχο και με μία πρόταση να πάμε σε 24ωρη απεργία και με αποφάσεις των μαζικών φορέων να πάμε σε μία μεγάλη κινητοποίηση και να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα σας επιτρέψουμε εσάς και τους όποιους επιχειρηματικούς ομίλους να στήσουν αυτά τα εκτρώματα εδώ στο δικό μας το βουνό. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις αρνητικές αποφάσεις των φορέων που αυτό το ΟΧΙ δεν πρέπει να μείνει μόνο στις αίθουσες. Αυτό που τους ανησυχεί πιο πολύ είναι όταν ο λαός αποφασίσει να τους εμποδίσει να προχωρούν σ’ αυτή την εγκατάσταση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής