breaking news Νέο

Κ.Βοργιαζίδης : «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με υψηλούς στόχους»

Κ.Βοργιαζίδης : «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με υψηλούς στόχους»

Πρεμιέρα για το 2021 στις ΑΝΑ…κρίσεις της διαδικτυακής τηλεόρασης της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, το πρωί της Πέμπτης 10ης Ιουνίου, με το δήμαρχο Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη. Με αρνητικό self test και έχοντας περάσει 20 μέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου μου, φιλοξενήσαμε «ζωντανά» στο studio, με παράλληλη αναμετάδοση από το «Ράδιο Αιχμή-102,8» το δήμαρχο, σε μια συνέντευξη που είχε στόχο την ανεύρεση θετικού κλίματος στα προβλήματα του δήμου. Δεδομένης δε της βούλησης του κ. Βοργιαζίδη, για μια τρίτη δημαρχιακή θητεία, από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024, τα όσα ειπώθηκαν υπήρξαν άκρως ενδιαφέροντα!

 

Η πρώτη ερώτηση για τη…μεταπανδημική εποχή και το πώς αντιμετώπισε ο δήμος Βέροιας τους επαγγελματίες, που επλήγησαν οικονομικά στην περίοδο του lockdown, αλλά και τις ευπαθείς ομάδων πολιτών.

«Έγιναν ενέργειες, που υλοποίησε ο Δήμος Βέροιας είτε με κυβερνητικές αποφάσεις είτε με πρωτοβουλίες μας. Προχωρήσαμε στην απαλλαγή του  τέλους καθαριότητας, στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ παράλληλα η ΔΕΥΑΒ «πάγωσε» τις σφραγίσεις παροχών, λόγω χρεών, καθώς και παράτεινε την πληρωμή των λογαριασμών. Σημαντική ήταν η προσφορά «Βοήθεια στο Σπίτι», που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, τροφοδοτώντας με τρόφιμα και φάρμακα ευπαθείς ομάδες, μοναχικούς ανθρώπους και νοικοκυριά. Σημαντικός ήταν ο ρόλος των ΚΕΠ και της υπηρεσίας Καθαριότητας. Ως δήμοι είμαστε ο πλησιέστερος φορέας κοντά στον πολίτη», μας είπε ο δήμαρχος.

 

Για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου Βέροιας προς τον πολίτη, μέσω του προγράμματος ΙΡΙΔΑ, που καταργεί το «χαρτοβασίλειο», ο κ. Βοργιαζίδης τόνισε :

«Δουλεύουμε πολύ με τη χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού από το ΕΣΠΑ. Στόχος που υλοποιούμε, η επικοινωνία του δήμου με τους πολίτες εκ του μακρόθεν. ο Δήμος Βέροιας να επικοινωνεί με τους πολίτες εκ του μακρόθεν.

Η «ΙΡΙΔΑ», πέραν της λειτουργικότητας των δημοτικών υπηρεσιών του δήμου, συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την οικονομία σε χαρτική ύλη. Πέρα από αυτό, ο δήμος Βέροιας κάνει πολλά σχετικά με την ψηφιακή πολιτική, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, η διεκπεραίωση υποχρεώσεων ηλεκτρονικά, ενώ σημαντικό είναι και το site που αναπτύχθηκε για την υιοθεσία ζώων».

 

Μιλώντας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ποια είναι η πρωτοβουλία του δήμου σχετικά με τις ΑΠΕ; Είδαμε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, που θα συνδέεται με το Βιολογικό Καθαρισμό», η ερώτησή μας.

«Η εποχή του λιγνίτη οδεύει στο τέλος της. Στόχος είναι το 2030 έως το 2050 η ενέργεια να φτηναίνει. Όπου υπάρχει πλουτοπαραγωγική πηγή, δεν λέμε όχι», η απάντηση του δημάρχου.

 

Για το ΣΒΑΚ και το βιοκλιματικό δίκτυο διαδρομών, μας είπε :

«Έχει δημοπρατηθεί το έργο και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει ανάδοχος. Το 2022 ξεκινά η υλοποίηση, που θα διαρκέσει 18 μήνες. Θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, με στόχο την ανάδειξη της παλιάς πόλης και την ανάδειξη του μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης. Στόχος μας ακόμη να γίνει η περιοχή της Παναγίας Δεξιάς, της Κυριώτισσας, πόλος έλξης τουριστών».

 

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την αναφορά στο θετικό τρόπο που πρέπει να αναδειχτεί το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν το δήμο, στον οποίο δεν συμβάλλει σίγουρα η υποβόσκουσα κόντρα, είτε στο δημοτικό συμβούλιο, είτε σε επίπεδο ανακοινώσεων.

«Κοντεύουμε τα 2 χρόνια τοπικής διακυβέρνησης και θα έχουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία του κ. Παυλίδη. Όταν υπάρχει αδυναμία και δεν μπορείς να πεις κάτι, ρίχνεις τη μπάλα στην κερκίδα», η απάντησή του.

 

Η συνέχεια με την πλατεία Ωρολογίου και αν υπάρχει προγραμματισμός για μια συνολική της ανάπλαση, καθώς επίσης και αν θα παραχωρηθεί στο δήμο, μετά από τόσο καιρό, το παλιό δικαστικό μέγαρο.

«Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος με διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει το θέμα και ότι το κτίριο θα περιέλθει στο δήμο Βέροιας. Για δε την πλατεία Ωρολογίου, η μελέτη  έγινε επί δημαρχίας Χρήστου Σκουμπόπουλου και έτυχε αποδοχής από την πόλη. Είναι θετικό ότι υπάρχει ένας μεγάλος ενιαίος χώρος.

Υπάρχουν αρκετές απόψεις που εκφράζονται και εγώ τις ακούω, για να διαμορφώσω άποψη. Το Ρολόι θέλουμε να το φτιάξουμε, αλλά δεν έχει αποφασιστεί η μορφή του. Αν θα είναι όπως το παλιό ή θα έχει σύγχρονη παράσταση. Γίνονται παρεμβάσεις, όπως το σιντριβάνι και στο προσεχές μέλλον το ένα κομμάτι της πλατείας, το υπερυψωμένο, θα κατέβει, προκειμένου να υπάρχει οπτική επαφή από και προς το δρόμο. Η  πλατεία θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για την Εβραϊκή Συναγωγή, τα Δίδυμα Λουτρά, την Παλιά Μητρόπολη και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου».

 

Με αφορμή τα έργα, μπορούμε να συζητάμε και για σχεδιασμό εκ μέρους σας  για την επόμενη 5ετία; τον ρωτήσαμε.

«Υπήρξε υπερπροσπάθεια για τα έργα 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε, προς όφελος των πολιτών. Φυσικά ακόμα και τα πιο μικρά χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελούν για εμάς πρόκληση. Και τώρα και στο μέλλον θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με υψηλούς στόχους», μας απαντά.

 

Προφανώς και δεν μπορούσε να λείψει η ερώτηση για τη συνεργασία της δικής του παράταξης με αυτή της Γεωργίας Μπατσαρά.

«Τα κομματικά «κάστρα» έπεσαν πριν πολλά χρόνια. Όταν υπήρξαν συνεργασίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Με την κ. Μπατσαρά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές», μας απαντά ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Στην…ατζέντα μας, αν είχε μετεκλογικά επαφές για συνεργασία με την παράταξη του Παύλου Παυλίδη και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί εκ νέου με άλλους συνδυασμούς και με το νέο εκλογικό νόμο, που επαναφέρει τα 3/5 των εδρών στο νικητή του δεύτερου γύρου των εκλογών.

«Ο κ. Παυλίδης ενημερώθηκε ότι λόγω της δικαστικής διένεξης που είχε με το ΚΑΠΑ, δεν υπήρχε περιθώριο για συνεργασία. Όπως και με τον κ. Μελιόπουλο υπάρχουν κάποια ανοιχτά θέματα. Η συνεργασία με την κ. Μπατσαρά έγινε και είχε εξαιρετικές προοπτικές για έναν κοινό στόχο. Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου μια τέτοια συνεργασία», μας απάντησε.

 

Αναφορά έγινε και για την τελματωμένη κατάσταση με το τελωνείο στην Κουλούρα.

«Μπήκαμε μπροστά, τόσο ως δήμος, όσο και οι επιχειρήσεις, μέσω του Επιμελητηρίου και καταφέραμε χρηματοδότηση 200.000 ευρώ. Πρέπει να υπάρχει Υπουργική Απόφαση, που να λέει «το τελωνείο θα γίνει εκεί». Υπήρξε σε ένα σημείο κοινή προσπάθεια, που δεν περπατάει πλέον. Δεν έχει να κάνει με το Επιμελητήριο ή την Περιφέρεια. Κεντρικά δεν περπατάει», μας είπε.

 

Ποια είναι η εξέλιξη των έργων στη ΔΕΥΑΒ;

 «Ουδέποτε στο παρελθόν είχε γίνει τόση δουλειά, όσο τώρα. Ευχαριστώ τη διοίκηση και την υπηρεσία, που έχει σκύψει επάνω σε σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει ετοιμότητα για πολλές άλλες μελέτες και στόχος είναι η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων σε όλες τις δημοτικές ενότητες».

 

Για τα βήματα και τους στόχους της δημοτικής του αρχής, αναφορικά με την «πράσινη» ανάπτυξη», τόνισε :

«Τρέχουμε το κομμάτι αυτό. Ενεργειακές αναβαθμίσεις, βιοκλιματικός σχεδιασμός, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος της ΔΕΥΑΒ και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι στοχεύσεις μας.. Εξίσου σημαντική για την «πράσινη» ανάπτυξη είναι η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, καθώς και η ηλεκτροκίνηση με βάση το πρότυπο της Αστυπάλαιας. Καταθέσαμε, ως δήμος, πρόταση για προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων. Στόχος μας είναι η παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ, που έχουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που θεωρούμε αυτονόητο. Πρόσφατα κάτοικοι της Κουμαριάς είχαν επιστροφές σε λογαριασμούς, της τάξης των 700 ευρώ, χρήματα που επιστράφηκαν εξαιτίας της ενέργειας που παρήχθη από τις ανεμογεννήτριες. Ο δημότης βλέπει τα οφέλη στην τσέπη του. Οφέλη που θα έχουν οι κάτοικοι στο Σέλι, στην Κουμαριά και το Ξηρολίβαδο», μας λέει.

 

Σχετικά με τη θέση του δήμου Βέροιας για το σημείο σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τον κάθετο άξονα προς Πατρίδα, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι θα υπάρξει προσφυγή σε δικαστικά μέσα, αν επιλεγεί η Μέση.

«Κάναμε δύο προτάσεις επί δημαρχίας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου. Η πρώτη επιλογή είναι η σύνδεση με τον κόμβο της Βέροιας και η δεύτερη με τον κόμβο της Κουλούρας. Οι μελετητές θεωρούν ότι τέτοιος κόμβος γίνεται σε παρθένα περιοχή, όπου διαμορφώνεις το χώρο χωρίς αποζημιώσεις. Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι και θα προσφύγουμε σε περίπτωση που κλείσει ο κόμβος της Κουλούρας».

 

Η θέση του για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Βέροιας, ώστε να μπορέσει να παράσχει ακόμη και υπηρεσίες τριτοβάθμιας περίθαλψης;

«Τα δημόσια έργα έχουν ιδιαίτερη νομοθεσία και γι’ αυτό καθυστερούν να τελειώσουν. Είμαστε ικανοποιημένοι, που θα παρέχουμε τριτοβάθμια περίθαλψη, αποσυμφορώντας μονάδες της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, για να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο το έργο της νέας πτέρυγας, πρέπει το νοσοκομείο  να ενισχυθεί με προσωπικό και με πόρους».

 

Για το γεγονός ότι ο δήμος  Βέροιας είναι από τους ελάχιστους στη χώρα που διαθέτει αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δενδροκαλλιεργητές του δήμου, μας λέει :

«Από πέρσι βάλαμε θέμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, γιατί υπάρχει αδυναμία απορρόφησης προϊόντων. Πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω στο ζήτημα που αφορά στον αριθμό των στρεμμάτων και τις παραγόμενες ποσότητες. Πριν 30 χρόνια, ροδάκινα είχε μόνο η Ημαθία και η Πέλλα και τώρα βλέπουμε τη Λάρισα, την Πελοπόννησο, το Βελβεντό, να παράγουν μεγάλες ποσότητες. Η πολιτεία πρέπει να θέσει στόχους για τις ζώνες καλλιέργειες, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην παραγωγή».

 

Τελευταία ερώτηση  της συνέντευξης για το αν η «επόμενη μέρα» θα βρει την παράταξή του με ένα ανανεωμένο σχήμα ή αν θα κρατήσει τους τωρινές συνεργάτες του.

«Όταν θα φτάσουμε στην ώρα του απολογισμού, θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Θέλουμε την εμπειρία και την ορμή των νιάτων. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει χρίσματα από κόμματα. Πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός ανθρώπων, που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια, ώστε να βγαίνουν άξια στελέχη».

 

Κλείνοντας δεν έλειψαν και οι ευχές του για τους μαθητές, που ξεκινούν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Θέλω να ευχηθώ στα παιδιά, που ξεκινούν τον αγώνα των πανελληνίων εξετάσεων, καλή επιτυχία. Και στην περίπτωση που δεν υπάρξει η αναμενόμενη προσδοκία, αυτό δεν σημαίνει απογοήτευση. Πέρασαν όντως μια δύσκολη χρονιά και με ηρεμία αυτές τις μέρες πρέπει  να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, που θα αποδώσει τους καρπούς των κόπων τους».

 

  Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής